SLAVKA PAVIĆ- POGLED IZA FOTOGRAFSKOG OBJEKTIVA 

Slavka Pavić je fotografkinja koja je obilježila velik dio hrvatske fotografske povijesti. Njezini počeci sežu u daleku prošlost, u pedesete godine prošlog stoljeća kada je zajedno s svojim suprugom Milanom Pavićem, istaknutim fotografom, započela ozbiljnije istraživati i dokumentirati svijet oko sebe. Za nekoliko dana otvara se nova izložba njezinog supruga Milana Pavića, čiji radovi će biti izloženi u Galeriji Vladimir Filakovac u Zagrebu od 29.10.- 22.11.2018. U svojim intervjuima umjetnica uvijek ističe suprugove radove, a svoje skromno stavlja po strani naglašavajući kako ju je on zapravo uveo u svijet fotografije i nagovorio da se učlani u Fotoklub Zagreb kroz koji je do danas ostvarila brojne projekte.

Potvrda je to velike ljubavi i kreativne suradnje dvaju umjetnika, ali i samozatajne osobnosti talentirane autorice čiji radovi su danas dio Zbirke hrvatske fotografije Fotokluba Zagreb, Muzeja za umjetnost i obrt, Muzeja grada Zagreba, Muzeja suvremene umjetnosti, Etnografskog muzeja u Zagrebu, te različitih privatnih zbirki.  Sa suprugom je putovala, istraživala i širila horizonte što je pozitivno utjecala na njezin rad. Iako se kroz njezine fotografije provlači nekoliko tema u kojima su u središtu grad, krajolik i čovjek, broji tek nekoliko portreta za koje kaže da ih je uvijek bilo teško raditi. Portreti zahtijevaju posebnu pažnju i povezanost sa osobom, kako bi se u fotografiji moglo doprijeti do onog najvažnijeg- osobnosti. 

Uvijek u potrazi za zanimljivim kompozicijama i interesom za najsitnije detalje koji nas okružuju, Slavka je izgrađivala svoj fotografski identitet koji je prepoznat u Hrvatskoj, kao i u inozemstvu. Iza sebe ima 20-tak samostalnih, a sudjelovala je u više od 300 skupnih izložbi i osvojila više od 90 različitih nagrada i priznanja. Dvostruke ili višestruke ekspozicije, pseudosolarizacija, cross processing i zanimljivi fotogrami samo su dio njezinog fotografskog opusa koji je godinama dokumentirala. Bilježila je svakodnevne motive i promjene u gradu, pejsaže, oblikovala geometrijske kompozicije i istraživala granice vizualne umjetnosti. Danas, na njezin 91.rođendan slavimo Slavkin umjetnički život i ono što je dala hrvatskoj fotografiji u posljednjih 70-tak godina. 

Foto: © Slavka Pavić, Autoportret, 1998

Ostavi komentar