IZLOŽBA JELENE BANDO U MSU-U: “NICE TO MEET YOU/DRAGO MI JE”

jelena bando

Izložba „Nice to meet you / Drago mi je“ Jelene Bando u MSU galeriji predstavlja istoimeni novi ciklus slika kojim umjetnica progovara o temama osobne naracije, emocije i interakcije, temama toliko prijemčivim u današnjem vremenu koje je naglo i silovito promijenilo našu svakodnevicu i procese odnosa, osobnih doživljaja i poimanje svijeta koji nas okružuje.

Godina 2020. bit će zapamćena po globalnim događajima koji su promijenili naše viđenje onoga što smatramo normalnim. Virus, karantena, ekonomska neizvjesnost i gospodarska kriza, potres koji je pogodio Zagreb, uvelike su poljuljali ustaljeni način života. Prisiljeni na izolaciju unutar vlastita doma, prostornu distancu i odsutnost interakcija, otvorio nam se prostor suočavanja sa strahovima i potisnutim demonima koje smo vješto skrivali u kaosu svakodnevnog života. U samoći izolacije, mogli smo se dobro promotriti i bolje upoznati. Pokazalo se potrebnim i važnim prepoznati i detektirati emocije koje su izazvali događaji što su kreirali našu novu stvarnost. Emocije, njihovo razumijevanje, nužnost promatranja sebe i suočavanje s vlastitim ranjivostima kao preduvjet povezivanja samih sa sobom, pa onda i s drugima, naveli su Jelenu Bando da ponovno promišlja i propituje takve teme.

Serijom novih radova „Nice to meet you / Drago mi je“ Jelena progovara o našoj ranjivosti i odvažnosti da podijelimo s drugima neke najintimnije osjećaje i tako budemo izloženi. U toj seriji autorica predstavlja portrete svojih prijateljica i prijatelja, redovitih posjetitelja njezina atelijera. Njezin studijski prostor, smješten u centru grada, kao da poziva da navratiš u to toplo, svijetlo mjesto, s udomljenim sobnim biljkama i malim šalicama za kavu sramežljivo postavljenima nasuprot ulazu u atelijer, a na putu prema fotelji koja čeka goste. Upravo ti susreti i razgovori motivirali su Jelenu za taj ciklus slika. Empatija prema sugovorniku pokrenula je proces slikanja tijekom kojeg se umjetnica povezuje s emocionalnim stanjima drugog, pokušavajući dočarati što je to prepoznala.

Novim ciklusom Jelena Bando nastavlja vizualne zapise u kojima pojedine stranice mogu funkcionirati i kao zasebne cjeline. Raznolike forme, kadriranje i skala boja u prostoru slike zrcale osjećaje. Na granici između realizma (portret) i imaginarnog prikaza (emocija) Jelena stvara nove svjetove prepoznavanja i emocionalnog identificiranja.

O radu i novom ciklusu umjetnica kaže: „Ono što u osnovi pokušavam adresirati svojim radom ponekad je zamisao da nije samo u redu, nego je nužno uroniti u sebe, svoje emocije i pokazati ranjivost te da nas ta stanja prvenstveno povezuju s nama samima, čime se osigurava put za potpunije, dublje i stvarnije povezivanje s drugima.”

Umjetnica nastoji suptilno problematizirati stanja izoliranosti i osamljenosti koja su za sve više ljudi neizbježna stvarnost. Tako je u ovom ciklusu dominantan osjećaj samotnosti – kao izbor uranjanja u vlastiti unutarnji svijet.

Jelena Bando je akademska slikarica, koja je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu završila 2012.godine. Izlagala je na osamnaest samostalnih izložbi u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Švedskoj, i Francuskoj i na tridesetak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je dvaju nagrada za crtež i grafiku (Galerija SKC, Beograd; 15. bijenale crteža, Beograd). Tijekom 2013. godine pokrenula je 36 Mountains festival, festival posvećen crtežu i ilustraciji.Studijski i rezidencijalno je boravila u Njemačkoj (Wurzburg, Berlin, Leipzig) i Francuskoj (Pariz).

Kustosica izložbe: Martina Munivrana
Izložba će u MSU galeriji biti otvorena do 27.9.2020.
Više o izložbi pročitajte na: http://www.msu.hr/dogadanja/Jelena-Bando-Nice-to-meet-you/495.html