PROLJETNO UREĐENJE BALKONA: NAUČITE SVE TRIKOVE ZA UZGOJ I RAST PELARGONIJA

pelargonije, uzgoj pelargonija, savjeti za uzgoj pelargonija

Pelargonija je biljka koja ne zahtijeva puno brige. Svojim bujnim rastom i raskošnim cvjetovima čak i najneiskusnijim vrtlarima amaterima pruža pravi osjećaj postignuća, sve dok se slijedi nekoliko jednostavnih pravila. Stručnjaci iz Pelargonium for Europe dijele svoje znanje o njezi pelargonije kako bi ova prekrasna južnoafrička biljka cvjetala u punom sjaju od svibnja do jeseni.

PROSTOR ZA RAST

Pelargonije najbolje uspijevaju kada se mogu slobodno razvijati. Žardinjere bi stoga trebale biti najmanje  18 cm visoke, a kada se kombiniraju prilikom sadnje, udaljenost između susjednih biljaka trebala bi biti barem 20 cm.

MJESTO NA SUNCU

Pelargonije vole sunce. Što više svjetlosti dobivaju, to su njihovi cvjetovi raskošniji i intenzivnije boje. Idealno mjesto je na suncu, odnosno u polusjeni. Pelargonije također bez problema podnose puno popodnevno sunce. Ali zato sjeverni balkon nije prikladno okruženje.

Savjet: Pelargonije rastu prema suncu. Ako želite prekrasne biljke sa svake strane, zarotirajte pelargonije koje se nalaze u posudi za cvijeće za 90 stupnjeva svaki tjedan kako bi dobile dovoljno svjetla sa svake strane. 

pelargonije, uzgoj pelargonija

Foto: © Pelargonium of Europe

VODA KAO TRETMAN LJEPOTE 

Pelargonija izvorno dolazi iz Južne Afrike, gdje dulja razdoblja suše nisu rijetkost. Pelargonije ih preživljavaju pohranjujući puno tekućine u svojim mesnatim listovima i debelim stabljikama, tako da povremeni nedostatak vode obično ne uzrokuje trajnu štetu. Međutim, kako bi cvjetale raskošno i kontinuirano, pelargonije je potrebno redovito zalijevati.

Za vrijeme sunčanih dana biljke treba svakodnevno zalijevati, po mogućnosti ujutro vodom sobne temperature i, ako je moguće, ustajalom vodom. U posebno vrućim danima, drugo zalijevanje navečer neće im naštetiti. Važno je i da se tlo niti potpuno ne osuši, niti da bude potpuno natopljeno. Kako biste spriječili prekomjerno zadržavanje vode pobrinite se da višak vode otječe.  

Napomena: Kada pada kiša, nemojte samo prestati zalijevati. Posebno kada se radi o bujnim biljkama, jer im je lišće ponekad toliko gusto da kišnica uopće ne dopire do tla. Ako niste sigurni, oprezno zabodite prst u zemlju. Ako se čini suhom što dublje idete, zalijte ga. 

Ako ne želite zalijevati svaki dan, odaberite žardinjere s rezervoarima vode. Balkonska posuda veličine jedan metar ima kapacitet skladištenja oko 10 litara. Pokazatelj razine vode pokazuje količinu dostupne vode.

DODATNA POMOĆ

Kao takozvane ‘gladne’ biljke, pelargonije imaju visoku potrebu za hranjivim tvarima pa je gnojidba presudna za zdrave, prekrasne biljke. Ako koristite visokokvalitetni, prethodno obogaćeni kompost za posude za cvijeće, to će zadovoljiti potrebe biljaka u prvih nekoliko tjedana.

Nakon toga, hranjive tvari u kompostu će se iscrpiti i morat ćete primijeniti mineralno gnojivo. Možete ili redovito obogaćivati vodu s komercijalnim tekućim gnojivom za cvjetnice ili pelargonije, ili upotrijebiti prikladno gnojivo sa sporim otpuštanjem. Specijalizirane trgovine i vrtni centri prodaju proizvode koji će osigurati dovoljno hranjivih tvari za do 9 mjeseci.  

Savjet: Talog kave izvrsno je jeftino, prirodno gnojivo za pelargonije jer sadrži pravu kombinaciju kalija, dušika i fosfora. Ili otopite malu količinu kave u vodi jednom tjedno – jedna žlica dovoljna je za 10 litara vode – ili talog kave osušite i pažljivo umiješajte u zemlju oko korijenja biljaka.

Foto: © Pelargonium of Europe

OREZATI ZA POTICANJE STVARANJA CVJETOVA

Da biste pelargonijama omogućili da svu svoju energiju ulože u stvaranje novih cvjetova, redovito obrezujte odumrle izbojke i lišće. Kod polu-dvostrukih i dvostrukih sorti orezivanje je važnije nego kod pojedinačnih pelargonija. Ako ne želite orezivati, dostupne su i sorte “koje se same čiste”. Za više informacija i savjeta pitajte stručnjake u specijaliziranim trgovinama i vrtnim centrima

ZAŠTITA OD MRAZA

Pelargonije su zapravo zeljaste trajnice. Ali kako nisu otporne na mraz, na našim se geografskim područjima često tretiraju kao jednogodišnje biljke. Ako želite da vaše pelargonije prežive zimu, odrežite ih do visine od oko 15 cm prije prvog noćnog mraza i premjestite ih na hladno, blago zimsko mjesto. Idealna temperatura je između 5 i 10 stupnjeva.

Biljka tijekom zimskih mjeseci jedva da treba vodu pa može izgledati kao da je uvenula. Ali, s povećanom toplinom i vodom, niknut će ponovno na proljeće. Na početku nove sezone upotrijebite svježi kompost i po potrebi presadite biljku u veću posudu.

Za više informacija o pelagronijama posjetite službenu web stranicu Pelargonium of Europe.

 

Foto: © Pelargonium of Europe