ZAŠTO SE SVJETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTINJA OBILJEŽAVA 04. LISTOPADA?

Četvrtog listopada obilježava se Svjetski dan životinja u spomen na svetog Franju Asiškog. Ovaj svetac, koji je rođen 1182. godine u Italiji, ostavio je važnu poruku čovječanstvu – naše mjesto na Zemlji integrirano je u dobrobit svih životinja i okoliša.

U godinama dok je živio sveti Franjo Asiški, njegove ideje su uvijek dočekane s iznenađenjem. Iz tog se razloga smatra da je bio ispred svog vremena. Ovaj svetac se tijekom života odlučio lišiti  materijalnog bogatstva i posvetiti služenju i pomaganju ne samo ljudima, već i svim životinjama, koje je smatrao djecom Božjom i nazivao “braćom”.

Godine 1929., 4. listopada, na kongresu održanom u Beču na inicijativu Svjetske organizacije za zaštitu životinja proglašen je Svjetski dan životinja. Glavni cilj bio je generirati rješenje problema ugroženih vrsta. Važno je da poštujemo stanište životinja u divljini kako bismo izbjegli nestanak vrste; kao i uspostaviti kontrolu stope uličnih životinja u urbanim sredinama. Glavna svrha Svjetskog dana životinja je prisjetiti se važnosti očuvanja životinjskih vrsta na planetu.

Univerzalna deklaracija o pravima životinja proglašena je 15. listopada 1978. godine i odobrena od strane Ujedinjenih naroda. Ovom se izjavom utvrđuje da sve životinje imaju prava i ističe da su neznanje i nepoštovanje tih prava vodili i nastavljaju voditi čovjeka na počinjenje zločina protiv prirode i protiv životinja.

 

 

Foto: © Unsplash


10 PSEĆIH ZAPOVJEDI: ZNATE LI ŠTO BI VAM PAS PORUČIO KAD BI MOGAO GOVORITI?

SVJETSKI DAN NAPUŠTENIH ŽIVOTINJA POZIV JE ZA POMOĆ I PROMJENE NJIHOVIH ŽIVOTA

PRVI U SVIJETU: APIPET LINIJA PROIZVODA NA BAZI PROPOLISA PRILAGOĐENA MAČKAM