I LJUBIMCIMA JE VRUĆE: POMOZITE PSIMA DA LAKŠE PREBRODE LJETNE TEMPERATURE

Lijep je sunčan dan, oko 28 stupnjeva Celzijevih i vama je baš ugodno te se odlučujete na dugu šetnju sa svojim psom ili pak vožnju biciklom dok on trči pored bicikla. Velika pogreška! Problem je u temperaturi jer ono što je vama ugodno, vašem psu ne mora biti. Obično mu je poprilično teško uhvatiti vaš ritam hodanja ili vožnje biciklom, jer psi mnogo lakše podnose niže nego više temperature. Zapamtite i sljedeću činjenicu – veterinari upravo tijekom ljetnih mjeseci imaju najviše posla s psima što se tiče zdravlja.  

ŠTO JE TOPLINSKA ISCRPLJENOST? 

Najbolje je izbjegavati izlazak za vrijeme žege, a najgore vrijeme je od 11 do 17 sati. Posebno je teško psima s kratkim njuškama jer se ne mogu dovoljno rashladiti dahtanjem. Ukoliko ste ipak izašli, pripazite na znakove toplinske iscrpljenosti – teško dahtanje čak i satima od kada ste došli iz šetnje, izrazito crvene desni, vrlo gusta slina, nesigurnost na nogama, gubitak svijesti, povraćanje, proljev. Ako ste primijetili ove znakove nikako psu nemojte pokušavati pomoći kupanjem u hladnoj vodi. Stavite ga na hladno mjesto, zaogrnite mokrim ručnikom, a šape uranjajte u mlaku vodu. Ukoliko se stanje ne popravlja, odvedite ga veterinaru.  

NA ŠTO JOŠ PRIPAZITI? 

Osigurajte psu dovoljno hladovine i po mogućnosti boravak na hladnijem mjestu u dvorištu ili stanu/kući. Često mu mijenjajte vodu. Nemojte ga šišati već ga redovito četkajte jer mu dlaka pomaže u hlađenju. To se osobito odnosi na dugodlake pse kojima šišanje može izazvati opekline, jer više nema dlaku da ga štiti od UV zraka. Omogućite mu kupanje, većina pasa to obožava. Putujete li automobilom, nikada ga ne ostavljajte unutra dok ste vi izašli. Znajte da pas kratke dlake, svijetlog nosa i ušiju može izgorjeti. Pripazite na prehranu, kao i ljudima, i psima odgovaraju laganiji te količinski manji obroci. Napravite mu sladoled – skuhajte mesnu juhu, zamrznite je i dajte mu je kao led – lizat će je i rashlađivati se.  

DOBRA IDEJA – BOCA S DOZATOROM 

U većini pet trgovina naći ćete prenosivu bocu za vodu za pse koja se može kupiti već od 20 kuna. Vrlo je praktična, nosite je kamo god krenuli sa svojim psom i često mu ponudite vode.  Možete ju pronaći i u DM trgovina, kao i bolje opremljenim Kaufland supermarketima. 

 

 

Foto: © Pexels


Pročitaj još:

KAD TE LJUBAV PRONAĐE – PRIČA O JEDNOM PSU

PREDIVNE EUROPSKE PLAŽE NA KOJIMA SU PSI DOBRODOŠLI

SVJETSKI DAN NAPUŠTENIH ŽIVOTINJA POZIV JE ZA POMOĆ I PROMJENE NJIHOVIH ŽIVOTA