PREHRANA PASA: KOJE VOĆE I POVRĆE SMIJU JESTI, A KOJE NE?

Ljeto je, temperature rastu pa nam svima bolje odgovaraju manji i lakši obroci. Jednako je i s našim kućnim ljubimcima. Ako imate psa i stablo kakve voćke u vrtu možda ćete primijetiti da voli grickati otpale plodove. Treba li vas to zabrinuti? 

Jasan odgovor je – NE. Naime, mnogi psi vole jesti i voće i povrće, a posebno im to godi upravo u ovo doba godine. Bitno je samo da to bude u umjerenim količinama, ako je kupovno neka bude oprano i po mogućnosti netretirano pesticidima te raznim otrovima. Naravno, bitno je da bude svježe.  

Psi su po svojoj prirodi svejedi iako ih ljudi prvenstveno smatraju mesojedima. Ipak, prevelike količine voća i povrća se ne preporučuju jer mogu izazvati razna stanja – primjerice njemački ovčari su skloni probavnim problemima kod bilo koje veće promjene u prehrani. 

KOJE VOĆE I POVRĆE PSI SMIJU JESTI? 

Za početak je bitno naglasiti kako je potrebno ukloniti koštice iz voća i povrća koje pas smije jesti jer one za njega mogu biti toksične (primjerice breskve, jabuke, lubenice i slično). Također, voće bogato šećerima poput banane treba koristiti kao nagradu i poslasticu, u izrazito malim količinama.

Dakle, sve ovo vaš pas smije jesti: jabuke, kruške, banane, borovnice, lubenice, naranče, grejp, mango, brusnice, maline, jagode, dinje, krastavce, grašak, mrkvu, celer. Brokula je također na zelenoj listi, ali za početak probajte s vrlo malim količinama jer kod nekih pasa može izazvati probavne probleme. Kelj pupčar je također dozvoljen, ali iz nekog razloga kod pasa stvara veliku količinu probavnih plinova.  

ŠTO IZBJEGAVATI POD SVAKU CIJENU? 

Ono što se ne preporučuje u prehrani pasa su: avokado, bijeli i crveni luk, šparoge, gljive, trešnje (meso trešnje je u redu, ali ako pojede košticu može se otrovati pa je najbolje izbjegavati ih!), rajčice, grožđe i grožđice.  

 

Foto: © Unsplash


Pročitaj još:

PREDIVNE EUROPSKE PLAŽE NA KOJIMA SU PSI DOBRODOŠLI

10 PSEĆIH ZAPOVJEDI: ZNATE LI ŠTO BI VAM PAS PORUČIO KAD BI MOGAO GOVORITI?

I LJUBIMCIMA JE VRUĆE: POMOZITE PSIMA DA LAKŠE PREBRODE LJETNE TEMPERATURE