VOLITE STRANE JEZIKE? ISTRAŽILI SMO KOJE JE NAJLAKŠE, A KOJE NAJTEŽE NAUČITI

Uvriježeno je mišljenje kako početak učenja novog jezika s godinama postaje puno teže, jer odrasli ljudi brzo gube motivaciju za učenjem.  Iako se tvrdilo da tijekom djetinjstva najbolje upijamo nova znanja, osobito znanje stranih jezika, niti u odrasloj dobi učenje nije nemoguće.  Dok djeca do 10 godina najbolje savladavaju strani jezik, starijim učenicima, pa i odraslim ljudima preporučuje se da jezik često prakticiraju. Ako imate priliku bilo bi dobro posjećivati zemlju u kojoj se jezik govori ili ga učiti tijekom studentske razmjene i ljetnih škola stranih jezika. Moderno doba je promijenilo način života, pa danas moramo ulagati u znanje stranih jezika kako bi bili konkurentniji na radnom mjestu.

KOLIKO VREMENA TREBA ODVOJITI ZA UČENJE JEZIKA?

Iako imate interes prema nekoj zemlji, kulturi i  jeziku, možda ćemo morati izdvojiti više vremena i truda da ga naučite. Jezici se dijele prema težini učenja, koji se temelji na vremenu koje je potrebno kako bi savladali izgovor, gramatiku i čitanje jezika koji nije materinji. Učenje jezika ovisi o nekoliko čimbenika, a najvažnije je svakako, koliko je odabrani jezik blizu materinjem jeziku i onima koje poznajete. O složenosti jezika, njegovoj gramatici i dostupnim resursima za učenje, ovisi koliko sati ćete tjedno provoditi u učenju. Na sve naravno utječe i motivacija, bez koje se ne bi mogli pokrenuti.

ZNANJE STRANOG JEZIKA OLAKŠAVA USVAJANJE NOVOG JEZIKA

Ako dobro govorite engleski jezik, poteškoće vam ne bi trebali stvarati španjolski, portugalski, francuski, talijanski, rumunjski, nizozemski, švedski i norveški jezik. Za savladavanje ovih jezika, engleski govornik treba između 22 i 23 tjedna, odnosno između 575 i 600 sati nastave. Za osobe koje dobro govore španjolski jezik, talijanski, francuski i portugalski bi svakako trebali biti na listi za sljedeće jezike koje žele učiti.

Zbog slične gramatičke strukture i vokabulara, španjolski govornici će najbolje savladati navedene jezike.  Poteškoće bi mogli stvarati hindski, ruski, vijetnamski, turski, poljski, tajlandski,  grčki, hebrejski i finski jezik. Najveći izazov za sve ljude ipak su jedni od najsloženijih jezika svijeta, a to su arapski, kineski, japanski i korejski jezik.  Kažemo izazovni, ali nikako nemogući za naučiti.

Prati nas na ➡ Instagramu Facebooku

Foto: © Unsplash


Pročitaj još:

ZAŠTO JE VRIJEME DA POČNETE UČITI RUSKI JEZIK?

KOLIKO JE VREMENA POTREBNO DA BI SE SAVLADAO STRANI JEZIK?

KAKO SAMOSTALNO UČITI STRANE JEZIKE? RECEPT ZA USPJEH U 3 KORAKA

Ostavi komentar