MULTILOKACIJSKA IZLOŽBA “DIZAJN U GRADU 2” UKAZUJE NA ODNOS DIZAJNA I SVAKODNEVNOG ŽIVOTA

Izložba Dizajn u gradu 2 objedinjeno je izdanje i nastavak izložbe Dizajn u gradu 1 održane u studenom 2019. godine. Izložba daljnjom prezentacijom tema iz povijesti hrvatskog dizajna ukazuje na specifičan odnos dizajna i svakodnevnog života s posebnim naglaskom na ulogu dizajna u oblikovanju našeg okruženja.  

 Obujmom najveći dio izložbe bit će predstavljen na staroj Tržnici Trnje koja je nekad bila središte života, a danas je riječ o napuštenim lokalima okupljenima oko praznog i beživotnog betonskog platoa, dok će kazališni plakati bitizloženi Ulici Republike AustrijeTratinskojVlaškojPrimorskoj i Zvonimirovoj ulici 

Udaljenost lokacija trebale bi stimulirati građane na šetnju i otkrivanje najzanimljivijih priča o dizajnerskom, umjetničkom, kulturnom i društvenom nasljeđu.

PRVA SEKVENCA POSVEĆENA HIGIJENI

Na trnjanskoj tržnici postavit će se prikazi dizajna ambalaže deterdženata za rublje i suđe i suradnja jednog od najistaknutijeg hrvatskog grafičkog dizajnera Borisa Ljubičića s tvrtkom Labud. Dizajn ambalaža proizvoda za kosu i dizajn ambalaža kozmetičkih proizvoda kroz angažman Marije Kalent kao kućne dizajnerice u tvornici kozmetičkih i higijenskih proizvoda Neva, koja je od 1963. godine intenzivno radila na redizajnu postojećih proizvoda i uvođenju reda u šaroliki proizvodni program, te vizualna rješenja grafičkog dizajnera, likovnog umjetnika i fotografa Željka Borčića za Saponija Lahor proizvode.

DRUGA I TREĆA SEKVENCA POSVEĆENE KUĆANSTVU

Pregledom najpoznatijih i najvažnijih rješenja Odjela dizajna Končar od 1971. do 1990. godineosnovanog u cilju strateškog pristupa industrijskom dizajnu, upotpunit će se važnost uloge dizajna u oblikovanju malih kućanskih aparata. Na Tržnici Trnje prikazat će se i istraživanje grafičke dizajnerice Alire Hrabar Oremović o angažmanu dizajnera Tomislava Hrabara u tvornici emajliranog posuđa Gorica.

ČETVRTA SEKVENCA POSVEĆENA KAZALIŠNIM PLAKATIMA 

Zadnja sekvenca izložbe Dizajn u gradu 2 bit će smještena u nekadašnje oglasne ormariće Kinoteke koje od 2006. godine koristi udruga Bacači Sjenki za svoj umjetnički i istraživački urbani projekt Zidne novine. Kazališni plakati Mihajla Arsovskog bit će izloženi u Primorskoj ulici 11, Mirka Ilića u Ulici Republike Austrije 1, Vanje Cuculića u Vlaškoj ulici 53, Ivana Picelja u Tratinskoj 14 i Barbare Blasin u Zvonimirovoj ulici 2.

Izložba Dizajn u gradu 2 bit će postavljena od 15. do 29 listopada, dok će se njezino službeno otvorenje održati nplatou stare Tržnice Trnje 15. listopada s početkom u 18 sati. 

 Izložbom će se zaokružiti dvogodišnji projekt Centar oblikovanja svakodnevice. Teme hrvatskog dizajna koje su obrađene u ovom programskom segmentu i prezentirane na ulicama grada Zagreba bit će objedinjene u Mreži dizajnerskog sjećanja, online arhivi koja će krajem listopada biti dostupna svim građanima. Mreža je zasnovana na potrebi za sustavnijim dokumentiranjem hrvatskog dizajnerskog nasljeđa 

 Izložbu Dizajn u gradu 2 organiziraju partneri na projektu Centar oblikovanja svakodnevice: Hrvatsko dizajnersko društvo, Bacači Sjenki, Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Muzej za umjetnost i obrt i Grad Zagreb.