14 SOBNIH BILJAKA KOJE MOGU BITI OPASNE ZA VAŠU MAČKU 

U većini domova mnogo je sobnih biljaka, a to i ne čudi jer dom bez biljaka može biti pomalo beživotan i sumoran (složit ćete se, jednako kao i dom bez mačke!). Ipak, ono što je posebno važno kada govorimo o mačkama i sobnom bilju jest njihov suživot jer postoje biljke koje mogu biti otrovne pa čak i fatalne za mačke.  

Ove životinje vole grickati travu i kada im ona nije na domak zuba, posegnut će za onim što im se u stanu nudi. Također, i kod nedostatka vitamina mačke mogu zagristi ono što im nije namijenjeno. Neke biljke izazvat će blaže reakcije, ali kod nekih i samo jedan list može biti koban. 

LIJEPE IZVANA, FATALNE IZNUTRA 

Amarillis – biljka prekrasnog cvijeta koja se nalazi na mnogim prozorskim daskama. Opčinjava ljepotom, ali može privući i mačkuradi se o izrazito otrovnoj biljci, otrovni su svi dijelovi. 

Begonia – biljka sitnijih cvjetova i izrazito zelenih listova. Ako je mačka pojede javit će se slinjenje i teško gutanje, često i povraćanje.  

Božićna zvijezda – posebno popularna u vrijeme božićnih blagdana, no svi su dijelovi izrazito otrovni i ako imate mačku najbolje je maknuti je iz njenog vidokruga.  

Fikus benjamin – mala biljka u obliku bonsaia koju mnogo vole, a i često joj otpadaju listići u kojima je problem za mačke jer izazivaju teže probavne smetnje. 

Narcis – iznimno česta proljetnica, opija svojom ljepotom, ali i otrovnošću. U sebi ima alkalni otrov likorin koji je posebno opasan. 

Oleander – opasan za sve i mnogi ga opisuju kao najopasniju biljku na svijetu. Ako ga za vrijeme hladnijih mjeseci držite u stanu, svakako pripazite da ga vaša mačka ne primijeti. 

Spatifilium – vjeruje se da smanjuje zračenje kućanskih uređaja, no cijela biljka iznimno je otrovna.  

Anturium – ako se proguta dio biljke dolazi do oticanja sluznice što može dovesti do gušenja.  

Kroton – biljka šarenog lišća koji su izrazito otrovni. 

KOJE JOŠ BILJKE TREBATE MAKNUTI IZ DOMA? 

Alojahortenzijafilodendron, ciklama, dracena 

 

Foto: © Pexels


Pročitaj još:

MIJAUKANJE – ZVUK KOJI MAČKE KORISTE KAKO BI KOMUNICIRALE S LJUDIMA

PRVI U SVIJETU: APIPET LINIJA PROIZVODA NA BAZI PROPOLISA PRILAGOĐENA MAČKAMA