KOLIKO JE VREMENA POTREBNO DA BI SE SAVLADAO STRANI JEZIK?

Učenje stranog jezika je cjeloživotan proces, budući da se jezik uvijek mijenja i naše znanje o njemu konstantno razvija. Na tom putu često se susrećemo s nečim novim i nepoznatim, što tek treba otkriti, shvatiti i usavršiti. Jezik se zapravo ne može naučiti, jezik se može samo učiti. Iako se neki od nas radi svojih genetskih predispozicija lakše nose s jezičnim izazovima, prema knjizi Babel No More – The Search for the Worlds’ Most Extraordinary Language Learners prosječna osoba je u stanju savladati čak četiri jezikaKoliko će dugo trajati proces učenja svakog od njih da bi se njime moglo slobodno služiti, ovisi o nekoliko individualnih čimbenika. 

ISKUSTVO 

Ljudi koji su već (na)učili neki drugi strani jezik lakše će i brže usvojiti pravila drugog jezika. Razlog se krije u tome da takve osobe znaju što ih sve očekuje i spremne su na to. Već su se upoznale s metodama učenja, koje im stoje na raspolaganju i znaju koje će od njih primijeniti u određenom trenutku. Također, mogu procijeniti u koje doba dana im najviše odgovara neki oblik učenja i kada će učenje biti najproduktivnije. 

MATERINJI JEZIK 

Čak i ako smo se ranije susretali s drugim jezicima, poznavanje različitih pristupa učenju ne mora značiti da ćemo svaki sljedeći jezik naučiti jednostavnije nego prethodni. Vrijeme učenja ovisi o sličnosti i različitosti našeg materinjeg jezika sa stranim jezikom. Ukoliko se naš materinji jezik znatno razlikuje od onog kojeg namjeravamo učiti, trebat će nam nešto više vremena da uđemo u srž novih jezičnih struktura. 

MOTIVACIJA 

Kao i u svakom drugom životnom području, jedna od najvažnijih stavki, koja odrađuje uspjeh je naša motivacija. Želja, volja i spremnost na suočavanje s izazovima pomoći će nam da ne odustanemo u razdobljima, kada su naši pomaci mali ili gotovo neprimjetni. Ovdje je također važan i razlog, zbog kojeg smo odabrali određeni jezik. Što je razlog povezaniji s praktičnim potrebama, to bi vrijeme učenja trebalo biti kraće. 

JEZIČNA KUPKA 

Izraz jezična kupka doslovni je prijevod njemačke riječi Sprachbad, koja označava proces uranjanja u jezik i kulturu nekog govornog područja. Strani jezik bi trebao postati neizostavni dio naše svakodnevice i izvan točno određenog vremena za učenje. To se, naravno, najlakše postiže boravkom u inozemstvu, ali uz malo kreativnosti i organizacije se tipičan zagrebački stan može pretvoriti u centar New Yorka. 

Navedeni čimbenici trebali bi vam olakšati da procijenite vrijeme potrebno za savladavanje stranog jezika na razini kojoj težite. Budući da opće pravilo ne postoji, možete se pouzdati u uvriježeno mišljenje da je potrebno 10 000 sati kako bi se postalo stručnjakom u nekom području.