THE COVID ART MUSEUM: VIRTUALNI MUZEJ KOJI PREDSTAVLJA UMJETNOST U VRIJEME KORONAVIRUSA

Kad smo slavili početak 2020. godine nismo niti sanjali da bi svijet u jednom trenutku doslovno mogao stati. Stoji već neko vrijeme i za sobom ostavlja velike promjene. Koronavirus nije utjecao samo na naše zdravlje, posao i svakodnevni život, njegove posljedice imaju različite oblike koje svaki pojedinac prolazi na svoj način. Kako bi se sve situacije i emocije kroz koje svijet prolazi ujedinile, pokrenut je jedinstveni projekt – Muzej umjetnosti Covid. 

Svoja virtualna vrata otvorio je tijekom karantena, a ideju prvog svjetskog muzeja o koronavirusu potpisuju kreativci iz Barcelone Emma Calvo, Irene Llorca i José Guerrero. Pod hashtagom #CovidArtMuseum predstavljaju sva djela koja stvaraju umjetnici iz cijelog svijeta, a tiču se virusa COVID-19. Prikupljaju sve vrste umjetnosti od fotografija, ilustracija, animacija, videa do slika u različitim tehnikama. Jedini kriterij koji se mora poštivati je da prenose i odražavaju trenutno stanje koje svi živimo i osjećamo.

Strah od zaraze, socijalno distanciranje, ljubav u vrijeme koronavirusa, usamljenost, obilježavanje rođendana bez slavljenika i slične situacije koje su nam do jučer bile potpuno nepoznate. Zbirka ovog virtualnog muzeja otvorena je za slanje zahtjeve kreativaca iz svih dijelova svijeta, a mogu se pronaći poruke svih vrsta: od podizanja svijesti do poruka ljubavi. Među radovima ima i apokaliptičnih vizija kojima umjetnici opisuju paniku i kaos, kao i onih duhovitih koji su asocijacija na kompulzivno kupovanje toaletnog papira.

Činjenica je da će pandemija na kraju završiti, ali umjetnost nikada ne umire. The Covid Art Museum trenutno sadrži arhivu o umjetnosti koja se tiče koronavirusa, a u budućnosti će ta zbirka biti podsjetnik na život i umjetničko izražavanje inspirirano virusom COVID-19 koji sigurno nikada nećemo zaboraviti.

The Covid Art Museum možete posjetiti na njihovom Instagramu, a sve radove pretražiti putem hashtaga #CovidArtMuseum

 

Foto: © The Covid Art Museum 


Pročitaj još:

KOJI SU PSIHOLOŠKI ASPEKTI POJAVE KORONAVIRUSA?

KORONA KULTURA: NA IZLOŽBE, KONCERTE, PREDSTAVE I KINO PROJEKCIJE OD SADA VIRTUALNO

CENTAR ZA KULTURU PREHRANE VAS POZIVA DA SE UKLJUČITE U ONLINE ZAJEDNICU #KUHAMDOMA