NJEGA KOŽE ZIMI: KAKO TRETIRATI KOŽU KAD ZAHLADI?

Rutina njege kože lica i tijela trebala bi se prilagoditi godišnjem dobu. Zima je jedna od najtežih sezona za našu epidermu: kiša, niske temperature, vjetar, grijanje i nedostatak vlage. Ovo su neki od glavnih agensa koji, dodajući onečišćenje, mogu uzrokovati suhoću, oštećenje kože i imati negativan učinak na njezinu kvalitetu. Da se to ne bi dogodilo, ključ je hidratacija. Zimi je našoj koži potrebna dodatna količina hidratantnih sredstava koja štite kožu i njeguju je kako bi se zaštitila lipidna barijera koja može biti pogođena. Suočeni s vanjskom agresijom, naglašava se gubitak vode i dehidracija.

Kao rezultat toga, masti u koži teže upijaju vodu i lakše izlaze na površinu. Otuda i neugodan osjećaj stezanja zbog suhoće, ljuštenja i pojave malih rana i pukotina. Osim toga, u ovo doba godine podvrgavamo se mnogim temperaturnim promjenama (često od hladnog do vrućeg okruženja), i jedemo kaloričniju hranu (preferiramo “vruća” i često nezdrava jela), ostavljajući naša tijela bez obrambenih mehanizama, što smanjuje njihovu sposobnost regeneracije. Moramo biti vrlo oprezni ako želimo zadržati kožu lijepom i zdravom, te spriječiti prerano starenje. Da bismo imali zdravu kožu ljeti, moramo udvostručiti napore i brinuti o njoj u najhladnijim mjesecima godine.

NJEGA KOŽE TIJEKOM ZIMSKIH MJESECI

Morate uzeti u obzir kako koži tijekom zime treba odgovarajuća kozmetika. Potrebno je potražiti hidratantne formule s aktivnim sastojcima koji regeneriraju kožnu barijeru, bogatu omega 3-6-9 masnim kiselinama, u svjetlijim teksturama za masnu i kombiniranu kožu, te lakšu za suhu kožu. Formule koje sadrže antioksidanse protiv slobodnih radikala, posebno vitamin C, pomažu koži da bude mlađa i svjetlija.

Zaštita od sunca je neophodna, štiti od preranog starenja i mrlja. U slučaju da se podvrgnete tretmanu lica (depigmentacija ili mikrodermoabrazija), hidratacija i nanošenje kreme za zaštitu od UV zraka su izuzetno važni.  Voda svakako igra ključnu ulogu u kvaliteti kože, jer ima funkciju čišćenja i hidratacije našeg tijela. Pijte samo količinu koju tijelo “zahtijeva” (kada ste žedni). Savjet: čaj bez šećera također se preporučuje, posebno u najhladnijim danima.

JEDNOSTAVNE MJERE OPREZA

Zimi izbjegavajte korištenje vrlo vruće vode, bilo za pranje ruku, lice ili za kupanje. Visoka temperatura vode dehidrira kožu i uzima masnoću, ostavljajući je suhom i crvenkastom. Zaštitite kožu blagim sapunima, emulzijama i hidratantnim sredstvima. Ne zaboravite dobro osušiti kožu nakon kupanja, posebno između prstiju na rukama i nogama, ispod pazuha, u preponama i odmah ispod koljena, kako bi izbjegli pojavu upala ili čireva.

RAZLIČITA BRIGA OVISNO O TIPU KOŽE

Koža lica nije ista kao koža na rukama. Iz tog razloga, potrebno je koristiti odgovarajuće kreme za svako područje tijela i posvetiti posebnu pozornost stopalima, laktovima i koljenima koji se lako suše. Također je potrebno njegovati kožu usana, dobro ih zaštititi, jer su laka “meta” za hladnoću, vjetar i vlagu. Važno je nanositi kreme s vazelinom koje ih izoliraju od hladnoće. Zaštite svoje tijelo i lice, jer će vam dolaskom ljepših, sunčanijih dana biti zahvalno na zimskoj njezi i pripremi za ljeto.

DNEVNE NAVIKE

Najbolji način borbe protiv suhe kože je svakodnevno hidratiziranje, nakon tuširanja (kada su pore otvorenije) i prije odlaska u krevet. Postoji mnogo opcija na tržištu, posebno naznačeno za dan ili noć, regenerirajuće noćne kreme, koje su idealne za dobivanje glatkije i čvršće kože tijekom noći. Savjeti za dobivanje potpunog i adekvatnog tretmana za vašu kožu: uključite u dnevnu njegu kremu koja odgovara vašem tipu kože i štiti od UV zraka ili prirodne pripravaka od eteričnih ulja koje možete naručiti kod aromaterapeuta.

 

 

Foto:© Pixabay


Pročitaj još:

5 TRIKOVA ZA BOLJE PAMĆENJE

KAKO NA JEDNOSTAVAN NAČIN BRINUTI O OKOLIŠU?

KAKO IZGLEDATI DOTJERANO KADA SE TAKO NE OSJEĆAŠ?