ZAŠTO JE VRIJEME DA POČNETE UČITI RUSKI JEZIK?

Sigurno ste već mnogo puta razmišljali o tome da počnete učiti novi jezik, ali se niste mogli odlučiti koji. Neki od vas su možda i razmišljali o ruskom, ali su iz nekog razloga ipak odustali. Ako se upravo nalazite pred tim pitanjem, donosimo vam nekoliko razloga za učenje ruskog jezika, zbog kojih zasigurno nećete moći odoljeti ovom bogatom muzeju slavenskih jezika.

RUSKI JE SVJETSKI JEZIK

2018. godine je ruski jezik zauzeo 8. mjesto na popisu najraširenijih svjetskih jezika. Čak 144 milijuna govornika se nalazi samo u Rusiji, pri čemu ruskim jezikom vlada i većina stanovništva u državama bivšeg Sovjetskog saveza. Pridodamo li tome i one koji diljem svijeta ruski uče kao strani jezik, dobit ćemo nezamisliv broj.

RUSKI JE JEZIK KNJIŽEVNOSTI

Brojna velika djela svjetske književnosti napisana su upravo na ruskom: Zločin i kazna, Majstor i Margarita, Jevgenij Onjegin. Osim toga, jeste li znali da je prvi spomenik Lavu Tolstoju postavljen još davne 1914. godine u Selcima na Braču? Ako i niste, zamislite samo koliko bi zanimljivo bilo čitati njegovu Anu Karenjinu u originalnoj verziji. Ili Onjeginovo pismo Tatjani, jedno od najljepših ljubavnih pisama ikada napisano.

RUSKI JE JEZIK BUDUĆNOSTI

Ruski jezik postaje sve popularniji, a mnogi tvrde da će njegova popularnost u budućnosti i dalje rasti. Njegova važnost će postati vidljiva u poslovnom svijetu, i to ne samo u okviru turizma i njemu srodnih područja.

RUSKI JE SLAVENSKI JEZIK

Ruski je slavenski jezik, što znači da će vam učenje zbog sličnosti s vašim materinjim jezikom prirodno biti puno lakše, nego da se, recimo, odlučite za neki germanski jezik. Također, u Zagrebu djeluje i Udruga za ruski jezik i kulturu, koja će vam približiti daleku Rusiju. Čak i ako niste u blizini Zagreba, sigurno možete pronaći izvornog govornika koji je s vremena na vrijeme spreman popričati s vama na ovom divnom jeziku, budući da u Hrvatskoj
postoji ruska nacionalna manjina.

I ZATO ŠTO:

“Язык – это история народа. Язык – это путь цивилизации и культуры. Поэтому-то изучение и сбережение русского языка является не праздным занятием от нечего делать, но насущной необходимостью.”

“Jezik – to je povijest naroda. Jezik – to je put civilizacije i kulture. Zato izučavanje i očuvanje ruskog jezika nije puka zanimacija iz dosade, nego nužna potreba”.- A.I. Kuprin

 

Foto: © Pixabay & Unsplash