SIXTO RODRIGUEZ- ZABORAVLJENI KANTAUTOR VELIČANSTVENOG GLASA

Godina je 1968. Glazbeni producenti Mike Theodore i Dennis Coffey odlaze u bar u  najizoliranijem dijelu Detroita kako bi slušali kantautora kojeg su zvali Rodriguez. Rodriguezove pjesme počele su kao poezija inspirirane skromnim naseljima Detroita, grada visoke stope siromaštvo i socijalnu nejednakost u to vrijeme. Kasnije je Sixto dodavao glazbu- blues, folk, rock, pop- i dalje pjevajući o teškoćama koje je vidio i osjetio. 

Uspješni producent Steve Rowland nije niti oklijevao prilikom produciranja njegova drugog albuma: Coming from reality (1971). Rodriguez je imao sve kako bi trijumfirao: glas, gotovo proročke stihove koji kao da su mu suđeni da ga pretvore u glazbenu folk ikonu i producente koji su zaslužni za uspjeh izvođača poput The Cure, Stevie Wonder, Ringo Starr… Cold fact Coming from reality rezultirali su komercijalnim neuspjehom, a Rodriguez je odlučio prekrižiti glazbu. Počeo je raditi kao građevinski radnik i potpuno nestao s američke glazbene scene. 

NEOČEKIVANI USPJEH NA DRUGOJ STRANI SVIJETA

Na drugoj strani svijeta, kopija albuma Cold Fact stigla je u Južnu Afriku u vrijeme Apartheida- socijalnog sistema, rasne segregacije i cenzure. Njegove pjesme su se koristile u borbi protiv sistema i postale simbolom pobune i slobode za cijelu jednu generaciju koja je živjela u to vrijeme. U vrijeme kad internet nije postojao, južnoafrički fanovi nisu znali ništa o Rodriguezu pa su o njemu nastajale mnoge legende. 

Desetljećima nakon što je Rodriguez ”stigao” na afričko tlo dvoje obožavatelja odlučilo je saznati što se dogodilo s njihovim idolom, a jedini način na koji su to mogli učini je da slijede tragove njegovih pjesama. Cijelo to istraživanje je došlo do danas pokojnog švedskog filmaša Malika Bendjelloula koji je u to vrijeme bio na putovanju u Južnoj Africi. Očaran Rodrigezovom poezijom pitajući se kako je moguće da ga ranije nije slušao, Bendjelloul je uložio svu svoju energiju u dokumentarni rad: Searching for Sugar Man. 

„Najteži je dio projekta bio uvjeriti “prave” ljude u vrijednost priče. Bilo je evidentno da je priča odlična, skoro pa nevjerojatna. Mislio sam da je to dovoljno da privuče ulagače. Činjenica da se cijela priča dogodila i način na koji se dogodila. No puno je toga počivalo na mojoj zanesenosti i uvjerenju u vrijednost projekta iako je bilo trenutaka kad sam mislio da ću morati odustati“, rekao je redatelj Malik Bendjelloul. 

Film je primio sjajne kritike u svim zemljama u kojima je prikazan, osvojio nagradu Oscar i Bafta (2013) za najbolji dokumentarac, te dvije nagrada na Sundance film festivalu. Četiri desetljeća nakon neuspjeha, Rodriguez je ponovno otkriven postavši najvećim glazbenim uspjehom 2012.godine. 

Malo je filmova poput Searching for Sugarman koji na ovaj način prenose stvarnost i ispisuju glazbenu povijest. Možda mu je po svom glazbenom pečatu najbliži Buena Vista Social Club (1999), autora Wima Wendersa i The back of the world (2000) Peruanca Javier Corcuera. Ipak, Bendjelloul zbog aktera svog filma, njegove glazbe i neobično posloženog života koji na svome kraju dobiva priliku za mjestom koji mu odavno pripada ostaje visoko na ljestvici prioritetnih filmskih naslova. 

ZVIJEZDA KOJA UVIJEK STOJI ČVRSTO NA ZEMLJI

Rodriguez danas ima 76 godina i pati od bolesti koja ga je ostavila djelomično slijepim. Više ne radi u građevini, već posvećuje svoje vrijeme i ulaže svu snagu u pjevanje na koncertima diljem svijeta, od New Yorka (Radio City Music Hall) do Barcelone (Primavera Sound). Zarađuje stotine tisuće dolara na svojim turnejama, ali donira većinu tog novca u humanitarne svrhe. Nije se preselio iz skromnog doma gdje živi posljednjih 40 godina, nema auto, internet, pa čak niti televizor. Upravo zbog tog razloga nije vidio, niti čuo trenutak kad je osvojen Oscar za film Searching for Sugar Man. 

Poslije četiri desetljeća Rodriguezove pjesme su još uvijek vrlo žive. Isti je onaj sanjar kojeg su otkrili Mike Theodore i Dennis Coffey kako okrenut leđima pjeva u baru u Detroitu. Sramežljiv i pomalo uznemiren, s pola osmijeha odbacujući pljesak svojih obožavatelja dok pjeva pjesme koje još uvijek ostavljaju duboki pečat na nove i stare obožavatelje diljem svijeta. 

 

Ostavi komentar