KAKO NJEGOVATI BOŽIĆNU ZVIJEZDU: STRUČNI SAVJETI O ODABIRU I NJEZI

božićna zvijezda, božić, kako njegovati božićnu zvijezdu

Već desetljećima šareni listovi božićnih zvijezda (poinsetijaobilježavaju najljepše doba godine. Blagdanski ugođaj spoja svježe ispečenih keksa, svjetlosti svijeća i cvjetnih božićnih zvijezda ritual je koji Božić čini tako posebnim. Međutim, božićne zvijezde pokazju svoj potencijal tjednima prije nego što se otvori prvi prozorčić adventskog kalendara. Stručnjaci za božićnu zvijezdu iz organizacije Stars for Europe dijele savjete kako ove biljke tjednima održati u najboljem mogućem izdanju.

BOŽIĆNE ZVIJEZDE TREBAJU SVJETLOST I TOPLINU  

Božićne zvijezde se osjećaju kao kod kuće u toplom, osvijetljenom prostoru, daleko od propuha. Idealna temperatura je između 15 i 22 stupnja, što ove biljke čini pogodnim za spavaće i dnevne sobe. Budući da božićna zvijezda potječe iz tropskog Meksika, treba joj puno svjetla. U zimskim mjesecima sretna je kada se nalazi uz prozor okrenut prema jugu.

Izravna sunčeva svjetlost nije problem jer u našim klimatskim uvjetima od sredine listopada pa nadalje opasnost od previše sunčeve svjetlosti koja pogađa lišće gotovo ne postoji.

Međutimdovoljna razina svjetla je važna kako bi biljka mogla rasti i uspijevati. S druge strane, božićne zvijezde mrze propuh pa biste ih uvijek trebali smjestiti na zaštićeno mjesto. Ako je previše izložena propuhu, ova biljka koja voli toplinu može početi gubiti lišće.  

božićna zvijezda, božić, kako njegovati božićnu zvijezdu, božićne dekoracije

Zalijevajte božićne zvijezde kada je tlo osjetno suho. To može biti svaki dan ako se biljka nalazi blizu radijatora u suhoj sobi ili tek svaki drugi ili treći dan na drugim mjestima. Kakvo je stanje možete provjeriti pažljivim podizanjem biljke. Ako se čini laganom, vrijeme je za zalijevanje. Vrijedi napomenuti da se manje posude osuše brže od većih pa će ih trebati češće zalijevati. Mini božićne zvijezde treba provjeravati svaki dan.

Ove biljke možete zalijevati i namakanjem odozdo, što će natopiti zemlju više od uobičajenog zalijevanja. Ako se dvoumite, bolje je božićne zvijezde držati malo sušima (nego previše vlažnima) te ih zalijevati po malo češće, umjesto rijetko ali u velikoj količini. Božićne zvijezde posebno su dugotrajne kada se gnoje jednom tjedno, otprilike četiri tjedna nakon kupnje, korištenjem komercijalnog tekućeg gnojiva za cvjetanje kućnih biljaka u dozi navedenoj na pakiranju. 

božićna zvijezda, božić, kako njegovati božićnu zvijezdu, božićne dekoracije

KARAKTERISTIKE KVALITETNE BILJKE 

Ako odaberete biljku dobre kvalitete i slijedite sve ove savjete, vaše će božićne zvijezde dugo cvjetati. Visoko kvalitetnu biljku prepoznajemo po neoštećenom lišću i malim žutim cvjetovima koji pupaju u središtu.

Tlo ne smije biti ni isušeno niti natopljeno vodomProdavač biljaka koji ih voli smjestit će svoje božićne zvijezde dalje od ulaznog prostora u trgovinu koji je izložen propuhu.  

Na putu kući važno je umotati vašu božićnu zvijezdu u papir kako bi je zaštitili od propuha i temperature ispod 12 °C. To je štiti od oštećenja koja su u početku nevidljiva, ali mogu dovesti do preranog gubitka lišća nakon nekoliko dana.  

O INICIJATIVI ‘STARS FOR EUROPE’ 

Stars for Europe (SfE) marketinška je inicijativa koju su osnovali europski uzgajivači božićnih zvijezda Dümmen Orange, Selecta One, Beelenkamp i Syngenta Flowers, uz podršku uz podršku MNP Flowers. Inicijativa je pokrenuta 2000. godine s ciljem promicanja i osiguravanja dugoročne prodaje božićnih zvijezda u Europi. Aktivnosti SfE-a trenutno se odvijaju u 22 europske države.  

 

Foto: © Stars for Europe