LISABON – ŠARMANTNI MEDITERANSKI GRAD KOJI MORATE POSJETITI

Portugal je jedna od onih zemalja koje morate posjetiti barem jednom u životu. Njegov glavni grad svake godine privlači milijune turista iz cijelog svijeta koji uživaju u zanimljivoj arhitekturi, odličnoj gastronomiji i ljubaznosti lokalnih ljudi.

Lisabon je spoj kulture, umjetnosti i povijesti koji ga čini idealnom destinacijom za istinski užitak. Osim šarmantnih ulica i bogate kulturne ponude, Lisabon nudi i jedinstveni doživljaj noćnog provoda. Posjetite li popularne četvrti poput Bairra Alta, pronaći ćete brojne barove koji pozivaju na ples i dobru zabavu. Izdvojili smo pet razloga zbog kojih morate staviti Lisabon na popis destinacija koje treba posjetiti.

 

MERCADO DE RIBEIRA

Tržnice su žile kucavice svakog grada u kojem se spajaju kulturološke razlike lokalnih prodavača i šarena gastro ponuda. Najveća Lisabonska tržnica nalazi se u samom centru u povijesnoj zgradi iz kraja 19. stoljeća. Prostrana tržnica ‘Mercado de Ribeira’ u ponudi ima cvijeće, hranu, galerije i tradicionalne obrte kroz koje ćete se bolje upoznati s običajima i kulturom ove posebne zemlje.  

PASTÉIS DE BELÉM 

Uživate li u slatkim iznenađenjima koje nudi portugalska gastronomija, ne smijete propustiti degustaciju poznatog kolača od vrhnja. Pastéis de Belém je slatkiš od žumanjaka, mlijeka i šećera na lisnatom tijestu. Posut je glazurom od šećera i cimeta, a možete ga kupiti u bilo kojoj slastičarnici u Lisabonu ili njegovoj okolici. Brojne kavane i restorani u svojoj ponudi imaju popularni kolač pa u njemu možete uživati uz jutarnju kavu ili kao međuobrok. Cijena ovih mini tartova je oko jedan euro, a mogu se jesti toplo ili hladno servirani. 

GINJINHA 

Tradicionalno piće u Lisabonu poznato kao Ginjinha je liker na bazi voća, točnije kisele trešnje. Poslužuje se u čokoladnim čašama, a pravi sladokusci uživat će u ovoj neodoljivoj kombinaciji čokolade i voća. Možete ju kupiti u delikatesnoj trgovini u blizini trga Rossio.   

MIRADOURO DE SANTA CATARINA

Za najljepši zalazak sunca posjetite vidikovac Santa Catarina koji se nalazi iza trga Camões. Okruženi lokalnim restoranima, barovima i terasama, ovo je poznato hedonističko mjesto za uživanje uz čašu portugalskog vina i pogled na čarobni zalazak sunca. 

TRAMVAJ BR. 28

Lisabon nije jedan od velikih gradova koje ne možete obići u nekoliko dana. Radi se o gradu po mjeri čovjeka koji možete doživjeti pješice ili obilaskom javnim prijevozom. Pritom mislimo na starinske tramvaje u žutoj i crvenoj boji. Poželite li obići glavne gradske znamenitosti i napraviti malu turističku turu po Lisabonu, sjednite u tramvaj br.28 i uživajte u posebnom doživljaju povijesti s pogledom na predivan grad i njegovu arhitekturu. 

 

Prati nas na ➡ Instagramu

Foto: © Unsplash


Pročitaj još:

VELEGRAD U KOJEM SE SUSREĆU ISTOK I ZAPAD

BUKUREŠT- NETIPIČNA TURISTIČKA DESTINACIJA

POSJETITE MILANO- GRAD KOJI ODIŠE LJEPOTOM I MOĆI