OD 19. DO 23.04. POGLEDAJTE TJEDAN TURSKOG DOKUMENTARNOG FILMA U ORGANIZACIJI INSTITUTA YUNUS EMRE U ZAGREBU, BEOGRADU & BERLINU

Virtualni tjedan Turkish DocuWeek ‘Ostani realan, ostani kreativan’ u organizaciji Instituta Yunus Emre u Zagrebu, Berlinu i Beogradu počinje u ponedjeljak, 19. travnja. Tema prvog izdanja festivala u zajedničkom projektu triju zemalja je život između nade i stvarnosti, a prikazani dokumentarni filmovi govorit će o ljudskim sudbinama i stvarnim problemima s kojima se ljudi svakodnevno susreću. 

Zbog pandemije koronavirusa Tjedan dokumentarnog turskog filma održava se online putem platforme  turkishdocuweek.eventive.org na kojoj možete besplatno pogledati 13 dokumentarnih filmova: 10 filmova turske kinematografije i tri gostujuća, međunarodna dokumentarca. Svaki dan su na programu dva filma koja su dostupna tijekom 24 sata uz titlove na engleskom jeziku. 

 Osim online projekcija filmova, tu su i predavanja s redateljima i producentima. Svi ljubitelji dokumentarnog filma s područja Europe i Turske, uključujući sve zemlje na Balkanu moći će uživati u filmovima do 23. travnja.

Festival počinje filmom “Mimaroğlu”, u režiji Serdara Kokceoglua, pričom o legendarnom turskom kompozitoru elektronske muzike Ilhanu Mimaroglu i njegovoj supruzi Gungor, koji su u SAD emigrirali početkom šezdesetih, i tamo ostavili neizbrisiv trag, dok će ga zatvoriti film o životu i djelu fotografa Ara Gulera “Oči Istanbula” kojeg su režirali Binnur Karaevli i Fatih Kaymak. 

yunus emre institute

PROGRAM FESTIVALA

Mimaroğlu: Robinson s otoka Manhattan – film o pioniru te arhitektu elektroničke i avangardne glazbe čija se supruga Güngör posvetila društvenom djelovanju i uzornom političkom aktivizmu.

Nepriključen– film donosi priču o posljednjem sviraču na listu, najprimitivnijem instrumentu.

Dani ludila – film Damiana Nenadića otvoreno iznosi priču o liječenju osoba s mentalnim poremećajima, odnosno usredotočenosti na neodgovarajuću terapiju – medikamente, umjesto na uzroke bolesti, te prikazuje šokantnu sliku posljedica takvih lijekova na ljude.

 Uzdah voljenog– film MurataPaya o turskoj tradiciji koja polako nestaje; o usmenom prenošenju glazbenih djela i djelima o rođenju poslanika Muhameda.

Savršena crna – kako astrofizičar, umjetnik tetovaža, glazbenik, umjetnik i morski biolog vide savršenu crnu?

Hotel beskućnika – kako su beskućnici završili u hotelu, imaju li obitelj, zašto su sami i napušteni?

 Saz – Petra je primila saz prije 12 godina i od tada ga nije prestala svirati jer je saz za nju ključ srca.

Hermana – jeste li znali da su ankarski Židovi, naseljeni u 2. st. pr. Kr, jedna od starijih zajednica u Anadoliji?

 Kraljica Lear – Mala grupa žena s Taurskog gorja osnovala je dramsku grupu i počela prenositi svoje živote na scenu.

Oko Istanbula – Arin umjetnički razvoj, njegova mašta i izostanak straha prikazani su u filmu kroz nelinearnu naraciju. A pitanje je što će se dogoditi s njegovim arhivom, koji se smatra nacionalnim blagom i svjetskom baštinom.

 Azaz: Ime nade – film koji baca svjetlost na poteškoće onih koji žive u Siriji i suočavaju se s njima svakodnevno otkad je počeo građanski rat prije skoro jednog desetljeća.

Davna povijest Anadolije – film koji otkirva ulogu Anadolije u širenju mlađeg kamenog doba prema Europi.

 

Foto: © Yunus Emre Institut Zagreb