ANIMAFEST ZAGREB 2019. PREDSTAVIO BOGAT PROGRAM I SREDIŠNJU FESTIVALSKU LOKACIJU – KINO TUŠKANAC

U Mađarskom institutu Balassi u Zagrebu održana je konferencija za medije uoči početka 29. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb 2019. koji se od 3. do 8. lipnja, uz uvodna događanja predstojećeg vikenda, održava u kinima Tuškanac, Kinoteka i Kaptol Boutique Cinema te na brojnim drugim gradskim lokacijama. Filmski program čini više 400 filmova iz 45 svjetskih zemalja, a uz prestižna natjecanja u kojima sudjeluju zvijezde globalne animacijske scene, tu su i središnji tematski program posvećen vezi animacije i likovnih umjetnosti, obilježavanje 50. obljetnice ljudskog stupanja na Mjesec, retrospektivni i panoramski programi posvećeni svjetskim i hrvatskim klasicima (Suzan Pitt, Nedeljko Dragić i drugi velikani Zagrebačke škole) te portugalskoj kinematografiji, open-airovi i Animacikl, virtualna stvarnost, izložbe i radionice te program za profesionalce Animafest PRO, kao i bogat Program za djecu i mlade.

Članove žirija i ugledne goste, hrvatske filmove u međunarodnim i hrvatskim konkurencijama i detalje atraktivnih programa na otvorenom i u kinima predstavili su umjetnički ravnatelj festivala Daniel Šuljić, producentice festivala Matea Milić i Paola Orlić, Nikola Stojadinović, Savjetnik za film pri Uredu za kulturu Grada Zagreba, direktorica Identiteta i komuniciranja Zagrebačke banke Natalija Mikulić Smiljanić te autorice filmova hrvatskog i studentskog natjecanja Animafesta 2019. Noemi Ribić, Stella Hartman, Martina Meštrović i Tanja Vujasinović.

Daniel Šuljić naveo je kako će u žiriju Velikog natjecanja kratkometražnog filma biti vrhunska imena svjetske animacije: Boris Labbé, prošlogodišnji dobitnik Animafestova Grand Prixa za film Pad, svestrani umjetnik koji će u sklopu Animafesta postaviti i izložbu „Postajanje- životinjom“ (Galerija ULUPUH) te održati masterclass; Ruth Lingford, britanska legenda animiranog filma čiji će radovi biti prikazani u tematskom programu Animafesta 2019; Michaela Müller, švicarsko-hrvatska animatorica, autorica nagrađivanog filma Aerodrom i ovogodišnjeg Animafestovog vizuala; Tünde Vollenbroek, nizozemska producentica, suradnica Cartoon Brewa,
vodećeg animacijskog medija, i članica odbora Europskih nagrada za animaciju Émile; Chen Xi, trenutno najznačajniji kineski animator i jedan od rekordera Animafesta po sudjelovanjima u Velikom natjecanju. Pred njima je težak zadatak ocjenjivanja 46 filmova koji dolaze iz mnogobrojnih europskih i svjetskih zemalja. Odgovornost je velika i stoga što Animafestova natjecanja kvalificiraju za Oscara, European Animation Award i Annie Awards.

U žiriju Velikog natjecanja dugometražnog filma sjedit će američki producent i animator nagrađen Emmyjem Frank Gladstone, svojedobno producent u Disneyju, Warner Brothersu i DreamWorksu te izvršni direktor ASIFA-e Hollywood i nagrada Annie; vodeća ruska kritičarka i novinarka specijalizirana za animirani film Dina Goder; te Dalibor Barić, jedan od najuspješnijih i u svijetu prepoznatih hrvatskih autora s presjecišta animiranog i eksperimentalnog filma, majstor znanstvene fantastike i found footagea.

Žiri za Natjecanja studentskog i hrvatskog filma objedinjen je te ga čine dvojica istraživača animacijskog medija mlađih generacija Nikita Diakur i Vasco Sá te Hrvat Bruno Razum. Dok se Razum istakao stop-animacijom, a Diakur proslavio korištenjem dinamične kompjutorske simulacije i postao zvijezda već s prva dva filma, Sá u paru s Davidom Doutelom očarava klasičnijim pristupom u prošlogodišnjem filmu Predskazanje. Doutel će pak biti u žiriju novog Animafestova natjecanja VR projekata, zajedno sa svjetski poznatim producentom Marcom Bertrandom i osnivačem prvog hrvatskog VR studija Legame Milanom Gostimirom. Diakur će tijekom ovogodišnjeg Animafesta održati masterclass, Betrand će s Urijem Kranotom govoriti o novim medijima u animaciji, a Sá i Doutel predstavit će s još jednom zvijezdom, Reginom Pessoom, suvremenu portugalsku animaciju u sklopu ovogodišnjeg fokusa na kinematografiju te zemlje.

Šuljić je naglasio i kako su među uglednim gostima festivala, kojih je ove godine 240, i mlade zvijezde animacijske scene Poljak Tomasz Popakul, Švicarac Michael Frei koji se osim u animaciji nametnuo i u industriji videoigara, genijalni japanski umjetnik Shunsaku Hayashi, ali i afirmirani majstor anime Saku Sakamoto, Amerikanac John Morena koji je senzacionalno izborio trostruki nastup u Velikom natjecanju, Latvijac Gints Zilbalodis koji je ostvario gotovo nevjerojatno postignuće napravivši potpuno samostalno dugometražni film Daljine, umjetnički direktor filma Buñuel u labirintu kornjača i strip-majstor José Luis Ágreda, Gerta Xhelo iz TED-Eda, Nancy Denney-Phelps, Joni Männistö i drugi. Mnogi među njima održat će izlaganja ili prezentacije, što je jedinstvena prilika za susret s profesionalcima animirane produkcije.

Paola Orlić skrenula je pozornost na bogat Animafestov program izvan kino-dvorana koji već ovoga vikenda donosi Animacikl na Gornjem gradu i u Ljetnom kinu Gradec te omiljeni Animafestov Open-Air na Zrinjevcu. Program animacikliranja ove nedjelje upotpunjen je i predstavom o Ježurki Ježiću Kazališta Tvornica lutaka i filmom Eve Cvijanović u Ljetnom kinu Gradec, kao i filmovima Zajedno i O mladosti studenata banjalučke Umjetničke akademije te onima iz programa animiranih videospotova Kino za uši. Animacikl se tradicionalno odvija u suradnji s Akademijom umjetnosti iz Banja Luke i vozi se gornjogradskom rutom te Tunelom Grič, čime se animiraju gradske fasade i ističe veza grada i festivala. U subotu na Open-Airu prikazuju se pobjednici prošlogodišnjeg Animafesta – Kakav veličanstveni kolač! Emme De Swaef i Marca Jamesa Roelsa, Pad Borisa Labbéa i Između sjena Alice Guimarães i Mónice Santos. U Ljetnom kinu Gradec u ponedjeljak se prikazuje impresivan dugometražni film Slika Jean-Françoisa Laguioniea koji pršti referencama na likovne umjetnosti, a potom svakoga dana različiti programi, poput najboljih novih filmova studenata iz srednje i istočne Europe i bloka „Krajolici i arhitektura“ iz ovogodišnjeg tematskog programa „Animacija i likovne umjetnosti“.

Vjerojatno najatraktivniji događaj na otvorenom očekuje nas međutim posljednjeg dana festivala, u subotu 8. lipnja kada je na Ljetnoj pozornici Tuškanac na rasporedu poseban ovogodišnji program „Povedi me na Mjesec“ posvećen 50. obljetnici ljudskog stupanja na Zemljin satelit. U tom programu pod zvijezdama vidjet ćemo obnovljenu izvornu koloriranu verziju Mélièsova Puta na Mjesec, Vukotićevu Kravu na Mjesecu, Wallacea i Gromita i fascinantan noviji film Solarna šetnja za sve ljubitelje kontemplativne znanstvene fantastike.

Daniel Šuljić skrenuo je pozornost i na daljnju afirmaciju Animafesta kao središnjeg mjesta susreta građana s virtualnom stvarnošću u funkciji umjetničkog izraza, u čemu ovaj festival ne samo da prati već i postavlja trendove. Zbog velikog broja vrhunskih projekata Animafest 2019 uveo je za njih novo natjecanje sa sedam instalacija koje se svakoga dana prikazuju u Tunelu Grič od 10 do 20 sati. Uz to, u Tunelu Grič i u Galeriji Šira održava se i izložba #fuckreality studenata i profesora Akademije primijenih umjetnosti iz Beča koja se također oslanja na imerzivnu, virtualnu i proširenu stvarnost. Naposljetku, u Tunelu se svakoga dana u 13:30 održava i performans Swarming Tunnel. Na FER-u se pak održava Radionica razvoja priče za videoigre uz sudjelovanje Emmanuela Corna, dizajnera igara Event [0] i Endless Legend.

Nikola Stojadinović u ime Grada Zagreba predstavio je novu lokaciju Animafesta, Kaptol Boutique Cinema. Gradu Zagrebu iznimno je važno da Animafest svake godine bude sve bolji i održava razinu svjetskog festivala, najvažnijeg u Hrvatskoj. Kaptol Boutique Cinema pokazao se kao izvrsna alternativa za Kino Europa jer se u njemu uspješno održavaju i drugi festivali. Posebno pozdravljam povratak Zagrebačke banke kao sponzora i nadam se da će to pokrenuti tsunami ulaganja bankarskog sektora u kulturu – rekao je Stojadinović.

Natalija Mikulić Smiljanić, direktorica Identiteta i komuniciranja Zagrebačke banke, istaknula je kako su iznimno ponosni što mogu biti dio predivne Animafestove priče. Gotovo 50 godina Zagreb ima jedan od najboljih festivala ove vrste u svijetu, na čemu treba čestitati svima u organizacijskom lancu i zaželjeti im da taj imidž bude svake godine sve bolji. Zagrebačka banka njeguje kulturu društvene odgovornosti i nastoji poticati što više kulturnih aktivnosti, manifestacija i izložbi. Upravo je u tijeku 6. izdanje programa Moj Zaba Start, koji u jednoj od kategorija podržava baš projekte kulture i znanosti. Zaba široke ruke očekuje sve takve projekte koji mogu s nama surađivati putem prijave na internetskim stranicama. Kao sponzor Animafesta ove smo godine bili uistinu kreativni i iskoristit ćemo sve prilike, pogotovo Open-Air događanja da svim posjetiteljima bude ugodno s kokicama, dekicama, jastučićima i našim aktivacijama. Posebno smo sretni što smo sponzori Natjecanja studentskog filma i što ćemo dodijeliti glavnu nagradu u toj konkurenciji – rekla je Natalija Mikulić Smiljanić.

Upitan da izdvoji posebno zanimljive točke cjelokupnog programa Animafesta 2019, Daniel Šuljić podvukao je prije svega natjecateljske programe koji nude presjek svega najboljega u suvremenoj umjetničkoj animaciji u svijetu i Hrvatskoj, s posebnim osvrtom na eksperimentalnije i svježe poetike Natjecanja studentskog filma te atraktivno Veliko natjecanje dugometražnog filma u kojem se uz filmove Daljine i Buñuel u labirintu kornjača prikazuju i Jedan dan života o legendarnom poljskom novinaru Ryszardu Kapuścińskom i ratu u Angoli, nagrađivani Funan o jednoj kambodžanskoj obitelji u vremenu vladavine Crvenih Kmera, kriminalističko-artistički film s elementima noira Ruben Brandt, kolekcionar slovenskog veterana s mađarskom adresom Milorada Krstića, dva horora – čileanska stop-animacija Kuća vukova i anime Aragne: grimizni znak, te poetična kanadska crno-bijela, obiteljsko-psihološka etida Ville Neuve. Naglasio je i da program Svjetske panorame donosi nove filmove animacijskih zvijezda kao što su Dahee Jeong i Peter Millard.

Šuljić je govorio i o središnjem tematskom programu „Animacija i likovne umjetnosti“ u sklopu kojega se prikazuje 6 kratkometražnih programa i 2 dugometražna filma. Dva bloka bave se djelima koja su izravno inspirirana pojedinim umjetnicima, stilovima ili klasičnom umjetnošću općenito, jedan umjetnicima koji djeluju i u galerijskom kontekstu, jedan apstraktnim filmovima, jedan vezi arhitekture i animacije te jedan novijim radovima na likovne teme. Dugometražni dio tematskog programa osim Slike nudi i anime o životu i djelu Miss Hokusai, kćeri slavnog majstora ukiyo-e. Na vezu animacije i likovnih umjetnosti nadovezuje se i najbogatiji izložbeni program u povijesti festivala. Čak šest izložbi ekskluzivno se odvija u vrijeme trajanja Animafesta, a najatraktivnija među njima ustvari je modno-umjetnički događaj, vezan uz dobitnicu Nagrade za životno djelo.

U Galeriji Kranjčar bit će tako izloženo deset unikatnih, rukom oslikanih kaputa Suzan Pitt koje u svojem butiku na njujorškoj 8. ulici izlaže i Patricia Field – kostimografkinja, dizajnerica i stilistica najpoznatija po radu na TV seriji Seks i grad. Inspirirani motivima popularne kulture poput stripova, reklama, originalnih printova i njujorških grafita, kao i psihologijom, seksom, nadrealizmom i vodenim bojama njezinih animiranih filmova, kaputi Suzan Pitt proizašli su iz vibrantne ulične atmosfere New Yorka i Los Angelesa. Izložba se otvara u utorak 4. lipnja u 18 sati.

Velika novost je i grupna izložba autora čiji su radovi ušli u Veliko natjecanje kratkometražnog filma te su pozvani da svoje making-off crteže i druge materijale izlože u KIC-u (Galerija na katu) pod naslovom „Iza kulisa“. U prostoru Francuskog instituta odvija se prodajna izložba i predstavljanje ugledne francuske produkcije Miyu. U Pogonu Jedinstvo izložena je (Re)Animacija poezije, umjetnička inicijativa Božidara Trkulje i 50 hrvatskih suvremenih umjetnika.

Umjetnički ravnatelj Animafesta istaknuo je i raskošan retrospektivni program koji osim fokusa na portugalsku kinematografiju uključuje i Majstore animacije Suzan Pitt i Nedeljka Dragića, za kojega je i intimno profesionalno vezan, kao i tradicionalni izbor Borivoja Dovnikovića – Borde, ovoga puta iz stvaralaštva Zagrebačke škole za 1971. godinu. Producentica festivala Matea Milić pridodala je kako privlačnost portugalskog animiranog filma ovdašnjoj publici, primjerice filmova Između sjena i Predskazanje, kao i činjenica da tamošnja animiranofilmska kinematografija u mnogočemu podsjeća na hrvatsku animacijsku scenu (mala sredina s iznimno agilnom i međunarodno prepoznatom, stilski i žanrovski raznolikom produkcijom koja novi procvat doživljava od druge polovice 1990-ih godina) predstavljaju temeljne poticaje „Portugalu u fokusu“ kojeg kurira Agencija za kratki film (Agência da Curta Metragem), a provodi se u partnerstvu s Veleposlanstvom Portugala u HR. Ova retrospektiva predstavit će neke od najsjajnijih bisera portugalske animacije te tri naraštaja maštovitih, nemirnih, inovacijskih i uzbudljivih autora kroz ukupno 3 programa i 22 raznolika filma.

Što se tiče profesionalne ponude, u Institutu Balassi 4. i. 5. lipnja odvija se šesti Međunarodni znanstveni skup Animafest Scanner s pozvanom govornicom Jayne Pilling i predstavljanjem zbornika skupa iz proteklih godina u izdanju Bloomsburyja, a niz masterclassova uglednih gostiju zbivat će se u KIC-u. Svi programi Animafest PRO-a su besplatni, a zahvaljujući Zagrebačkoj banci to su i cijelo Studentsko natjecanje, retrospektiva Nedeljka Dragića, Animafest u Vašem kvartu, Open-Airovi, program u Ljetnom kinu Gradec, retrospektive škola animacije
(Gobelins i National Film And Television School) i Suzan Pitt, Kino za uši, filmovi nominirani za Europsku nagradu Emile, srednjoeuropski talenti itd.

Matea Milić govorila je o Programu za djecu i mlade koji je najbolje popratiti putem pogodnosti Obiteljske iskaznice jer po cijenama od 100 (1 dijete + 1 roditelj) i 150 (2 djece + 1 roditelj) kuna omogućuje ulaz na sve projekcije primjerene djeci. Program za djecu i mlade, koji je vremenski prilagođen kako školama i vrtićima, tako i zaposlenim roditeljima, najvećim se djelom odvija u dvorani Kinoteke tijekom tjedna i cijelu subotu, a filmovi također međunarodnog Natjecanja filmova za djecu kategorizirani su prema uzrastu. Atraktivni Obiteljski program uključuje dugometražne filmove Kućica za ptice uz naraciju uživo glumca Filipa Riđičkog te uzbudljivu detektivsku avanturu Gordon i Paddy koja je sinkronizirana na hrvatski. Obiteljski program sastoji se i od tematskih kratkih selekcija posvećenih blagdanskim čarolijama, ustrajnosti i različitosti te životinjama iz njemačkog studija Film Bilder.

Dvije radionice animacije odvijaju se u Medijateci Francuskog instituta pod vodstvom Antonije Veljačić – radionica koja će djecu od 4 godine naviše upoznati s optičkim igračkama u subotu 1. lipnja te tjedna radionica „Animiraj!“ za školarce svakoga dana od 17 do 19 sati. Program Animafest u Vašem kvartu, koji s ciljem približavanja animacije većem broju djece dovodi besplatne projekcije iz programa festivala u kulturne centre zagrebačkih četvrti, odvija se u KUC-u Travno, Narodnom sveučilištu Dubrava, Narodnom sveučilištu Sesvete, Centru za kulturu i informacije Maksimir, Centru za kulturu Trešnjevka i Kulturnom centru Peščenica. Ulaz na sve programe u kulturnim centrima Grada Zagreba je besplatan. Animafest će i 2019. u suradnji s udrugom Djeca susreću umjetnost s projekcijama i razgovorima s autorima gostovati i na pedijatrijskim odjelima zagrebačkih bolnica.

Noemi Ribić govorila je o svom filmu Odrasti u malo drvo koji se prikazuje u Natjecanju hrvatskog filma. Ja sam studentica 5. godine animiranog filma na ALU. Film sam započela 2017. godine i jako sam sretna što sam upala na Animafest pa ove godine mogu i sudjelovati na festivalu kao autor, a ne samo kao gledatelj i student. Dođite na moj film – rekla je Ribić.

Hvala vam što ste primili moj film. Velika je čast biti na Animafestu. Nije mi prvi put da sudjelujem na filmskom festivalu, ali ovo je moj prvi pravi ozbiljni film s kojim sam iznimno zadovoljna i veliki festival za mene te se nadam da ću sudjelovati i u nadolazećim godinama – kazala je Stella Hartman, autorica filma Izvan sebe iz konkurencije.

Natjecanja studentskog filma, u kojem se natječe i Anna Šagadin filmom Saturn u Lavu. Kao predstavnice autora u Natjecanju hrvatskog filma govorile su i Martina Meštrović i Tanja Vujasinović, autorice filma Mačka je uvijek ženska. Film smo radile 3 godine o svojoj profesorici Mariji Ujević Galetović. Kroz rad smo željele prikazati njezinu žensku vitalnost. Ona je bila prva i dugi niz godina jedina profesorica kiparstva na ALU. To je točka iz koje smo gradili film o njezinu karakteru i djelu – rekla je Meštrović.

Naslov filma je njezin citat. Mi smo se koncentrirale samo na jedan segment njezina rada jer u njezinu 60-godišnjem djelovanju postoji mnogo toga. Ali mi smo se usmjerile na njene ženske strukture koje imaju specifične vitalne forme. Motiv mačke je čest feministički motiv kod nje jer mačka je jedina domaća životinja koju se ne može posjedovati. Mačka/žena je nezavisna, inteligentna i svoja – rekla je Vujasinović.

Paola Orlić podsjetila je i kako se u Velikom natjecanju kratkometražnog filma natječu Petra Zlonoga filmom Jedan od mnogih te Ivana Bošnjak i Thomas Johnson filmom Udahnut život, dok Natjecanje hrvatskog filma broji ukupno 20 radova.

***
Ulaznice i iskaznice mogu se kupiti online na adresi animafest.kupiulaznicu.hr te na blagajnama kina Tuškanac, Kaptol Boutique Cinema i Kinoteka. Festivalske iskaznice Animate omogućuju ulaz na sve projekcije osim svečanog otvaranja po cijeni od 250 kuna (200 kuna u pretprodaji) i podižu se u Uredu za akreditacije u Kinu Tuškanac od 3. lipnja. Obiteljske iskaznice koje omogućuju ulaz na sve projekcije primjerene djeci stoje 100 kuna (1+1, za jednog roditelja i dijete) i 150 kuna (2+1, za jednog roditelja i dvoje djece). Pojedinačna ulaznica stoji 25 kuna za sve programe osim Velikog natjecanja (30 kuna).