MODA I ODIJEVANJE U ZAGREBU 1960-IH- OTVORENJE IZLOŽBE O STARIM ZAGREBAČKIM TRENDOVIMA

Turbulentno razdoblje modnih trendova na lokalnoj razini tema je izložbe Moda i odijevanje u
Zagrebu 1960-ih koja se svečano otvara večeras u 19 sati u Muzeju grada Zagreba. Autorica izložbe je Maja Arčabić, a realizirana je u suradnji s Odsjekom za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Zagreb te Centrom za istraživanje mode i odijevanja, Zagreb.

Šeširi i marame svakako su jedan od modnih dodataka koji upotpunjuju odjevne kombinacije današnjih trendseterica, no uz šarene haljine otvorenih ramena bile su obavezni modni dodatak šezdesetih godina 20. stoljeća. Buntovno razdoblje društvenih i političkih promjena pridonijelo je revoluciji mode u drugoj polovici prošlog stoljeća. Mini suknje, ženska odijela, žive boje i geometrijski printovi svoje korijene vuku upravo u modnim trendovima ovoga razdoblja. 

Ne čudi stoga kako je ova era već godinama inspiracija za brojne izložbe u zagrebačkim muzejima. Izložba Moda i odijevanje u Zagrebu 1960-ih nastavak je na izložbe koje su obuhvaćale odjevne kombinacije, modu i predmete uzbudljivih 60-ih godina: Drugarica à la mode (Muzej suvremene umjetnosti), Žuži Jelinek: Ambasador mode (Muzej grada Zagreba) i Šezdesete u Hrvatskoj: Mit i stvarnost (Muzej za umjetnost i obrt).

Zagreb kao glavni grad Socijalističke Republike Hrvatske i drugi grad po veličini u jugoslavenskoj federaciji, bio je vodeći industrijski centar u kojem je sve više jačala tekstilna industrija koja prati zapadne trendove. Stoga su šezdesete doba velikih promjena u stilu odijevanja u duhu potrošačke kulture koju obilježava mladenački stil, a mladi postaju glavni promotori modnih izričaja.

S obzirom na to da se radi o modnim kolekcijama prošlog stoljeća, za organizatore je bio veliki izazov pronaći očuvane komade odjeće, zbog čega su određeni nedostaci u promjenama stilova koji su obilježili ovo razdoblje nadomješteni audio-vizualnim dokumentima, dnevnim i tjednim tiskom te modnim časopisima koji će biti prikazani na izložbi. Modni svijet 60-ih za posjetitelje je otvoren do 19. svibnja ove godine.

 

Foto: © Muzej grada Zagreba/ Ples u Hrvatskom glazbenom zavodu (oko 1960)