ZLATNA PRAVILA ZA NJEGU KOŽE NAKON LJETA

Ljeto je doba godine kada naša koža prima najviše ultraljubičastih zraka. Bez obzira provodimo li ljeto u gradu ili na plaži, ne možemo pobjeći od utjecaja UV zraka na kožu lica i tijela. Preplanula, brončana koža je atraktivna i zdrava, jer sunce pruža obilje vitamina D.

Pretjerano izlaganje suncu može biti pogubno za kožu cijelog tijela, te je važno brinuti o koži nakon povratka s godišnjeg odmora. Koža postaje suha i puna nečistoća, a mogu se pojaviti i mrlje na licu, kao i dijelovima tijela poput trbuha i leđa. Kako bi ponovno imali glatku i zdravu kožu, pripremili smo vam nekoliko savjeta.

ČIŠĆENJE KOŽE

Prvo što biste trebali učiniti je dubinsko čišćenje kože, koristeći specijalizirane proizvode za uklanjanje nečistoće koji odgovaraju vašem tipu kože. Idealno je vrijeme za piling koji će vam pomoći da obnovite kožu cijelog tijela. Jednostavan piling možete napraviti od sastojaka koje imate u kući. Baza su hranjiva ulja poput bademovog, maslinovog ili kokosovog u koji možete umiješati šećer ili kukuruznu krupicu. Redovitim pilingom koža će postati sjajna i glatka, a uklonit će se sve površinske nečistoće.

HIDRATACIJA

Nakon čišćenja važno je započeti obilno hidratiziranje kože. Također trebate nastaviti koristiti kremu za zaštitu od UV zraka, jer sunčevo zračenje oštećuje kožu tijekom cijele godine. Preporučljivo je uvijek nositi hidratantnu kremu kako biste je stavili na lice, a posebno na ruke, koje su podložnije suhoći.

OGRANIČITE IZLAGANJE SUNCU

Što smo izloženiji suncu, vrlo je vjerojatnije da ćemo prerano ostariti. Sunčeve zrake su prvi uzrok starenja, jer osoba koja je svakodnevno izložena suncu može biti 10 godina starija od one koja ograničava izlaganje suncu i koristi odgovarajuće proizvode za zaštitu.

ZDRAVA PREHRANA

Kako bismo obnovili kožu od mogućih ljetnih oštećenja, osim vanjske hidratacije kremama i odgovarajućim prirodnim proizvodima, moramo je hidratizirati iznutra konzumirajući barem dvije litre vode dnevno. Dobra prehrana je također potrebna kako bi koža bila zdrava, pa stručnjaci preporučuju svakodnevno konzumiranje povrća, poput mrkve, patlidžana i drugog zelenog listanog povrća koji daje vitamine koji pogoduju njezi kože.

PRIRODNE MASKE

Postoji na stotine prirodnih recepata koji pomažu u njezi kože nakon ljeta. Osim pilinga na bazi ulja, odlični su i oni koje dobijete miješanjem meda, šećera i limunovog soka ili  sode bikarbone i meda. Preporučuju se i maske za preplanulu kožu poput kurkume, meda i mlijeka koje pomažu vratiti prirodni ton kože.

Piling se preporučuje jednom tjedno, a hidratantna maska ​​dva puta tjedno. U slučaju da ste pretjerali s izlaganjem suncu, imate užarene dijelove tijela ili opekline, u smanjivanju crvenila pomoći će vam hladni oblozi od kamilice ili krastavaca.  Nakon prve pomoći, obavezno potražite pomoć liječnika koji će vam prepisati odgovarajuću terapiju koje će obnoviti kožu i smanjiti iritaciju od sunca.

 

Prati nas na ➡ Instagramu Facebooku

Foto: © Unsplash


Pročitaj još:

KAKO IZABRATI KVALITETNO KOKOSOVO ULJE?

AGRUMI – PRIRODNA NJEGA ZA ZDRAVU KOSU U LJETNIM DANIMA

MICELARNA VODA – NAJPOPULARNIJA PRIRODNA KOZMETIKA ZA NJEGU LICA