MALI VODIČ KROZ TAJNE POSLUŽIVANJA VINA

Uživate u dobrim vinima i želite naučiti nekoliko trikova? Ne morate biti sommelier da biste impresionirali ljude svojim sposobnostima posluživanja vina. Bez obzira jeste li s prijateljima ili poslužujete goste na nekom događanju, možete izgledati kao pravi poznavatelj vina slijedeći neke jednostavne savjete za posluživanje.

Imajte na umu da se crna, bijela i pjenušava vina poslužuju različito, a trebat ćete ih ohladiti na različitim temperaturama kako bi imali pravi okus. Pripremili smo četiri važna pravila za sve ljubitelje vina. Izaberite svoju najdražu vrstu, uživajte u okusima, dobrom društvu i ispijanju dobrih vina.

NAJBOLJA TEMPERATURA ZA POSLUŽIVANJE VINA

Ovisno o vrsti vina, boca se hladi na različitim temperaturama. Crno vino nikad ne smije biti pretoplo, a to se osobito odnosi na vrste poput crnog Pinota. Najbolja temperatura za crno vino je 16 stupnjeva. Bijelo vino je najbolje ohladiti na 12 stupnjeva, jer niže temperature mogu “zalediti” okus. Pjenušac treba ohladiti na 9 stupnjeva, a rosé vino na 11. Kako se ne bi opterećivali mjerenjem temperature, primijenite pravilo od sat vremena hlađenja za bijelo i rose, a malo duži period za crno vino. Crnom vinu ne smetaju niže temperature.

OTVORITE BOCU U PRAVO VRIJEME

Najveća nedoumica vezana za posluživanje vina javlja se upravo kod otvaranje boce. Svako vino ima svoj specifičan okus i raskošnu aromu koja nakon otvaranja dođe do punog izražaja, zato se preporučuje ranije otvaranje. Za većinu vina vrijedi pravilo pola do jedan sat prije same konzumacije. Treba napomenuti da vrijeme otvaranja ovisi i o starosti vina, pa sommelieri za neke sorte preporučuju otvaranje od nekoliko sati do dan ranije.

ČEPOVI ZA BOCE VINA

Vinske boce imaju različite čepove, a najčešće se upotrebljavaju pluteni i metalni čep. Mnogi ljudi radije biraju pluteni čep, jer smatraju da garantira kvalitetu vina, no to nije tako. Pluteni čep se najčešće stavlja na vina koja dugo dozrijevaju i s godinama dobivaju na kvaliteti. Metalni čep na navoj rezerviran je za vina koja će se potrošiti kroz period od tri do četiri godine. Lak je za upotrebu i osigurava svježinu, okus i aromu vina. Metalni čep ne umanjuje kvalitetu vina, samo se koristi za drugu vrstu vina.

TRIKOVI ZA ZADRŽAVANJE SVJEŽINE VINA NAKON OTVARANJA

Većina vina neće izdržati preko noći ako boca ostane otvorena. Kako bi okus otvorenog vina ostao postojan, koristite čepovi koji imaju mogućnost istiskivanja zraka. Otvorena vina čuvajte u hladnjaku ili vinskom hladnjaku ako ga imate. Hladnoća će usporit  gubitak arome i održati vino svježim. Važno pravilo: uvijek držite vino podalje od izravne sunčeve svjetlosti i izvora topline kao što su prostori iznad hladnjaka ili pećnice.

 

Prati nas na ➡ Instagramu Facebooku

Foto: © Unsplash


Pročitaj još:

ŠTO ZNAČE RAZLIČITE BOJE RUŽA?

ZAŠTO U AVIONU OSJEĆAMO PRITISAK U UŠIMA?

PRVI HOTEL U SVEMIRU OTVARA SE 2022. GODINE