RITAM MEDITERANA – FESTIVAL HRANE, UMJETNOSTI, GLAZBE I RITMA

Ritam Mediterana je međunarodna kulturna i turistička manifestacija koja za cilj ima okupljanje različitih kulturnih, gospodarskih i društvenih suvremenika iz mediteranskih zemalja, regija i gradova i to kako bi na najbolji mogući način prikazali sve različitosti i sličnosti koje ih stoljećima povezuju i oplemenjuju.

OTVORENJE FESTIVALA KROZ FOTOGRAFIJE ŠPANJOLSKE I TURSKE

Ovogodišnje izdanje festivala održava se od 04. – 11. srpnja, na Trgu Josipa Juraja Strossmayera, između Tomislavca i Zrinjevca. Ritam Mediterana je posebna manifestacija, jer spaja zemlje na Mediteranu i promovira njihovu posebnost. Otvaranje je u subotu, 04. srpnja u 18.30. izložbom fotografija koje će biti postavljene na predivnim solarnim postamentima. Države koje će se ovim putem predstaviti su Španjolska i Turska.

Na samom otvorenju biti će i program za najmlađe, i to edukativna radionica pod vodstvom akademskog slikara i kipara Dejana Kljuna s početkom u 18 sati. Na radionici će pokušati tematski obuhvatiti značajnosti Mediterana od povijesnih i mitoloških do spomeničkih i krajobraznih vrednota. Djeca će na ovoj radionici moći interpretirati neke od osnovnih simbola Mediterana kao kolijevke zapadne kulture. Između ostaloga, radovi će biti odabrani za završnu izložbu, a cilj je stvoriti logo ili simbol koji će u budućnosti predstavljati dječju radionicu Ritam Mediterana.

Početak festivala i službeni početak glazbenog programa na Mediterancu, u večernjem programu će obilježiti koncert Edija Maružina i Bandita koji dolaze iz srca Istre napraviti pravu „štalu“ na Strossmayerovom trgu. Očekuje se minimalno dva sata odlične svirke i pravi uvod u osam dana Mediteranca!

Prvi dan festivala završava originalnom psihološkom dramom „Metoda“, nagrađivanog argentinskog redatelja Marcela Piñeyra, koji je najpoznatiji po filmu „The Official Story“ iz 1985. godine, prvom filmu iz Južne Amerike koji je osvojio Oscar. Film je bio nominiran za pet nagrada Goya, a osvojio je dvije, za scenarij i sporednu mušku ulogu, te još neke druge nagrade po inozemnim filmskim festivalima. Film možete pogledati od 23 h.

FILMSKI PROGRAM POSVEĆEN IZRAELU, TURSKOJ I ŠPANJOLSKOJ

Do 11. srpnja imat ćete prilike uživati u raznolikom gastro, kulturnom i glazbenom programu kroz koji ćete bolje upoznati Izrael, Tursku i Španjolsku. Prikazivat će se sjajni igrani i dokumentrani filmovi poput španjolskog filma “Sedam biljarskih stolova”, turskog filma”Sve su radosti moguće” i izraelskog “Mossad”. Kroz glazbeni program će se predstaviti i Portugal i to portugalsko-hrvatskim duom MOKA. Kreativne radionice za djecu i odrasle na rasporedu su 6.,7., i 8. srpnja, a cijeli program možete pogledati na Facebook stranici Ritam Mediterana.

 

 

Foto: © Ritam Mediterana