CIKLUS TURSKOG FILMA U RIJEČKOM ART-KINU

Osmi Ciklus turskoga filma i ove godine u dolazi u Art Kino, a održat će se od 6. do 9. lipnja. Ciklus se svečano otvara u srijedu, 6. lipnja u 18 sati romantičnom komedijom Ne pričaj mi priče, razigranim filmom poznatog turskog glumca i redatelja Buraka Aksaka. U sljedeća tri dana u 19 sati prikazat će se još tri filma turskih redatelja – komedija, romantična drama i alegorija o iskorištavanju prirodnih resursa. Filmovi predstavljaju raznolik izbor iz ponude suvremene turske kinematografije.

Film koji otvara ciklus, Ne pričaj mi priče, prati život sramežljivog vozača dolmuša, inače omiljenog u svojoj četvrti, istambulskoj Surici, koji se preokrene naglavačke kada u njega uđe zamamna Ayperi. Prikazuje se u srijedu, 6. lipnja u 18 sati. U četvrtak, 7. lipnja u 19 sati na rasporedu je film Rehe Erdema Majkobojim se. Sagledavajući sveukupnost ljudskog iskustva film nam donosi priču o Aliju koji pod čudnim okolnostima gubi pamćenje. Poput djeteta, on ponovno otkriva što znači biti čovjekom, pokušava ne samo prisjetiti se prošlih događaja, nego i ponovno istražuje svoje tijelo.  

Slijedi romantična drama Volim te, čovječe koja prati svakodnevicu bivšeg glazbenika Berka u druženju s prijateljima i ribolovu. Iako ga neprestano upoznaju sa ženama, Berk se ne doima zainteresiranim. No, kada jednom prilikom čuje Ezel, ženu koju je spasio od utapanja, kako pjeva, to ga potakne da se vrati glazbi i suoči s drugim teškim izborima. Redatelj Biray Dalkiran snimio je i film Raj, prikazan na vodećim svjetskim festivalima. Film je na programu u petak, 8. lipnja u 19 sati.  

Ciklus zatvara film Riba, koji će se prikazati u subotu, 9. lipnja u 19 sati. Ta alegorijska priča suočava s aktualnom dilemom iskorištavanja prirodnih resursa i neminovnom potrebom za dugotrajnim očuvanjem našeg krhkog ekosustava. Ulaz je slobodan na program u cijelosti. Program provodi Art-kino u suradnji s Hrvatsko-turskim društvom Rijeka, Institutom Yunus Emre i Veleposlanstvom Republike Turske u Zagrebu. Više na www.art-kino.org 

Ostavi komentar