PUTUJTE JEFTINIJE UZ NEKOLIKO PROVJERENIH TRIKOVA

Iskusni putnici znaju da putovanje ne mora biti luksuz koji si ne možete priuštiti. Uz dobru pripremu putovanja na vrijeme, odabir karata i smještaja na pravim stranicama, kao i navikama tijekom putovanja, možete istražiti novu zemlju puno jeftinije nego što ste mislili. Osim što će vam novčanik biti zahvalan, ostat će dovoljno novaca za druge radosti putovanja.

KUPITE KARTU U PRAVO VRIJEME

Možda volite putovati vikendom, ali uvijek je skuplje otići u petak i vratiti se u nedjelju nego otići na putovanje tijekom tjedna. Jednako tako, letenje noću (nakon 18:00 sati) također je isplativije nego ujutro. Mnoge avionske kompanije imaju odličnu ponudu oko ponoći, jer neke tvrtke tada objavljuje ponude koje nisu prodane.

PAZITE KAKO GOOGLATE

Vrlo je važno da za kupnju karata (avion, vlak ili autobus) koristite anonimnu navigacijsku stranicu ili, svaki put kada provjeravate cijene, izbrišite podatke (kolačiće). Vaše ponašanje i stranice pretrage na internetu se pamte, a ako sugerirate da želite ići na odmor, cijena će rasti.

JEDITE DOMAĆU HRANU

Kako bi uistinu uživali u putovanju i upoznavanju drugačije kulture, to ćete najbolje učiniti kroz lokalnu gastronomsku ponudu.  Ne samo da je ekonomičnija, već vam omogućuje da se približite kulturi mjesta i upoznate s ljudima. Najpoznatiji stranice na kojima možete pratiti lokalnu ponudu i pridružiti se na večeri po simboličnoj cijeni je Eatwith i Vizeat, ali postoje i druge, kao što su BonAppetour.com i Mealsharing.com. Ako se nađete u nedjelju u Parizu, nezaobilazna adresa je večera kod umjetnika Jim Haynesa. Uživat ćete u autentičnoj kulinarskom iskustvu i upoznati ljude iz cijelog svijeta.

TRAŽITE INFORMACIJE OD LOKALNIH LJUDI

Ako ne želite spavati na nečijem kauču (čak i ako je besplatan), možete koristiti digitalne platforme za smještaj samo da biste stekli prijatelje koji će vam pokazati dobre stvari koje možete vidjeti i doživjeti u njihovom gradu. Najpoznatije stranice su Couchsurfing i Bewelcome.

IZBJEGAVAJTE POPULARNE STRANICE

Apartmane i sobe za najam možete pronaći i izvan Bookinga.com, Airbnb-a i Homeaway-a. Pogledajte stranice  9flats, Travelmob(ako putujete u Aziju) ili Kid & coe (ako putujete s djecom). Ako nećete iskoristiti cijeli dan u gradu, postoje tvrtke s kojima možete dogovoriti korištenje hotelske sobe na nekoliko sati za odmor i osvježenje između destinacija. Najpoznatije su byhours.com ili dayuse.com. U slučaju Byhours.com, 3-satni paket obično ima 30% nižu cijenu od noćenja, 6 sati odgovara 60%, a 12 sati je oko 80%.

UŠTEDITE NA SLOBODNOM VREMENU

Potražite kupone s popustima kao što su 365tickets ili Groupon. Obje tvrtke su dostupne u nekoliko zemalja (SAD, Velika Britanija, Francuska, Španjolska, Italija…), a ako odvojite vrijeme za pregledavanje, možete pronaći odličnu ponudu iz lokalnih barova, posjeta turističkim atrakcijama, muzejima i slično po znatno nižoj cijeni.

 


Pročitaj još:

NEDOSTAJE VAM INSPIRACIJE ZA PUTOVANJA? POSTANITE TURIST U SVOM GRADU

DOŽIVITE NEZABORAVNO LJETO I ISTRAŽITE EUROPU VLAKOM

OVO SU NAJPOŽELJNIJE DESTINACIJE NA SVIJETU