OSMI ‘VESELI STOL’ – GASTRO PUTOVANJE U DALEKU PERZIJU & VEČERA S DOBROTVORNIM KARAKTEROM

veseli stol

Kruha i igara? Ne. Kruha i humanosti.

Da je kruh važan znaju i vrapci na granama. Ono što je važno postoji u jeziku, pretočeno je u uzrečice, idiome, poslovice. Ono što je važno postaje simbolom drugih važnih stvari: rođenja, svadbi, vjerskih običaja…  Oblika i načina kako se simbolizam kruha događa, kako se neka apstraktnost kroz njega kao simbol manifestir ima valjda onoliko koliko je zrna potrebno da nastane pogača. Nekad je to slasna maslena pogača, nekad kruh koji se na poseban način reže ili lomi, a nekad tek nekome darovan kruh naš svagdašnji  jer glad za drugo ne pita. 

Da je igra važna znaju i djeca pod krošnjama. Ono što slijedi kad je čovjek sit je, u ovom ili onom obliku, igranje.  

veseli stol

Da je važna kombinacija kruha i igre pokazu sve odreda kulture, vjere i tradicije širom kugle zemaljske sve od, malo je reći, pradavne 1500 godine pr.Kr. kada je u Egiptu ispečen prvi kruh.

Kroz prostor i vrijeme u najrazličitijim i najšarolikijim igrama kruh je u svojim najrazličitijim i najšarolikijim oblicima simbol i nositelj relativno univerzalnih važnih vrijednosti i ideja čovječanstva.   

Bez želje da se diskriminira, a  kako nam uostalom pokazuje i tradicija, osoba koja je bila „odgovorna“ da se taj simbol otjelovi (sve od zamjesa do pečenja), a i za to da se simbolizam realizira kroz čin darivanja, primanja dijeljenja ili posvećivanja, bila je, u pravilu, ona – žena. Je li to važno? Skromno ćemo reći da (barem u ovoj priči) jest. 

Dobra kao kruh iliti kruh od žene, Anita Kozina ispekla je još jedan kruh sa sedam kora, ali sa srcem i punog srca kroz organizaciju još jedne igre Veselog stola 26.1. u pekarnici Korica.  

Anita se krije iza food-bloga Veseli trbuh, a projekt „Veseli stol – dobro druženje &  večera s dobrotvornim karakterom“ mijesi strpljivo i pažljivo sa sestrom Sanjom Kozina. 

Igra dobrotvorne večere Veseli stol održala se po osmi put, a s istom idejom: stvoriti prostor i iskustvo za  dobro druženje uz dobru hranu. Svaki je događaj živopisna priča koja crvenu nit, odabranu temu večere, provlači kroz prostor, uređenje, uključene partnere.

Tema večere je svaki put neka druga zemlja ili regija, a dosadašnjih je sedam večera tematiziralo Meksiko, Srednju Ameriku, Maroko, Liku, Koreju, Englesku i Italiju. 

Igra se održala u predivnom, predivno diskretnom i decentnom ambijentu Korice gdje se trbuhom za kruhom (u najmanju ruku!) posljednje nedjelje u siječnju okupilo 32 gostiju. Pozivnica i najave ovog su puta, van uobičajene tradicije da tema večere ostaje tajnom, dali na znanje da se radi o Perziji.

Ipak, što će biti na jelovniku gosti su tek po dolasku u Koricu doznali. Ugodna glazba, kokteli dobrodošlice, miris toplog kruha i nasmijana lica domaćice i njezine obitelji i prijatelja dočekali su svakog od trideset i dva gosta. Nakon što su se svi smjestili, krenula je večera.  

Za hladno predjelo, prikladno, mezze. Razni slasni namazi s tri vrste predivnih Korica baguetta. Zatim dalje, toplo predjelo, sasvim drugačija juha imena ash-e-doogh koja kombinira jogurt, slanutak i špinat.

Glavno jelo činio je zareshk polow uz kofteh. Ne da se baš riječima opisati, no u igri su zamamni orijentalni okusi koji podvlače pažljivo odabrane osnovne namirnice rižu i junetinu. 

Za desert baghlava gol. Jednostavno rečeno, baklava u paketiću je rapsodija okusa oraha, pistacija, badema, cimeta i ružine vodice. 1001 noć! 

Tijekom ove slasne večere stimuliran je apetit, a i mnogo čega dobrog, ugodnog i korisnog, kao uvijek kada se je u pitanju i igra. Kruha i igara tj. panem et circenses, doslovno: “kruha i cirkusa”  popularna je metafora za ne tako lijepe namjere vlasti prema preusmjeravanju pažnje i interesa naroda.  

Igra Veselog stola daje doslovno „kruha i igara“ i to u punom sjaju, a metaforički daje potpunu suprotnost izvornom značenju te metafore.  

Veseli je stol igra i cirkus novog doba i ideala koji daje „kruha i humanosti“ kroz priliku da se oko važnih stvari, važnih simbola, kroz važne rituale i okupi i nešto što je važno obilježi.

Ovog puta to je bilo pomoći misiju  klaunova-doktora koji uz pomoć umjetnosti profesionalnog klauniranja, humora i smijeha žele vratiti osjećaj radosti, sreće i optimizma ljudima u teškim i kriznim situacijama i okolnostima.

Kroz redovne posjete djeci u bolnicama te starijim i nemoćnim osobama u domovima, velika su podrška i pomoć u prihvaćanju situacije, nošenju sa strahovima, nesigurnostima i dosadom. 

Ovaj je Veseli stol bio posebno zaigran s pregršt crvenih nosova razasutih po stolovima, zataknutih na čašama, zakačenih na jelovnicima i nataknutih na nosove svih prisutnih tijekom predivne večere u pekarnici Korica, a koji su svojom banalnom jednostavnošću podsjećali kako malo potrebno izvana, a koliko su važne ideja i namjera da se plemenita priča realizira. Sav prihod od kotizacija za večeru donira se udruzi Crveni nosovi.

Ovaj puta su se uključili i nesebično podržali akciju donacijom u obliku prostora, namirnica, usluga, ljudi: 

Korica kao domaćin večere, a namirnice su donirali Green FriendsOPG Džolan, Paška sirana,Vedrini,  OPG Marko, Krolo milk barNaturavita čajeviPeople2peopleHabibi Orient.

Za piće su se pobrinuli:

Zlatan Otok – vina Plenković,  Vinarija TomšićMurska Dekla London Dry Gin, Agropošta za sirupe i prirodne sokove, promili.hr & stock.hr  za rakije i tonike te Primarius Brewery za piva.

Predivne pregače za domaćice, sve redom Anitine prijateljice, sašila je Zmajevna. Tu su još i Mecena keramika te Printeraj.

Za fine koktele pobrinuo se Petar Knežević Žeruk poznat kao PK gintonic Croatia. Goste je dočekao s klasikom French 75.  Službeni fotograf koji Anitu prati na svim večerama je dragi joj prijatelj Vlado Cvirn, sad već i poznati fotograf s vrlo individualnim pristupom i vrlo kvalitetnom stilizacijom Cvirn Weddings . Dizajnersko – marketinška podrška Veselog stola je Varga Vanja / djelovanje.  

Kruha i igara na svakom će uglu uvijek biti.  Anita kroz Veseli stol stvara novu, suvremenu, humanu interpretaciju te izreke kreirajući multidimenzionalnomultisenzorno i multifunkcionalno iskustvo za sve one koji mu se pridruže: znajući da će nekome pomoći, ne znajući što će ih dočekati, ne znajući pokraj koga će sjediti, koga će upoznati, ali znajući da će zasigurno sve kupa ugodno i fino biti …   

Novi kruh i nove igre ćete na svakom uglu, svakog dana, lako pronaći. Za pronaći novi Veseli stol, pratite dobre mrvice po putu jer njima je obilježen put do jedinog stola kojem se služi kombinacija kruha i humanosti. Stola za kojim želite biti. 

 

Blog: Veseli trbuh 

Foto: © Anita Kozina/ Vlado Cvirn – Cvirn Wedding Photography

Menadžment, marketing i dizajn: Vanja Varga voditeljica Centra za kulturu prehrane i organizatorica humanitarnih događanja u okviru brenda ‘Djelovanje’


Pročitaj još:

10 VAŽNIH PREDNOSTI MIRISNOG CIMETA

4 BRZA RECEPTA ZA UKUSNE SMOOTHIE ZDJELICE

RAZVESELITE SVOJE NAJDRAŽE ZA KRAJ GODINE: RECEPT ZA TORTU OD NARANČE I ČOKOLADE