ŽELITE DRUGAČIJEG KUĆNOG LJUBIMCA? UPOZNAJTE ZMIJE I TVOROVE

Kako bi se pripremili za suživot s kućnim ljubimcem, nužno je poznavanje karaktera životinje, prehrane i uvjeta koja trebate ispuniti prije nego što dođe u dom. Odlučite li se za drugačijeg ljubimca, morate biti spremni na brigu koja može biti teža od života s mačkama ili psima. Vlasnik je osoba koja u svakom trenutku mora znati kako reagirati na ponašanje ljubimca i izbjeći neugodna iznenađenja koja mogu prirediti. Kako bi bili spremni na sve moguće situacije, pripremili smo vam vodič za životinje koje polako pronalaze put do domova i žive u savršenom skladu s ljudima. Radi se o tvorovima i zelenim pitonima koji su u posljednjih 10-tak godina najčešći odabir.

TVOR- VODIČ ZA BUDUĆE VLASNIKE

Tvor je životinjska vrsta iz porodice kuna porijeklom iz zapadne Euroazije i Sjeverne Afrike. Pripitomljeni su prije 2500 godina i to zbog lova na zečeve i štakore odnosno njihovo uklanjanja zbog uzrokovanja velike štete u poljima. Od tada uz čovjeka žive tisućama godina. Danas se drže kao kućni ljubimci, a da ih pustite u prirodu vjerojatno ne bi preživjeli. Tvorovi su slični mačkama, a njihov životni vijek može biti i do 12 godina. Naravno, dugovječnost ovisi o zdravstvenom stanju i kroničnim bolestima. 

Tvorovi su društvene životinje i jako se vežu se uz vlasnika. Njihova privrženost je jača ako su jedini ljubimci u kući. Drže se u kavezima, ali tvorovi nisu glodavci i ne može ih se tretirati kao hrčka ili zamorca. Tvorovima je potrebno tri do četiri sata dnevno izvan kaveza. Veći dio dana spavaju, no noću su aktivni pa to trebati imati na umu. U pet shopovima možete kupiti uzice za tvora i naučiti ga na šetnju. Ako je zapostavljen, može postati jako mrzovoljan i promijeniti ponašanje.

Tvor je društvena životinja pa je poželjno posvetiti im određeno vrijeme i igrati se s njima. Jako vole kutije s pijeskom, a igračke za mačke također mogu poslužiti za igru. Cjelodnevni boravak u kavezu, život bez aktivnosti i interakcije s čovjekom nikako nije opcija za njih. Tvor je znatiželjna životinja i pokušat će istražiti sva mjesta do kojih može doći. Budući da svugdje njuškaju, vlasnici trebaju ukloniti sve moguće prepreke i opasnosti kako ne bi došlo do ozljeda. 

ZDRAVLJE I PREHRANA TVORA 

Zdravi tvor treba imati sljedeće karakteristike: bistre oči, čiste uši, lagano vlažnu njuškicu, ružičasti jezik i bijeli jezik.
Priroda im nije podarila dobar vid, pa tvorovi slabije vide ili su potpuno slijepi. Istražuju svijet putem zvukova iz okoline koje osluškujući razlikuju i prema njima se orijentiraju. Osjetljivog su zdravlja i skloni prehladama, a mogu oboljeti od štenećaka protiv kojeg bi se trebali cijepiti. Teško podnose vrućine i mogu oboljeti od nekih kroničnih bolesti. Ako tvor nije namijenjen za uzgoj, nužna je kastracija životinje. Bit će biti manje agresivni i teritorijalni te će se smanjiti rizik za određene bolesti.

Specifičan miris tvora će se smanjiti te će općenito biti mirniji. Još jedan detalj na koji je važno obratiti pažnju, je odabir veterinara koji ima dovoljno znanja i iskustva o tvorovima. NaVeterinarskom fakultetu uvijek možete naći stručno osoblje ili informacije kome se obratiti vezano za vaš slučaj. Kod odabira prehrane morate znati da tvorovi spadaju u porodicu Mustelidae te su isključivo mesojedi. Potrebno im je kupovati specijaliziranu hranu za tvorove ili super-premium hranu za mačke. Ostale namirnice kojim ih možete hraniti su piletina, puretina, zečetina i jaja.

ZMIJA KAO KUĆNI LJUBIMAC? 

Sigurno ste se pitali kako izgleda imati zmiju kao  kućnog ljubimca. Mnogim ljudima zmije su još uvijek nepoznanica, osobito zeleni pitom koji je najčešća vrsta zmije za odabir u kućanstvu. Morelia Viridis – zeleni piton živi na poluotoku Cape York u Australiji, otoku Papua i Novoj Gvineji te nastanjuje i kišne prašume. Ovi pitoni dolaze u više boja iako je njihova temeljna boja zelena. Mogu imati nijanse žute, plave i narančaste boje, a viđeni su i albino primjerci. Boja zmije ovisi o okolišu u kojem se nalazi. Uzgojem i selekcijom su dobivene razne boje koje se u prirodi ne mogu vidjeti. Bebe iz jaja izlaze žute, crvene i smeđe boje. Uz zelenog pitona samo zelena boja ima sposobnost mijenjanja tijekom života. Promjena boje započinje u dobi od tri mjeseca, a završava u dobi od tri godine. Mijenjanje boje zove se ontogenestski proces te je upravo zbog toga piton zanimljiv kao kućni ljubimac. 

PRIPREMITE IDEALNE UVJETE ZA ZELENOG PITONA

Pri oblikovanju njihovog doma potrebno je obratiti pažnju na više stvari. Kako su pitoni plahe prirode i vole se skrivati u lišću poželjno je da njihova nastamba bude od drveta, ali isto tako da na prednjem kraju ima staklo kako bi mogli uživati u njihovoj ljepoti. Uzgajivači tvrde da najveći uspjeh postižu pri držanju zmija u terariju veličine 60x60x60 cm, a savjetuju da terariji budu horizontalno orijentirani. Pitoni izabiru najvišu granu u terariju te često ne idu na dno gdje se nalazi voda, a ako se na te stvari ne obrati pažnja može se dogoditi da uginu od dehidracije.

Pravilo je da visina terarija treba biti dovoljna da kad piton boravi na grani može dotaknuti dno terarija. Terarij treba imati što više granja i bilja, ali otrovne biljke treba zaobilaziti u širokom luku. Preporučljivo je svakog pitona držati zasebno. Dnevna temperatura u terariju bi trebala biti 30°C dok hladniji dio terarija treba biti 26 °C. Vodu je potrebno mijenjati svaka dva do tri dana. Na dnu terarija bi trebalo imati treset ili mahovinu koja lijepo izgleda i održava vlagu u terariju. Pitoni nisu životinje koje se vole “maziti” ili provlačiti kroz ruke, treba ih smatrati životinjama koje samo gledate, baš kao slučaj s ribicama.  

PREHRANA PITONA

Jednogodišnji pitoni jedu jednog miša svakih sedam dana, dok odrasli jedu oko dva odrasla miša ili štakora srednje veličine jednom u desetak dana. Ne treba ih hraniti češće jer može doći do uginuća. Ove zmije imaju veliki apetit, a i sklone su debljanju. Poželjno je nakon odmrzavanja obroka staviti miša nakratko u toplu vodu, a vaš ljubimac će biti oduševljen obrokom.

SPOLNA ZRELOST PITONA

Pitoni postaju spolno zreli u trećoj godini života. Kod ženke ipak treba čekati petu godinu života za parenje.  Ženka bi trebala imati oko 900 grama, dok mužjak treba težiti oko 450 grama. Za parenje treba birati zdrave primjerke, a  pitoni držani u zatočeništvu se mogu pariti tijekom cijele godine. Ženke su oviparne i polažu između 10 i 30 jaja te provedu uz jaja oko 50-tak dana dok iz njih ne izađu mladi.

Najčešći problem s kojem se vlasnici susreću je problem s presvlačenjem. Ako do toga dođe najbolje je obratiti se uzgajivaču i veterinaru kako bi vam pomogli da se vaš ljubimac što prije oporavi. Piton je zanimljiv ljubimac, a vlasnici najčešće uživaju gledajući ga kako se odmara. Dobrog je karaktera, no ako nemate dovoljno predznanja, novaca i strpljenja najbolje je odabrati drugog ljubimca. Život s pitonom rezerviran je samo za iskusne ljubitelje životinja koji joj mogu pružiti njegu i brigu kakvu zaslužuje. 

 

Foto: © Unsplash & Pixabay