MAROKO – JEDINSTVENA OAZA LJEPOTE & TRADICIJE

Egzotična i umjetnička baština Maroka, zajedno s njegovom prekrasnom kulturom, glavne su atrakcije zemlje koju morate upoznati. Plaže, pustinje i gradovi u kojima se tipična arapska kultura miješa s europskim utjecajem dugih bulevara i avenija, jedinstveno je mjesto na svijetu. Maroko se nalazi u sjeverozapadnoj Africi, a od Španjolske je razdvojen tek Gibraltarskim tjesnacem. Osim predivnih plaža, Maroko je i planinska zemlja, s ukupno četiri planinska lanca. Ima više od 35 milijuna stanovnika, a dio njegove jedinstvene atrakcije pronaći ćete u arhitekturi, gastronomiji i krajolicima.

Na klimu Maroka utječu Mediteran i Atlantik, pa možemo reći da vas čeka pravo suptropsko okruženje. U unutrašnjosti zemlje temperature su vrlo ekstremne, s vrućim ljetima i vrlo hladnim zimama. U planinskim područjima je obično mraz i snježno vrijeme. Kada se približite obalnim gradovima, vremenske prilike se poboljšavaju, pa su ljeta i zime puno ugodnije. Službeni jezik je arapski, iako se u Maroku govori nekoliko dijalekata, uključujući berberski, kao i francuski jezik. U sjevernom Maroku lako se možete sporazumjeti i na španjolskom, posebno u Tangeru i okolnim gradovima.

TURISTIČKE ATRAKCIJE MAROKA

U srcu Maroka nalazi se Marakeš, povijesni grad koji spava iza zidova džamija, minareta i vrtova. Obrisi ovog predivnog grada okruženi su minaretom Koutoubia, simbolom grada. U neposrednoj blizini nalazi se čuveni trg Djemaa el Fna, jedan od najprometnijih i najnevjerojatnijih trgova na svijetu. Sjeveroistočno od Marakeša je Fez, sa svojim prekrasnim zidinama i jednom od najljepših medina u Africi.

U prošlosti je u Fezu bilo carsko sjedište, a danas se nalazi veliki broj spomenika, poput Qarawiyin džamije. Rabat je glavni grad Maroka i treći po veličini grad u zemlji. Ovaj predivan obalni grad okružen je zidom duljine pet kilometara, brojnim vratima, lukovima i medinama. Odavde je lako pronaći druga zanimljiva odredišta, poput Meknesa, grada Safi ili poznate Casablance, koja nema puno zajedničkog s poznatim filmom.

GASTRONOMIJA

Marokanska kuhinja najčešće se temelji na mesu u kombinaciji s kuskusom, grahom  ili pireom. Tajine (pileći ili janjeći odresci s puno začina) također su vrlo tradicionalni, kao i ćevapi, ražnjići na žaru i mljeveno meso kefta. Na putovanju svakako morate isprobati izvrsni moruno čaj (zeleni čaj s mentom) i plodove mora primorskih gradova.

SHOPPING

Shopping u Maroku je šarenilo ponude i avantura pregovaranja.  Od tepiha, keramike, košara, drvenih predmeta, ručnih radova, kože, začina i autohtonih poslastica, u Maroku ćete zaista pronaći sve što poželite. Oko tržnice Souks postoje trgovine, u kojima možete pronaći kvalitetne i jeftine proizvode. Pravilo kupovanja u Maroku je da nikada ne pristanete na prvu cijenu koju vam ponude. Proizvod koji želite kupiti najčešće vrijedi 50 posto manje, dakle, cijenkajte se. Službena valuta u Maroku je dirham. Trenutno 1 euro odgovara 11,65 dirhama. U sjevernom Maroku i nekim od glavnih gradova, možete plaćati eurom.

ISTRAŽI MAROKO S MISSADVENTURE

Ako ste oduvijek željeli istražiti Maroko, jesensko MissAdventure putovanje je prava prilika za to. Krenite na 6-dnevnu avanturu kroz Marakeš i okolicu gdje ćete istražiti najbolje od Maroka. Od 26.10. do 01.11. 2019. odsjednite u predivnom Le Riad Yasmine, isprobajte najbolji hamam u gradu i spavajte pod zvijezdama u Scarabero kampu u srcu pustinje.

Osim upoznavanje nove destinacije, imate priliku napraviti jedinstvene fotografije za društvene mreže i rezervirati 1 na 1 trening u kojem ćete dobiti sve informacije za efikasno vođenje svog IG ili FB profila. The MissAdventure putovanje jedinstvena je prilika za povezivanjem žena iz cijeloga svijeta i sklapanje predivnih prijateljstava. Sve informacije o putovanju i rezervaciju mjesta, možete naći na linku.

The MissAdventure je poznata zajednica koja okuplja ambiciozne žene iz cijelog svijeta koje uživaju u putovanjima. Osim putovanja, osnivačica i poduzetnica Paola Crevatini Rebsamen, 2019. godine je organizirala prvi The MissAdventure Festival u Hrvatskoj koji je okupio žene iz 21 zemlje. Priča se nastavlja i sljedeće godine, a drugi festival se najavljuje u Zagrebu početkom lipnja 2020. Pratite The MissAdventure na službenoj web stranici, Facebooku, Instagramu, Twitteru & Pinterestu.


Pročitaj još:

PRVI THE MISSADVENTURE FESTIVAL – VIKEND DOBRIH EMOCIJA I INSPIRATIVNIH PRIČA

PAOLA CREVATINI REBSAMEN: ‘THE MISSADVENTURE FESTIVAL OMOGUĆUJE LAKŠI ULAZAK U DIGITALNI SVIJET’