KINO RAZGOVOR I NAGRAĐENI DOKUMENTARAC ‘POVUCI – POTEGNI’ U KINU KINOTEKA

boris jokić

Nagrađeni dokumentarni film «Povuci – potegni», koji je zagrebačku premijeru imao početkom mjeseca, ponovo možete pogledati u Kino Kinoteci, u ponedjeljak 16.11. u 19:00 sati nakon kojeg će uslijediti razgovor s redateljem Nevenom Hitrecom i Borisom Jokićem, našim poznatim pedagogom i sociologom s Instituta za društvena istraživanja. Hitrec i Jokić uvest će nas u svijet obrazovanja s obje strane – one formalne i strukturne te osobne i obiteljske. 

Film «Povuci – potegni» prati jednu obitelj, devetogodišnje dijete i loš obrazovni program. Dječji radni stol postaje pozornica tragikomične obiteljske drame. Tko će prvi puknuti pod bremenom ‘Brižni roditelji ili njihovo samoživo dijete?’. Novi dokumentarac Nevena Hitreca gledatelje stavlja duboko u obiteljska popodneva i vikende kada, umjesto da se obitelj druži i zabavlja – oni pokušavaju zajedno učiti – i roditelji i njihove dvije djevojčice. 

“Zanimalo me kako loš hrvatski obrazovni sustav utječe na obitelj, kada se umorni roditelji nakon svog radnog vremena moraju suočiti s novim radnim vremenom, onim pedagoga i nastavnika svojoj djeci. Uvjet je bio i naći inteligentno i svojeglavo dijete koje pruža stalan otpor tim naporima svladavanja gomile, ponekad vrlo apsurdnog gradiva. Tražio se pravi predstavnik svoje generacije, kome su tablet i mobitel važniji od svega”, kazao je redatelj filma Neven Hitrec. 

Na filmskom festivalu Jugoistočne Europe SEE u Parizu film ‘Povuci-potegni’; osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film, a u međuvremenu je prikazan u programima ovogodišnjih izdanja Mediteran Film Festivala i ZagrebDoxa gdje je imao i svoju hrvatsku premijeru. 

Ulaznice za projekciju filma ‘Povuci-potegni’ i filmski razgovor mogu se nabaviti online: ulaznice.hr ili na blagajni Kino Kinoteke. Raspored narednih projekcija i sve informacija o filmu «Povuci-potegni» redovito će biti ažurirane i dostupne na Facebook stranici filma.