HIGH-RISE SINDROM: KAKO SPRIJEČITE PAD MAČAKA S VELIKIH VISINA?

Sindrom pada s velikih visina ili ‘high – rise sindrom’ pojam je kojim se opisuje slučajan pad mačke s velike visine iz razloga što vlasnici ostave otvoren prozor ili im dopuste izlazak na balkon i slična mjesta. Nijedna mačka neće namjerno skočiti s velike visine, ali već znamo kako se radi o veoma znatiželjnim bićima.

Tijekom ljetnih mjeseci, kada je sve toplije, vlasnici češće ostavljaju otvorene prozore i balkone, mačke privuku novi prostori, šeću po prozorskim daskama i balkonskim ogradama i poskliznuće se dogodi prije ili kasnije.

Naravno, ovo je najčešće u urbanim sredinama gdje postoje neboderi i slične visoke zgrade. Veterinari kažu kako imaju nekoliko ovakvih slučajeva tjedno tijekom ljetnih mjeseci, a posljedice su prijelomi zdjelice, vilice, udova, ozljede pluća, a nerijetko i – smrt.

MAČKA NEMA SEDAM ŽIVOTA!

Posebice kada padne s velike visine. Zabluda je da mačka može preživjeti svaki pad. Prava istina je da se ne boje visina te imaju odličnu koncentraciju na ono što ih zanima. A zanima ih ptičica na prozorskoj dasci ili kukac koji leti po balkonu. Kada ptica ili kukac odlete, velika je vjerojatnost da će i mačka krenuti za njima. Pri padu uvijek raširi noge zbog čega su česte ozljede zdjelice te glave. Ako slučajno i prođe bez ozljeda, nešto može krenuti po zlu kasnije jer će se naći na nepoznatom terenu prepunom opasnosti kao što su automobili, psi, druge mačke…

SPRIJEČITE HIGH – RISE SINDROM

Ne ostavljajte otvorene prozore i izlaze na balkon, posebice kada niste kod kuće. Ovo vrijedi i za prozor ostavljen ‘na kant’ jer mace se lako provuku. Ako već morate imati otvoreno, stavite mrežicu na prozor ili spustite rolete. Na prozorsku dasku s unutrašnje strane stavite cvijeće kako se maca ne bi penjala (ali ovako ćete joj uskratiti pogled na okolinu što joj se neće baš svidjeti).

 

Foto: © Pexels


Pročitaj još:

KAKO MAČKE ZAŠTITITI OD LJETNIH VRUĆINA?

14 SOBNIH BILJAKA KOJE MOGU BITI OPASNE ZA VAŠU MAČKU 

PRVI U SVIJETU: APIPET LINIJA PROIZVODA NA BAZI PROPOLISA PRILAGOĐENA MAČKAMA