MULTIMEDIJALNA IZLOŽBA VAN GOGH-A U VENECIJI

Sve češći izbor prezentiranja umjetnosti široj javnosti korištenjem naprednih multimedijskih tehnologija omogućuje nam da pojačamo komunikacijsku snagu sadržaja. Istodobno koristeći različite kanale prijenosa, vizualni kanal pomoću slika, slušni kanal pomoću zvukova i glazba, senzorni kanal pomoću rekonstruiranih objekata i okruženja, dobiva se nezaboravni doživljaj. Multimedijalna izložba Van Gogh Experience u Palazzu Giustinian  Faccanon u Veneciji je upravo to, jedinstveno iskustvo umjetnosti u kojoj možete u potpunosti uživati.

Korištenjem raznih jezika, posjetitelj je uronjen u virtualno putovanje i otkriva, u ovom slučaju, slikara i umjetnika Vincenta Van Gogha. Multimedijalna izložba kroz projekcije na nekoliko velikih monitora razmatra život i djela jednog od najslavnijih umjetnika, video viziju mnogih slika i crteža napravljenih tijekom njegova života. Popunjena je informacijama o umjetničkim razdobljima u kojima je živio Van Gogh tijekom posljednjih 10 godina svog života, a tekstovi su prevedeni na talijanski i engleski jezik. Tematska područja grupiraju radove prema razdoblju obrade, pozivajući se na mjesta na kojima je Van Gogh bio i na određene događaje u njegovu životu, zajedno s nekim posebnim temama koje je umjetnik osobito volio.

Ova je izložba doživjela je veliki uspjeh, a koristi jedinstveni sustav koji uključuje više od 50 projektora visoke razlučivosti, višekanalnu grafiku i surround zvuk putem Sensory 4 tehnologije. Boravak na izložbi i doživljaj Van Goghovih djela dodatno uljepšava glazba Tobina, Vivaldija, Lala, Bacha… Imerzija između glazbe i fantastičnih boja Vincenta Van Gogha, zapravo je cilj izložbe “Van Goghov multimedijalni doživljaj”. Putokaz koji omogućuje produbljivanje našeg znanja o izvanrednoj kreativnoj aktivnosti autora i jednog od najznačajnijih umjetnika devetnaestog stoljeća, koji je sve cjenjeniji od strane suvremenih kritičara i ljubitelja umjetnosti.

Dio izložbe posvećen je obnovljenoj sobi prema umjetnikovom svakodnevnom životu. Može se vidjeti jednostavnost Van Gogha, s drvenim krevetom s desne strane. Iza stražnjeg dijela kreveta nalazi se vješalica na kojoj se nalazi odjeća za svakodnevnu uporabu i poznati slamnati šešir s kojim je Van Gogh napravio autoportret 1887. godine. Na zidu pored kreveta nalazi se portret stranca i dvije japanske grafike, žanr prema kojem je Vincent bio prilično strastveni. Na stražnjem zidu je viseća slika krajolika. Mpžemo vidjeti i dvijeti stolice, posudu za umivanje i potpunu jednostavnost življenja slavnog slikara.

Vincent van Gogh je slikar voljen od strane opće javnosti, a na umjetničkom je putu čovječanstva postigao odlučujuću prekretnicu prema važnosti boja i prirode kroz cijeli svoj rad. Kad se jednom približite i upoznate djela Van Gogha, približit će vam i njegovu osobnost. Svaki od njegovih bezgraničnih horizonta, ravnica, polja zlatne pšenice i izraza lica likova koje je slikao, krije tajnu njegove duše i razlog postojanja. Nakon Venecije, Van Gogh Multimedia Experience putuje u Montreal i bez sumnje ostaviti bez daha kanadsku umjetničku scenu i posjetitelje.

 

 

Foto: © BTW Magazine