KAKO MAČKE ZAŠTITITI OD LJETNIH VRUĆINA?

Mačke vole toplinu i iako ste je zasigurno za vrijeme zime nekoliko puta uhvatili kako se ‘zalijepila’ za vrući radijator, to nužno ne znači da će joj baš svaki vrući ljetni dan biti nešto o čemu sanja. Naime, mačke su se zahvaljujući svojim precima koji su živjeli u pustinji naučile lakše nositi s vrućinama nego njihovi (ne)prijatelji psi, ali ovo ne znači da ih možemo ostaviti na visokim temperaturama bez brige za njihovo zdravlje. Naprotiv! Mačke mogu dobiti toplinski udar, a u posebno ranjivu skupinu spadaju mačići, stare mace te bolesne mace.

KAKO ZNATI RADI LI SE O TOPLINSKOM UDARU?

Maca koja je doživjela toplinski udar ubrzano diše, a često i dahće, slaba je, zadihana, dezorijentirana, ima proljev ili povraća te mijauče na iznimno tužan i neuobičajen način. Kada primijetite ovakvo stanje, najbolje ju je čim prije odvesti veterinaru, a svakako izbjegavajte dodatno izlaganje velikoj toplini u vašem automobilu. Nikako je nemojte polijevati hladnom ili bilo kakvom vodom jer će joj to izazvati šok, a najbolje ju je ogrnuti vlažnom tkaninom.

NE PREGRIJANIM PROSTORIJAMA

Mačka ne mora biti na direktnom suncu da bi dobila toplinski udar. Ovo se može dogoditi i u zatvorenom prostoru koji je previše vruć. Dobro joj je ostaviti klima uređaj ili ventilator, posebice ako je ostavljate u stanu na visokom katu koji je cijeli dan na sunčanoj strani. Ako ništa drugo, barem osigurajte protok zraka i zamračite prostorije u kojima maca boravi. Dobro je podne podloge kao što su pločice ostaviti nepokrivene kako bi se na njima mogla rashladiti.

DA SVJEŽOJ VODI

Postavite posudice s vodom na više mjesta po stanu ili kući te je redovito mijenjajte. Dobro je staviti kockice leda kako bi voda dulje ostala hladna. Nemojte joj ostavljati mlijeko i slične tekućine jer će se pokvariti.

DA REDOVITOM ČETKANJU

Dlaka je ključan čimbenik u održavanju zdrave tjelesne temperature. Macu redovito četkajte kako bi joj to bilo što lakše, a imajte na umu da su mačke svjetlijeg krzna podložnije toplinskom udaru pa čak i mogu izgorjeti na suncu!

 

Foto: © Pexels