BICIKLIRANJE: SVE PREDNOSTI VOŽNJE NA DVA KOTAČA

Na parkirno mjesto jednog automobila može stati čak 15 bicikala, a također je čak 15 puta jeftinije održavanje jednog bicikla od jednog automobila. Treba li vam još činjenica da povjerujete kako je bicikliranje jedna od najvažnijih komponenti održivog razvoja?

Bicikl je prijevozno sredstvo koje vas uspješno može dovesti od bilo koje točke A do bilo koje točke B, a pri tome gotovo da nećete imati ekološki otisak za razliku od većine drugih prometala. Bicikl će vam pomoći da ostanete u formi, učinite mnogo za svoje zdravlje te očuvate okoliš. Ako krenemo od samog početka, dakle proizvodnje bicikla, treba znati kako se za bicikl koristi znatno manje resursa nego u proizvodnji automobila i sličnog.

Nadalje, pri korištenju bicikla ne stvara se buka, što je veliki problem kod automobila (buka dokazano potiče lučenje hormona stresa kao što su kortizol i adrenalin koji još dugo ostaju u organizmu). Ne zaboravimo ni na ispušne plinove kojih na biciklu nema pa se bicikliranjem utječe na poboljšanje kvalitete zraka.

NIZOZEMSKA – ZEMLJA BICIKLISTA

Dugo je Danska, prije svega Kopenhagen bila svjetska velesila što se tiče bicikliranja, no posljednjih godina ovaj epitet odlazi u Nizozemsku. Ondje ima najviše bicikala po glavi stanovnika, odnosno 17 milijuna Nizozemaca ima 22.5 milijuna bicikala što je 1.3 bicikla na jednog stanovnika. Nadalje, oni imaju i 55.000 kilometara biciklističkih cesta diljem države (dok je u Danskoj 33.000 km!), s tim da ovdje nisu uključene posebno označene linije za bicikliste uz cestu!

Ipak, kada govorimo o svjetskim gradovima, najbolje rangiran što se tiče biciklističke infrastrukture je i dalje danski Kopenhagen. Ondje oko 62 posto stanovnika koristi bicikl u svakodnevnom životu, a biciklističke linije su raspoređene diljem grada te većina biciklista kaže da koriste bicikl jer – brže stignu do odredišta. Drugi grad na svijetu po biciklističkoj infrastrukturi je nizozemski Amsterdam.

RENT A BIKE

Unajmljivanje bicikala veliki je posao u Kini, a prednjači grad Hanghzou koji ima najveći rent program bicikala na svijetu. Grad ima oko 7 milijuna stanovnika, a na raspolaganju je oko 78.000 bicikala na 2.700 stanica. U Europi najveći program rentanja bicikala ima Pariz, njih oko 20.000 na 1.200 stanica.

KINEZI VOLE E-BICIKLE

Na svjetskoj razini posljednjih mjesec dana svega je 2 posto ljudi koristilo električni bicikl dok je u Kini to čak 13 posto. Kinezi općenito gledano više vole električne bicikle od običnih – posljednjih mjesec dana 11 posto njih koristilo je obični, a 13 posto električni bicikl.

 

Foto: © Pexels