5 SAVJETA ZA BRZ OPORAVAK NAKON TRENINGA

Ljudsko tijelo kada radi na „dobro gorivo“ (čitajte uravnotežena, cjelovita prehrana bogata zdravim, organskim namirnicama) snažno je i izdržljivo. No, svaki sportaš, ali i rekreativac zna koliko je oporavak važan nakon svakog treninga ili tjelovježbe. Provjerite nekoliko savjeta za brz oporavak koji će vam omogućiti da nastavite pomicati granice vlastitog tijela, a sve dodatke prehrani i ulja možete pronaći u webshopu Bio & Bio.

HIDRATACIJA

Za vrijeme treninga važno je hidratizirati se u manjim omjerima i razmacima, no tekućinu u većoj količini je najbolje početi piti 10-15 minuta nakon treninga kako bi se nadoknadio gubitak. Nakon intenzivnije tjelovježbe bitno je da nadoknadite elektrolite i minerale i zato je osim čiste, prirodne vode izvrstan izbor prirodni Aloe vera sok ili kokosova voda.

PUNJENJE ENERGIJOM

Nakon hidratacije, počastite se sa snackom nakon vježbanja. Neki od favorita su energetske pločice, banane, orašidi i cjelovite žitarice te jogurti ili alternative mliječnim proizvodima poput Sojade napitaka.

HAVAJSKI ASTAKSANTIN

Hrana i dodaci prehrani bogati antioksidansima pomažu u oporavku oštećenih stanica uzrokovanih slobodnim radikalima koji se u tijelu mogu pojaviti nakon napornog treninga. Antioksidansi su ključni u procesu oporavka, a jedan od najsnažnijih prirodnih izvora antioksidansa je astaksantin. Najpoznatiji dodatak s astaksantinom je havajski BiAstin. Osim protuupalnog djelovanja, poznati je saveznik koži prilikom izloženosti suncu, a mnogi sportaši ga koriste kao potporu za zglobove.

DODACI PREHRANE

Osim antioksidansa, za tijelo su ključne esencijalne masne kiseline poput omega-3 i omega-6 koje pomažu pri izgradnji mišića, smanjuju zalihe masti u tijelu i olakšavaju nelagodu u zglobovima. Dodatak esencijalnih masnih kiselina iz AFA algi osim esencijalnih masnih kiselina sadrže mnogo vitamina i minerala poput željeza, cinka, selena i magnezija, vitamina C, vitamina iz B skupine i B12.

AFA alge osim navedenih sadrže proteine, klorofil, fikocijanin koji ublažava upalne procese i feniletilamin koji djeluje kao neurotransmiter i aktivira dopamin za još bolji osjećaj nakon dobrog treninga. Za smanjenje umora i iscrpljenosti, ravnotežu elektrolita i normalnu funkciju mišića ne zaboravite na dodatak magnezija. Izaberite u potpunosti prirodni Magnezij kompleks, bez sintetičkih izolata, bez aditiva te bez umjetnih sastojaka i sladila obogaćen vitaminom D.

ISTEZANJE I MASAŽA

Nakon svakog treninga ili bilo kakve tjelovježbe nikako nemojte preskočiti istezanje. 10-15 minuta istezanja glavnih mišićnih skupina ili bilo kojeg područja koji je bio pod naporom ključno je za oporavak. Ako vas brine upala mišića pokušajte s protuupalnim oblozima s magnezijevim kloridom.

Često nismo u mogućnosti da nas nakon svake tjelovježbe čeka prava opuštajuća masaža. Srećom, dobrim djelom možemo si pomoći i sami. Kvalitetno istezanje nastavi laganim masiranjem prirodnim eteričnim uljima za mišiće i zglobove koja će vam pomoći da se opustite i olakšate neugodu u zglobovima i mišićima.

 

Izvor: © Bio & Bio

Foto: Unsplash


Pročitaj još:

JOGA – MOĆAN SAVEZNIK U BORBI PROTIV STRESA

MICELARNA VODA – NAJPOPULARNIJA PRIRODNA KOZMETIKA ZA NJEGU LICA

NAHRANITE KOŽU: 3 PRIRODNE MASKE ZA LICE KOJE MOŽETE NAPRAVITI U SVOM DOMU