PRIPREMITE MEDENE KOLAČIĆE KOJI ĆE UKRASITI VAŠ DOM & BLAGDANSKI STOL

Kad god pomislimo na božićne kolačiće, medenjaci nam prvi padnu na pamet. Njihov okus, miris i šarmantni izgled jednostavno je neodoljiv. Bit će neizostavni i ovih blagdana, a osim što ćete ih poslužiti na blagdanskom stolu, ne zaboravite nekoliko kolačića iskoristiti za ukrašavanje doma i pakiranje poklona.

SASTOJCI

145 g maslaca (omekšan na sobnoj temperaturi)

150g  svijetlog ili smeđeg šećera

150 g meda

1 veliko jaje (L) – sobne temperature

1 žličica čistog ekstrakta vanilije

437 g glatkog brašna

1 žličica sode bikarbone

1/2 žličice soli

Začini:

1 žlica mljevenog đumbira
1 žlica mljevenog cimeta
1/2 žličice mljevenog klinčića

medenjaci

PRIPREMA

Pripremite veliku posudu u koju ćete prvo staviti brašno, sodu i začine. Nakon tog dodajte maslac narezan na tanko i mrvite prstima. Dodajte razmućeno jaje i dobro pomiješajte. Kad se smjesa povezala s jajetom, slijedi med koji dodajete u smjesu. Rukama umijesite tijesto, stavite u plastičnu vrećicu ili omotajte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na sat vremena. Kad je tijesto dobro ohlađeno, razvaljajte ga između dva masnog papira kako bi lakše izrezali oblike.

medenjaci

Izaberite modlice za božićne kolačiće i izrađujte različite oblike. Za kolačiće koje ćete koristiti za ukrašavanje doma, probušite rupicu da možete provući ukrasnu trakicu kad sve bude pečeno. Prebacite medenjake u posudu obloženu masnim pairom, ostavljajući malo prostora između njih. Pecite na 180 Celzijevih stupnjeva oko 10 minuta (ovisno o pećnici), odnosno dok rubovi ne počnu rumeniti.



Ostavite da se ohlade i u međuvremenu pripremite royal icing, odnosno glazuru za ukrašavanje medenjaka. Bit će vam potrebno 10 dag šećera u prahu i 3 velike žlice limunovog soka. Smjesa mora biti gusta, pa ako vam se čini da je pretekuća, postepeno dodajte još šećera u prahu.

Prebacite glazuru u vrećicu za ukrašavanje, a u nedostatku iste, poslužit će vam vrećica za zamrzavanje. Odrežite malu rupicu na rubu i počnite s ukrašavanjem. Pustite mašti na volju. Kad se ukrasi dobro stisnu, kroz dekorativne kolačiće provucite ukrasne vrpce, a one koje ćete servirati na blagdanskom stolu čuvajte u limenoj kutiji. Dobar tek!