RAZVESELITE SVOJE NAJDRAŽE ZA KRAJ GODINE: RECEPT ZA TORTU OD NARANČE I ČOKOLADE

torta od naranče

Kraj godine je stvoren za hedonističko uživanje u okusima i mirisima koji će se urezati duboko u sjećanja vaših najdražih. Napravite gozbu u svom domu, pozovite prijatelje i radujte se trenucima koji dijelite uz poseban recept koji će oduševiti vaša nepca. Leptirići i veselje neće izostati niti u trbuhu, a za to zadovoljstvo pobrinula se Anita Kozina s food bloga Veseli Trbuh koja je pripremila jedan poseban recept. Torta s okusom naranče, badema i čokolade nezaboravna je kombinacija koja će osim okusom oduševiti svojim izgledom. Svečano uređen blagdanski stol uz sočnu tortu, šećer je na kraju kreativnoj priči vaših dekoracija.

Na food blogu ‘Veseli trbuh’ Anita dijeli slatke, slane i sretne trenutke na kojima možete pronaći inspiraciju za svoja svakodnevna ili posebna događanja. Osim bloga, pokrenula je humanitarnu večeru ‘Veseli stol’ u suradnji s raznim organizacijama, ljudima dobre volje i velikog kreativnog potencijala. Kotizacija od večera odlazi u humanitarne svrhe, a do sada se na Veselom stolu putovalo kroz Meksiko, Srednju Ameriku, Maroko, Liku, Koreju, Englesku i Italiju. Pratite recepte i novosti bloga ‘Veseli Trbuh’ na službenoj web stranici, Facebooku i Instagramu. A sada krenite prema kuhinji i uživajte u pripremi ove ukusne torte.

SASTOJCI ZA BISKVIT (kalup 22 cm): 

6 naranči

360 g šećera

360 g badema

8 jaja

1 vrećica praška za pecivo

PRIPREMA BISKVITA:

Cijele naranče uronite u lonac napunjen hladnom vodom te stavite kuhati. Kuhajte 30-ak minuta. Ovaj postupak ponovite dva puta kako bi se gorčina iz narančine kore što više izgubila. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Kuhane naranče prerežite na pola, izvadite koštice i bijeli dio, narežite na manje komade zajedno s korom i usitnite u blenderu. Dodajte šećer, mljevene bademe, jaja, prašak za pecivo te sve dobro izmiješajte. Smjesu podijelite na 3 dijela i svaki biskvit pecite posebno Na dno kalupa stavite papir za pečenje pa sve zajedno premažite maslacem. Ulijte smjesu i stavite peći na 20-ak minuta. Provjerite čačkalicom da li je gotovo. Ako na čačkalici ne ostaje smjesa, biskvit je pečen. Izvadite iz pećnice i ostavite da se dobro ohladi.

veseli trbuh

SASTOJCI ZA KREMU:

350 ml mlijeka

3 žumanjka

70 g šećera

30 g škrobnog brašna

150 g tamne čokolade

30 g maslaca

200 ml vrhnja za šlag

PRIPREMA KREME:

Mlijeko stavite u lonac na laganu vatru na zavrije. Žumanjke, šećer i škrobno brašno dobro promiješajte pa u to ulijte malo vrućeg mlijeka. Brzo sve promiješajte i izlijte natrag u mlijeko. Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje sve dok ne dobijete gustu kremu. Skinite s vatre pa dodajte sitno nasjeckanu čokoladu i maslac i miješajte dok se ne otopi. Prekrijte prozirnom folijom tako da direktno dodiruje kremu i ostavite da se ohladi. Hladnu kremu izmiksajte pa dodajte tučeno vrhnje za šlag te ga ručno umiješajte. Kremu podijelite na dva dijela. Jedan biskvit premažite kremom, stavite drugi biskvit koji ste opet premazali kremom i na kraju stavite treći biskvit.  Pustite da se torta stegne, a zatim ju cijelu premažite tučenim slatkim vrhnjem. Trebat će vam 300 ml vrhnja.

 

Blog: Veseli Trbuh

Foto: © Anita Kozina


Pročitaj još:

MIRISNI RECEPT ZA HLADNE DANE: PITA OD JABUKA