LYKKE – BREND KOJI BUDI EMOCIJE I PODRŽAVA VAŽNE DRUŠTVENE TEME

Svaki komad nakita ukrašava ženu, a ono što je još bitnije, u njoj budi posebne emocije, sjećanja i daje joj unutarnju snagu. Detalji koje nosimo na ruci ili vratu često su pokloni naših najdražih zbog kojih imaju veliku sentimentalnu vrijednost. Sami pogled na kutijicu s nakitom asocira nas na naše majke, bake, očeve ili prijateljice od kojih smo dobili mali znak pažnje, bliskosti i ljubavi.

Određeni nakit svojim jedinstvenim dizajnom i pričom odmah probudi veliko zanimanje, a hrvatski brend Lykke je svakako jedan od noviteta na domaćoj dizajnerskoj sceni koji je od samog početka dobio naklonost žena. Uspješnu prvu godinu poslovanja okrunili su novim dizajnom ogrlica i mirisnih medaljona, kao i kompleta nakita od kojih svaki ima posebnu poruku.

Osim što se radi o nakitu koji budi sreću i ispunjava naša osjetila ugodnim mirisima koji se šire iz mirisnih medaljona, dizajneri Darija Kovačević i Krešimir Petrić posvećuju veliku pažnju pri odabiru motiva nakita i društvenih tema koje podržavaju kroz svoj brend.  Zadnji u nizu je posebno dizajnirani mirisni medaljon ‘La Mariposa’ nastao u suradnji s poznatom ilustratoricom i grafičkom dizajnericom Majom Tomljanović u sklopu Avonove #Speakout kampanje koji je podržala i mlada pjevačica Nika Turković.

LA MARIPOSA – SIMBOL SNAŽNE, HRABRE I ODVAŽNE ŽENE

Silueta žene na La Mariposa mirisnom medaljonu koji se otkriva iza krila leptira, jedinstveni je dizajn u svijetu. Osim izgledom, medaljon se ističe porukom protiv šutnje o temama koje još uvijek nisu društveno prihvatljive. Zato je ovaj komad nakita izrađen sa svrhom promicanja svijesti o borbi protiv nasilja nad ženama u sklopu Avonove #Speakout kampanje. Lykke donira sav neto iznos od prodaje za Udrugu U.Z.O.R. koja provodi aktivnosti za pomoć, podršku i zaštitu žena u cilju razvoja kulture nenasilja i tolerancije.

Pandemija koronavirusa i tzv. lockdown koji nas je sve zatvorio u domove, bio je osobito teško razdoblje za žene koje žive s nasilnim partnerima. Povećan je broj obiteljskog nasilja, a u vrijeme velike svjetske krize žene su se našle u beznadnoj situaciji. Neke od njih su potražile pomoć od autonomnih ženskih kuća, druge su šutjele i trpjele nasilje koje nitko nikada ne bi smio doživjeti.

Pitate se zašto baš simbol leptira?  Inspiracija za ime dolazi od španjolske riječi ‘La mariposa’ što znači leptir, a cijela priča je znakovita zbog popularnih leptirica – neustrašivih sestara Mirabel iz 60-tih godina prošlog stoljeća. Feminističke ikone iz Dominikanske Republike koje su bile dio aktivističke grupe Leptiri (Las Mariposas) po kojoj su i dobile ime, borbu za demokraciju i jednakost platile su svojim životom. Njihova žrtva i dan smrti obilježava se kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 25. studenog.

Leptiri i žene dijele osobine ljepote, nježnosti i gracioznosti. Ljepota krila leptira uspoređuje se sa ženama zbog njihove elegancije, a od davnina je simbol sreće i unutarnjih promjena kroz koje žene prolaze tijekom cijelog života. Zato je ova posebna priča dizajnirana za snažne i odvažne žene koje su spremne na promjenu, a svaka koja stavi ‘La mariposa’ medaljon oko vrata svakako može biti ponosna i sretna, jer sudjeluje u predivnoj kampanji koja će svojim doprinosom promijeniti život neke žene.

PODRŠKA ZAGREBU KROZ MEDALJON S POSEBNOM PRIČOM

Puno je teških trenutaka obilježilo 2020. godinu, a među njima je svakako razorni potres koji je pogodio Zagreb nakon punih 140 godina. Svi koji su 22. ožujka bili u glavnom gradu Hrvatske, sigurno nikada neće zaboraviti taj dan, a niti trenutak kada je simbol grada, zagrebačka katedrala izgubila svoj južni toranj. Lykke niti u ovom trenutku nije oklijevao, te je dizajnirao Symbol of hope medaljon.

Symbol of Hope mirisni medaljon ukrašen je rimskim brojevima koji simboliziraju sat i vrijeme, a u srcu medaljona se nalaze 22 zvjezdice koje okružuju tornjeve, te dodatne tri zvjezdice u središnjem dijelu koje zajedno predstavljaju datum 22.3.2020. Na južnom tornju katedrale, oštećenom u potresu prikazano je srce kao simbol hrabrosti, vjere i nade. Ilustraciju katedrale potpisuje Matea Bolčević.

MEDALJON RUŽE – SOLIDARNOST S OBOLJELIMA OD RAKA DOJKE

Vintage Rose mirisni medaljon kreiran je sa svrhom da se pokaže podrška i solidarnost u borbi koja utječe na značajan broj žena, a to je rak dojke. Motiv ruže koji krasi ovaj medaljon odabran je radi simbolike koja se veže uz taj cvijet, a to je ljubav, ženstvenost i nježnost s jedne strane, a s druge strane hrabrost, strast i ljubav prema životu. Podsjetimo, Lykke je također sudjelovao u dobrotvornoj akciji i od svake kupnje donirao 50 kuna za rad Udruge P.I.N.K. life. 

Sve informacije o brendu potražite na webshopu lykke.hrLykke možete pratiti i na društvenim mrežama: Instagram Facebook.

 

Foto: © Lykke tim/Fb