ZA DOBRO JUTRO: ZOBENA KAŠA S KOKOSOM I BIJELOM ČOKOLADOM

Najljepša su jutra uz topli napitak i obrok koji pripremate svojim najdražima. Zobena kaša je česta preporuka za uravnoteženi doručak upravo zbog dobrog omjera vlakana, proteina i minerala. U brojevima to izgleda otprilike ovako: jedna mjerica kuhane zobene kaše sadrži četiri grama vlakana i šest grama proteina, a od minerala sadrži selen, mangan, cink, magnezij, tiamin, željezo…

Veliki plus je što je zob žitarica koja nema glutena, a ako vam gluten predstavlja zdravstveni problem, potražite proizvođače koji garantiraju takav proizvod. Ako na deklaraciji piše da su dodane neke žitarice ili se nalaze u tragovima, nije bez glutena.

U ovo jesensko vrijeme kad moramo poraditi na imunitetu, zobena kaša je dobar početak dana, a možete uživati i u dodacima koji će od kaše učiniti pravu poslasticu. Zdrava i ukusna zdjelica kojoj će se posebno obradovati ljubitelji bijele čokolade i kokosa, može biti gotova u svega nekoliko minuta.

Raffaello okus u posebnoj verziji zobene kaše, pripremila nam je Anamarija Gulić s food bloga Srce od čokolade. Kako samo ime bloga govori, Anamarije je velika ljubiteljica čokolade i fotografije, a osim svoje slatke ovisnosti, na blogu i društvenim mrežama Instagram i Facebook možete pronaći slatke i slane recepte sa sezonskim namirnicama koji garantiraju ukusan i nutritivno bogat obrok.

SASTOJCI:

1 mjerica finih zobenih pahuljica
1/2 mjerice ribanog kokosa
2 mjerice kokosovog mlijeka
2 mjerice vode
prstohvat soli
25 g bijele čokolade
1 žlica kokosovog šećera

Za toping:

par smokvi
žlica ribanog kokosa
2 žlice namaza od kokosa
1 grubo izmrvljen zobeni keks

PRIPREMA:

U lončić stavite zobene pahuljice, ribani kokos, kokosov šećer, sol, vodu i kokosovo mlijeko. Kuhajte na laganoj vatri dok ne dobijete finu kremastu strukturu. Na kraju umiješajte bijelu čokoladu i još malo prokuhajte da se sve fino poveže. Stavite u tanjure ili zdjelice i dekorirajte po želji. Dobar tek!

Napomena:

Autorica recepta je izabrala za mjericu manju šalicu zapremine od malo više od 1 dcl i od sastojaka u receptu se dobiju dvije srednje porcije zobene kaše- vi prilagodite veličinu mjerice ovisno o broju osoba kojima pripremate kašu.

U pripremi kaše je korišteno više tekućine kako bi bila rijeđa, no vi možete prilagoditi svom ukusu i smanjiti količinu tekućine da bude gušća.

Namaz od kokosa može biti po želji. U receptu je Bounty namaz, no možete odabrati i kokos linoladu ili homemade zdraviju verziju namaza s kokosom

 

Food blog: InstagramSrce od čokolade

Foto: © Anamarija Gulić