OD ETIOPIJE DO TURSKE: OBIČAJI ISPIJANJA KAVE U SVIJETU

I na početku i na kraju bijaše kava. Ako ste knjigoljubac, onda zasigurno znate da se iza ove rečenice zapravo krije naslov knjige Julijane Matanović u kojoj je napisala priče o ispijanju kave i sudbinama ljudi. Kava je danas jedno od najpopularnijih pića pa ne čudi da je velika inspiracija piscima. Iako se kod nas najčešće satima ispija po kafićima i omiljena je s mlijekom, u mnogim drugim dijelovima svijeta situacija je sasvim drugačija. 

OD PEČENJA KAVE DO NAJRAZLIČITIJIH DODATAKA 

Etiopija je domovina kave. Tradicionalno ispijanje kave traje satima, a uključuje prženje i mljevenje kave, ali i posebnu odjeću. Iako je sam proces pripreme kave i njezinog ispijanja dug, zapravo se pije mala šalica napitka danas sa šećerom, a u prošlosti sa soli i maslacem  

U Bosni će vam domaćin ponuditi ove kavedočekušu, razgovorušu i sikterušui dok je iz prva dva naziva jasno o čemu se radi, sikteruša znači da se približio trenutak za polazak kući. Također, bosanski stihovi kažu: ‘Kavu mi, draga ispeci…’ a što to znači? Kava se ručno izmelje, stavi u džezvu i kratko zagrije, a potom prelije vrelom vodom te ostavi da odstoji. Poslužuju se uz kocke šećera, ratluka i oraha. 

Skandinavci su najveći potrošači kave na svijetu. Među njima prednjače Finci (po stanovniku popiju 10,3 kg kave godišnje dok Hrvati popiju ‘tek’ 4.1 kg). Skandinavci piju kavu svakih par sati, a uz to jedu slatka peciva i kolače

U Norveškoj pak u kavu miješaju jaja dok u nekim dijelovima Finske u šalicu stave komadić sira i preliju ga kavom. 

Brazil proizvodi najviše kave na svijetu, ondje je ispijaju tijekom cijelog dana. U nju obilato stavljaju šećer, a iako je često vruće, iznenadit ćete ih ako naručite – ledenu kavu.  

U Rusiji vole jaku kavu koju će poslužiti uz krišku limuna te čašicu votke.  

U Turskoj je obožavaju navečer poput deserta, popiju slatku i jaku kavu uz rahat lokum ili halvu.  

 

Foto: © Pexels


Pročitaj još:

10 ŠPANJOLSKIH OBIČAJA KOJE ĆETE POŽELJETI ISPROBATI

INEMURI – JAPANSKA TEHNIKA ZA BRZO VRAĆANJE ENERGIJE

OSLIKAVANJE KANOM: OBIČAJ KOJI SIMBOLIZIRA SREĆU & BLAGOSTANJE