MAJA BOSANAC: ‘NADAM SE DA ĆE SVE VIŠE PODUZEĆA UVIDJETI POTREBU ZA ODRŽIVIM POSLOVANJEM’

Trend ekološki prihvatljivije organizacije događanja u svijetu kontinuirano raste i ne pokazuje znakove zaustavljanja. Naša planeta, kao i sudionici kongresa i konferencija, očekuju više u smislu zaštite prirodnih resursa, smanjenja otpada i zelenijeg pristupa organizaciji. Organizacija događanja zauzima drugo mjesto po proizvodnji otpada stvarajući oko 600.000 tona smeća godišnje. Prosječni sudionik konferencije proizvede oko dva kilograma otpada dnevno, a radi li se o konferenciji koja traje nekoliko dana i ima oko 1000 sudionika, izračun je potpuno jasan.

Ako ste spremni krenuti u trend održivih evenata u Hrvatskoj i započeti provoditi zelene mjere na svojim konferencijama, upoznajte vlasnicu agencije Eventful Maju Bosanac. Organizacijom i dekoriranjem održivih evenata po najvišim standardima, ova inovativna poduzetnica u fokus stavlja brigu o okolišu, kao i sudionicima kojima pruži jedan novi doživljaj sudjelovanja u zelenije orijentiranim eventima.

Maja Bosanac je završila diplomski studij Analize i poslovnog planiranja na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a interes prema eventima odveo ju je u Englesku gdje je nastavila studirati organizaciju evenata na studiju Global Meetings and Events Management. Nakon povratka u Hrvatsku, sudjelovala je u organizaciji Adventa u Zagrebu (Advent na Zrinjevcu i Ledeni park), festivala poput Rabac Open Air Festival, Krk Music Fest i Poreč Open Air Festival, ali i na hotelskim eventima poput Valamar Riviere d.d. i otvaranja hotela Imperial na otoku Rabu.

Stečeno iskustvo i ideju o održivoj organizaciji događanja odlučila je ujediniti u agenciji Eventful koju je otvorila prošle godine. U listopadu priprema veliki projekt – prvu održivu konferenciju u Hrvatskoj ‘Mind, Body and Soul‘, a sve o konferenciji kao i održivim eventima, ispričala nam je u nedavnom intervjuu.

Nakon dugogodišnjeg iskustva u organizaciji poznatih događanja poput Adventa u Zagrebu te otvorenja glazbenih festivala i hotela, 2019. godine otvarate agenciju ‘Eventful’  kroz koju se u potpunosti posvećujete organiziranju održivih evenata. Kada ste razvili interes prema takvoj vrsti poslovanja? 

Zanimanje za samu organizaciju evenata razvilo sam još u ranoj dobi, te sam upravo iz tog razloga odlučila završiti diplomski studij na Ekonomskom fakultetu, te se zaputiti u Englesku na diplomski studij Global Meetings and Events Managmenet na kojem je jedan od predmeta bio Sustainability and Ethics in Events. Slušajući taj predmet i vidjevši sve primjere evenata ali i kongresnih centara koje taj način poslovanja nosi, odlučila sam donijeti taj dio sa sobom u Hrvatsku, te učiniti promjenu. Kad vidite stvarne primjere i razliku koju oni čine, teško se može dogoditi da vas to ne potakne da učinite nešto bolje i više za okruženje u kojem se nalazite. 

Za održive evente možemo reći kako su više od trenda, a sve je više organizatora, kao i samih gostiju, zainteresirano za zeleniji pristup eventu. Koje su to male promjene koje svi možemo napraviti kako bi sve više evenata u Hrvatskoj bilo održivo? 

Slažem se s vama, održivi eventi su više od trenda, oni su po meni način života, kao i cijeli održiv koncept. Ono s čim se baš i ne bih složila je da sve više organizatora organizira evente u održivom smjeru jer mi se čini kako organizatori misle da je to previše posla, a u krajnjem slučaju, nisu niti upoznati na pravilan način s konceptom.

Istina je da gosti traže takve stvari, te sam upravo iz tog razloga odlučila pokrenuti edukacije na teme održivosti evenata koje mogu pohađati svi organizatori koji su voljni učiti i naučiti nešto novo što će im pomoći u daljnjem poslu. Prva stvar koju svi možemo napraviti je „natjerati“ naše organizatore da idu u tom smjeru i da nam pruže rješenja koja će zamijeniti plastiku i jednokratne materijale koji se koriste na svim eventima, od rođendana pa do vjenčanja. 

25.01.2019., Zagreb – Konferencija The Art of Feminine Leadership u Cinestar Branimir Centru. Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Prije nego što započnete organizaciju eventa, sigurno imate popis stvari koji se moraju zadovoljiti kako bi event bio uspješan i održiv. Što je sve potrebno da bi se event u potpunosti smatrao održivim i zadovoljio ISO standarde? 

Trenutno u Hrvatskoj postoji certifikat pod nazivom Green Leaf Excellance koji definira sve kriterije, one obavezne ali i dodatne, koje svaki event mora zadovoljiti kako bi bio proglašen održivim. On se fokusira na više kategorija samog eventa, pa se tu mogu naći razne teme, od transporta, smještaja i lokacije  eventa, preko materijala na eventima, cateringa i izložbenog prostora, pa sve do tehnologije, komunikacije ali i društvene odgovornosti.

Bitno je zadovoljiti one obavezne kriterije, a preko dodatnih se sakupljaju bodovi o kojima ovisi hoće li neki event dobiti navedeni certifikat. Također, ono što je još bitno kod navedenog certifikata je i činjenica da se on može zatražiti i po segmentima, pa samim time organizator nije obvezan napraviti cijeli event odjednom održiv, ali će malim koracima zasigurno to uspjeti.  

Nekoliko mjeseci nas dijeli do velikog projekta agencije ‘Eventful’ – prve održive konferencije u Hrvatskoj ‘Mind, Body and Soul’. Koji je koncept konferencije i što ste sve pripremili za prvo izdanje? 

Da, još je nekoliko neizvjesnih mjeseci pred nama, ali mi smo spremni za sve opcije! Konferencija je početno bila zamišljena kao druženje od 3 dana u Novom Vinodolskom, ali smo se prilagodili situaciji, došlo je do nekoliko izmjena. Druženje smo odlučili smanjiti na 2 dana, uz sve mjere predostrožnosti, kako bismo smanjili troškove za posjetitelje, ali je program ostao isti, čak smo ga i malo upotpunili. Jedina je razlika to što smo smanjili broj kotizacija za ovaj oblik na 30 kako bi se osigurali u slučaju novih ograničenja. 

Uz ovaj oblik, odlučili smo se osigurati i na još jedan način, te smo plasirali i online varijantu za sve one koji možda neće moći prisustvovati u Novom Vinodolskom ili neće uspjeti na vrijeme kupiti kotizacije. Koncept je sličan, traje 4 dana, predavači i predavanja su ista, a za posjetitelje smo osigurali poklon vrećice koje će im stići na vrata prije same konferencije kako bi imali potpuni doživljaj! 

Zbog pandemije koronavirusa, program ste morali mijenjati i prilagoditi novonastaloj situaciji. Osim eventa u Novom Vinodolskom od 03. – 04. 10., pripremili ste i online izdanje od 02.- 05. 10. Recite nam nešto o suvremenoj online platformi putem koje će se moći pratiti event? 

Pošto nisam veliki fan online evenata jer mislim da oni uzimaju onaj ljudski dodir koji je svima potreban na konferencijama, tražila sam opcije koje će zadovoljiti prvenstveno moje kriterije po pitanju virtualnih evenata, ali i pružiti nezaboravni doživljaj i iskustvo za sudionike. Upravo zato smo u suradnji s formom Agilos IT krenuli u izradu platforme za evente, koja će biti plasirana na tržište te dostupna svim organizatorima evenata.

Platforma ima jako puno personalizirajućih elemenata, virtualni kutak za sve sponzore u kojima sudionici mogu pronaći informacije o njima ali i sav dodatni materijal ili pogodnosti koje sponzor nudi. Uz to, bit će omogućen sustav komunikacije prema govornicima, sponzorima, drugim sudionicima, ali i postavljanje pitanja na koja će govornici odgovarati kroz kratke intervjue koji će biti plasirani kroz dodatni sadržaj. Sva predavanja bit će dostupna i nakon live varijante, tako da će svi oni koji ne stignu pogledati predavanje u tom trenu, moći pregledati isto kroz određeni period. 

Konferencija je osmišljena kroz pomno birane aktivnosti i predavanja kako bi svaka osoba mogla dobiti dovoljno informacija za zdraviji način života i rad na sebi. Tko su govornici koji će svoje znanje i savjete prenositi prisutnima na konferenciji i online? 

Glavna nit vodilja kod organizacije ove konferencije bila je kvaliteta, što po pitanju govornika ali i po pitanju sadržaja koji se plasira prema sudionicima. Bitno mi je bilo da sudionici s konferencije odu sa stvarnim znanjem i alatima koje mogu koristiti kroz cijelu godinu, ne samo za vrijeme konferencije, kako bi poboljšali svoj život kroz sve aspekte, od osobnog rasta, prehrane ali i rada na sebi. Govornici koji će podijeliti svoje znanje i iskustvo su sljedeći: dr. Alenka Brozina koja će pričati o utjecaju hrane na mozak, te Ana i Igor Čerenšek koji će imati zanimljivo predavanje i radionicu na temu antistress tehnika, mindfulness metode i pokazati zapravo kako sve te tehnike utječu na nas.

 Blanka Lasić, Elvira Milivić Budeš i Ivana Štulić imat će predavanja i radionice na razne teme iz područja osobnog rasta i razvoja, Tina Uglješić koja će održati radionicu zdrave prehrane i pokazati nam nekoliko recepata koje sami možemo jednostavno napraviti kod kuće, te Svetlana Vukić koja će sudionike umiriti i opustiti kroz gong kupku, ali i održati kratko predavanje na temu holističkog pristupa životu. Vjerujem kako će svatko pronaći nešto za sebe, a inspiracije za poboljšanje kvalitete života svakako neće nedostajati! 

Kako je ‘Body, Mind and Soul’ konferencija tek prva u nizu održivih evenata u Vašoj organizaciji, sigurno već pripremate nove projekte. Koji su planovi do kraja 2020. godine?  

Iskreno, dosta sam oprezna s planiranjem evenata ove godine, pogotovo zbog trenutne situacije s ograničenjima i mjerama za okupljanja. Za sada imam već neke upite za projekte preko ljeta, za ranu jesen me očekuju projekti koji su odgođeni s prvog djela godine, zatim slijedi konferencija i još nekoliko projekata nakon nje. Uz sve to, plan mi je napraviti i nekoliko već spomenutih edukacija s područja održivih evenata.

Ali nikako ne mirujem. U planu je već jedna konferencija za sljedeću godinu na temu održivosti u poslovanju, te brojne druge edukacije s područja event managementa. Nadam se da će još više poduzeća uvidjeti potrebu za održivim poslovanjem, te će samim time biti i više takvih evenata za organizirati u budućnosti.

 

 

Foto: © Privatna arhiva Maja Bosanac