JESEN NA BLISKOM ISTOKU: PROVEDITE 5 DANA U DUBAIJU NA GIRLS ONLY PUTOVANJU

dubai, chilli tours, putovanja, putovanja za žene

Dubai je najveći grad, luka i trgovačko središte u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a ujedno i moderna oaza usred pustinje koja nudi uživanje u luksuzu te nezaboravnoj zabavi. Živahan noćni život s neonskim svjetlima i jahtama, najveći zabavni park na svijetu i odlična gastronomija razlog su zbog kojih sve više turista svake godine posjećuje ovaj dragulj Perzijskog zaljeva.  Nekoliko poluotoka u obliku palme i arhipelag dom su vrhunskih hotela i stambenih kompleksa, kao i ogromnih tematskih parkova i trgovačkih centara.

Možete li zamisliti šetnju pred najvećim neboderom na svijetu ili skijanje po pustinjskim dinama? Putovanje u Dubai spoj je različitih iskustava i uživanja u arapskoj kulturi, a  savršeno utjelovljuje azijski luksuz pod egzotičnim čarolijama pustinje Rub Al Khali. Želite li proživjeti avanturu tisuću i jedne moderne noći? Na putovanje u Dubai vodi vas Tea Dimić koja je osmislila posebno girls only putovanje i to već ove jeseni. Razgovarali smo s Teom o svim detaljima o putovanju koji organizira u suradnji sa zagrebačkom putničkom agencijom Chili tours.

sahara, dubai, putovanja, putovanja za žene, chilli tours

Ideja o ženskom putovanju došla je potpuno spontano i cijela je priča rođena iz jednog običnog 24-satnog Instagram storija! Taj isti insta story je i razlog zbog kojeg sam se spojila s Helenom iz Chili Toursa i zbog čega je nastala cijela #girlsonlyputovanja ideja, a s njom i naš hešteg!  

Prošle godine u vrijeme karantene započela sam s objavama na Instagramu iz raznih dijelova svijeta koje sam posjetila. Tako je na red došao i Dubai u kojem sam živjela nešto manje od 4 godine. Priču nisam dovršila jer je karantena bila prekinuta i svi smo pohrlili ‘van’ pa sam ju odlučila privesti kraju točno godinu dana kasnije.

Od količine informacija i savjeta koje sam dijelila, dobivala sam i puno pozitivnih komentara i poruka u inbox zbog čega mi je bilo neopisivo drago! Na samom kraju mojih objava (koje možete pronaći u naglascima na mom Insta profilu) sam iz šale postavila pitanje na insta story: “Tko bi išao sa mnom u Dubai ako organiziram jedno takvo putovanje?” Nakon toga se sve pokrenulo”, ispričala je Tea.

tea dimić, dubai, girls only putovanja

Nakon nemogućnosti putovanja u 2020-toj, kao i bezbrižnog odlaska u svjetske destinacije, 2021. godina se pokazala kao nova prilika za upoznavanje dalekih zemalja. Koliko su nam nedostajala putovanja govori i podatak da je Tea prvu grupu za Dubai bookirala u manje od dva mjeseca, a interes za ovo jedinstveno žensko putovanje još uvijek traje. Nova grupa planira se već početkom sljedeće godine.

Putovanje u Dubai je organizirano za sam kraj studenog, 25.5. objavile smo da je program spreman i da su prijave otvorene, a 5.7. zatvorile smo grupu! Prijave su bez obzira na to i dalje stizale. Cure ispituju hoće li biti još grupa, hoće li biti još destinacija, kada, zašto ne ranije…  Odaziv je jednom riječju nevjerojatan! I da, bit će novih grupa i novih destinacija. Drugu grupu za Dubai planiramo već krajem siječnja 2022. Više informacija ćemo podijeliti uskoro!

Svima su nam putovanja potrebna, svi se želimo opustiti i otići negdje daleko od svakodnevice, a ženska putovanja su ono čega nema u ponudi na našim prostorima. Razlozi zbog kojih mislim da je to tako su vrlo očiti. Mnogo žena nema s kime putovati, a žele, mnoge se boje putovati same, mnoge ne žele ići same s agencijom i možebitno biti okružene zaljubljenim parovima ili ljudima puno starijima/mlađim od njih. Zbog čega se većina odluči ostati doma i ne otputovati.

Mnoge su u potrazi za novim prijateljicama koje imaju iste interese, a možda ne znaju gdje i kako ih upoznati. Ili pak one koje imaju prijateljice, sestre, kćeri, mame, sestrične s kojima bi putovale, ali ugodnije će se sve zajedno osjećati u društvu drugih žena. Upravo zato smo odlučile pokrenuti cijelu priču  #girlsonlyputovanja jer je to zbilja nešto što žene žele! Traže! Trebaju!”, rekla nam je Tea o ideji za putovanja isključivo za žene.

dubai, uae, putovanje za žene

Kao i svaki grad, i UAE ima svoje specifičnosti koje treba poštivati. Žene se mogu osjećati savršeno sigurno u gradu kao što je Dubai, a ako oklijevate u odabiru taxija ili Ubera, uvijek se možete odlučiti za pink varijante u kojima će vas voziti samo žene. Tea je podijelila s nama nekoliko savjeta o pravilima ponašanja i stvarima koje nisu dozvoljene u UAE, pa ih vrijedi zapamtiti prije putovanja.

Prilikom odlaska u bilo koju stranu državu trebalo bi se unaprijed informirati o toj državi, bez obzira putujete li s agencijom pa netko drugi umjesto vas brine o glavnini stvari na tom putovanju. Informirajte se o vremenu, o lokalnoj valuti, običajima i nekim zanimljivostima koje tu zemlju čine drugačijom. 

UAE nije ništa drugačija od ostalih, osim što se radi o arapskoj zemlji i muslimanskoj kulturi s kojom mi nismo u bliskom dodiru, pa su drugačiji običaji i pravila ono što moramo shvatiti i prihvatiti kada tamo putujemo. 

UAE, točnije Dubai, je velik i multikulturalan. Dani vikenda u UAE su petak i subota, dok je nedjelja prvi radni dan u tjednu. Oblačiti se možete normalno kao i kod kuće, pristojno, osim što na plaži ne smijete biti u toplesu i/ili tangama. Nemojte fotografirati lokalne žene i muškarce bez pitanja. Rukovati se sa ženom muslimankom nije preporučljivo osim ako ona sama to ne inicira. Plesanje u javnosti je zabranjeno. Pornografija i seks igračke su zabranjene pa pazite što pakirate u kofer.

Zakonom je kažnjivo i ismijavanje, vrijeđanje i kritiziranje Islama, Kurana, šeika, Sharia zakona, politike itd. pa pripazite što pričate (ako pričate primjerice na engleskom jeziku). Vjerujem kako neka od ovih pravila zbilja nije teško poštivati, tako da u UAE ne biste trebali imati nikakvih problema. Neki Emirati su stroži, ali većina putnika ionako ide u Dubai ili Abu Dhabi koji nisu strogi u tolikoj mjeri. Uživajte, uzmite si vremena za istražiti grad i iskusiti što on nudi!”, savjetovala je.

tea dimić, dubai, putovanja za žene

Tea Dimić

Da Instagram nije samo društvena mreža na kojoj se dijele lijepe fotografije i videa, već i mjesto sklapanja prijateljstava i zanimljvih suradnji svjedoči i poznanstvo Tee i Helene, vlasnice agencije Chili tours koja je zadužena za logistički dio putovanja u Dubai.

Osim asistencije prilikom ovog putovanja, ova putnička agenciju će uskoro postati jedina agencija u Hrvatskoj  koja će nuditi i putovanja samo za žene. Uz dosadašnju ponudu zanimljivih destinacija, žene će sada imati novu opciju bookiranja grupa u kojima će biti istomišljenice željne istraživanja dalekih zemalja. Tea nam je otkrila još neke zanimljivosti.

S Helenom Buljan pratila sam se još od prošlogodišnje karantene, možda i nešto ranije. Ona i muž vode zajednički IG profil Putovanja sa začinom. Bilo mi je super pratiti mladi par s 2 djece kako putuju svijetom i o tome pišu i dijele na hrpe savjeta o destinacijama na koje putuju! Nisam znala tj. povezala da Helena i Ivan stoje iza Chili tours agencije odnosno da su njeni vlasnici. 

Nakon mog storija Helena mi je poslala poruku u inbox: “Ako organiziraš ovo putovanje definitivno idem s tobom! Obožavam Dubai! A ako ti treba pomoć, moja agencija ti može pomoći.” 

Wow, pomislila sam, cure su zbilja zagrijane za ideju putovanja,  #girlsonlyputovanja! A pomoć, kada se ponudi, treba ju prihvatiti. I tako je sve krenulo, nakon jednog insta storija i jedne kave. Način na koji smo kliknule i tako se brzo povezale i dogovorile bio je samo šlag na tortu i još jedan dokaz da radimo dobru stvar!

A da vam šapnem još nešto… Chili tours, osim svojih standardnih ponuda putovanja, zatim ponude #girlsonlyputovanja, organizira i putovanje iznenađenja“, otkrila nam je Tea.

Helena Buljan i Tea Dimić

Kako je jesenski termin popunjen u vrlo kratkom roku, a novi datum putovanja je krajem siječnja 2022. godine, pripremili smo mali sneak peek programa koji možete očekivati na ženskom putovanju u Dubai.

Program se sastoji od punih 5 dana razgledavanja grada bez ‘praznog hoda’. Osim ako si cure same ne žele uzeti slobodno vrijeme i otići svojim putem. Za one koje žele slijediti program od jutra do mraka imaju isplaniran sadržaj i naše vodstvo. Od dobro poznatog Dubai malla i Burj Khalife, desert safarija, posjete Palmi i starom dijelu grada gdje se nalazi gold souk, te vožnje abra brodićem… Tu su još i posjete nekim od poznatih i totalno instagramskih kafića, restorana i rooftop barova. Ladies day uživanje u jednom od beach barova s bazenom. Isprobavanje arapske kuhinje, kave i čajeva i još puno drugih usputnih stanica. Smještene ćemo biti u hotelu s 4* u dvokrevetnim sobama s uključenim doručkom, bazenom. Imat ćemo i vozača vlastitog mini busa 4 puna dana od jutra do mraka. 

Osim programa prepunog zanimljivog sadržaja, naše putnice će dobiti i poklon pakete sponzora u vrijednosti većoj od 350 kuna! Sponzore ćemo otkriti uskoro, dok će proizvodi biti tajna sve do polaska na put. Ono što možemo reći o njima je da su Hrvatski i/ili homemade brendovi u pitanju iza kojih stoje žene i nešto što će curama dobro doći na putovanju i ostati kao prekrasna uspomena nakon putovanja!

Program za iduću grupu biti će djelomično izmijenjen kako bismo pokazali svu raznolikost koju putovanje u Dubai pruža, a i sponzorski pokloni za drugu grupu su u pripremi”, rekla je o programu.

dubai, plaža, putovanje, putovanje za žene, chilli tours

Informacije o putovanju u Dubai i svim nadolazećim putovanjima, priče i zanimljivosti o destinacijama koje će Tea organizirati možete pronaći na njenom Instagram profilu Comeflywithmeblog te profilu turističke agencije Chili Tours. Prijaviti se možete direktno na e- mail: info@chilitours.hr.

dubai, putovanja za žene, chilli tours

“Helena će vam poslati program putovanja ili vas zabilježiti za neko sljedeće. Kao što sam prethodno napisala – uskoro ćemo s vama podijeliti i sve informacije o novoj ženskoj grupi za Dubai koju planiramo za kraj siječnja 2022.!

Cijela priča o ženskim putovanjima pokrenula je još jednu ideju, a to je Facebook grupa o putovanjima samo za žene koja se zove Na tri strane svijeta! Grupu smo pokrenule Dajana Car (Perspektiva putovanja), Viktorija Jedvaj (My travelificent life) i ja iz istih razloga. Tamo se također nalazi i bit će ih sve više – dobrih priča s putovanja, informacija i savjeta…”, podijelila je s nama za kraj Tea Dimić.

 

Foto: © Privatna arhiva Tea Dimić/ Pexels