MEĐUNARODNI DAN KAVE: UPOZNAJTE JEDAN OD NAJDRAŽIH NAPITAKA NA SVIJETU

Za svakodnevno putovanje od tropske Afrike do šalice napitka u kojoj uživamo uz doručak ili u dobrom društvu, zaslužna su zrna kave koja su rasuta po cijelom svijetu već više od 600 godina. Njihova upotreba je gotovo neograničena, jer čovječanstvo kavu koristi na bezbroj načina: od pića, slatkiša do lijekova, a neke su je drevne civilizacije čak koristile kao valutu!

Bez obzira na to kako je konzumirali, kava vas može energizirati, ugrijati, osvježiti, održati budnim, pa čak i povezati s voljenima. Danas obilježavamo Međunarodni dan kave koji se slavi svakog 01. listopada, a s vama dijelimo važne zanimljivosti o najdražem napitku na svijetu.

POVIJEST MEĐUNARODNOG DANA KAVE

Prema povijesnim zapisima, kava je porijeklom iz Etiopije, a njezino otkriće u Africi dolazi sa zanimljivom pričom. Otprilike 700-ih godina nove ere, stado koza počelo se čudno ponašati, gotovo kao da pleše. Njihov vlasnik Kaldi otkrio je da jedu neku vrstu crvenog graha i zaključio da je to uzrok njihovog ponašanja.

Kaldi je odlučio svoja otkrića podijeliti s redovnikom koji je trebao nešto što bi mu moglo pomoći da ostane budan cijelu noć dok se molio. No, druga priča tvrdi da je redovnik odbio ponudu i bacio zrna u vatru, a ugodna aroma koja je dolazila iz njega bila je neodoljiva. Kava je došla u Jemenu u 15. stoljeću, a zrna koja su stigla nazvali su “Mocha”. Ubrzo nakon toga, postala su dobro poznata u Egiptu, Perziji i Turskoj kao „arabijsko vino“, a kavane su se počele otvarati pod nazivom „Škole mudrih“.

Arabija je postala glavna u uzgoju kave, no njezina popularnost se proširila i polako se počela uzgajati i u južnoj Indiji. 1560. kava se probila do Europe i brzo postala vrlo tražena Kako su se 1600-te godine kavane otvarane po cijeloj Europi, zrna kave su slijedila val kolonizacije i našla se u Americi. 2014. godine, “Međunarodna organizacija za kavu” proglasila je 1. listopada Međunarodnim danom kave – prigodom za proslavu kave kao napitka i podizanje svijesti o problemima s kojima se suočavaju proizvođači kave.

KAKO OBILJEŽITI DAN KAVE?

Jeste li znali da postoji mnoštvo tradicija i rituala koje su drevne civilizacije radile s kavom? Možete ju koristiti kao tretman za uljepšavanje, kao sredstvo za odbijanje insekata, kao kompost, za začinjavanje odrezaka i aromatiziranje hrane i još mnogo toga.

Industrija kave je ogromna i zahvaljujući našoj ljubavi prema kavi postoji mnogo različitih načina za pripremu napitka. Pretvorite se u baristu i naučite kako napraviti kavu koju volite piti u barovima. Eksperimentirajte s okusima i teksturama, miksajte pjenu, dodajte začine – igrajte se.

Kava je dio čovječanstva od davnina, pa je savršen dan za upoznavanje više detalja o ovom ukusnom napitku.  Pročitajte neke zanimljivosti i pogledajte dokumentarne filmove – iznenadit ćete se kad saznate kakve sve tajne krije jedna šalica kave.

 

Foto: © Unsplash