5 SAVJETA ZA UREĐENJE RADNOG PROSTORA U SVOM DOMU

Zbog ubrzanog tempa života i brojnih obaveza, svakodnevnom stresu smo izloženi više nego ikada prije. Kako bi mogli predahnuti od teškog radnog dana, u domu morate osigurati svoju malu oazu mira. Stalni ili povremeni rad od kuće je sve češći odabir, pa je korisno da unutar doma imate „mali kutak“ u kojem se možete posvetiti svojim interesima i nedovršenim poslovima. Evo nekoliko savjeta kako unutar doma možete stvoriti vaš inspirirajući kutak. 

 ORGANIZIRAJTE SVOJ RADNI PROSTOR

Bilo da se radi o prostoru za posao, učenje, čitanje, pisanje ili opuštanje, kućni ured treba biti inspirativan, dobro organiziran i udoban. Gdje ćete taj prostor smjestiti ovisit će o rasporedu prostorija i kvadraturi vašeg doma. Osim kao posebna prostorija, kućni ured može biti i dio dnevne sobe ili blagovaonice. Uz nezaobilazni radni stol i stolice, u prostor možete unijeti i police za knjige te garniture za sjedenje. Kako biste stvorili ugođaj koji vas nadahnjuje, možete se poigrati sa sobnim biljkama, mirisnim svijećama ili dekorativnom rasvjetom.

Za udobnu atmosferu važan je ležerni pristup uređenju, stoga treba izbjegavati teški uredski namještaj. Udobnost najbolje možemo osigurati unošenjem nekih osobnih detalja u prostor. Tako vam za personalizaciju prostora može poslužiti i ploča za napomene, na koju možete postaviti i fotografije , napraviti svoj vision board ili zakačiti neki inspirirajući sadržaj. Osim što doprinosi estetici ujedno potiče i kreativnost te motivaciju . Dio sebe možete unijeti i kroz omiljenu boju ili uzorak. Pri odabiru svega navedenog morate pripaziti i na ostatak interijera kako bi se ured što bolje uklopio u ostali dio prostora. 

KAKO ODABRATI MJESTO ZA RADNI PROSTOR?

Radni prostor trebao bi biti osvijetljen i pregledan. Zato ga je najbolje pozicionirati blizu prozora, ali pritom treba pripaziti na to da vam vanjsko svjetlo ne udara direktno u ekran računala i ne stvara sjenu prilikom pisanja. Od pogleda susjeda “sakriti” se možete zavjesama. Ako niste u mogućnosti iskoristiti vanjsko svjetlo uz glavnu stropnu rasvjetu , dobro će vam poslužiti stolna lampa ili bilo koji dodatni izvor svjetlosti. Primjerice podna svjetiljka ili zidna rasvjeta.  

Osnovni uvjet za radni prostor je radni stol i stolica. Kako vam je prije svega potrebna udobnost, najviše trebate obratiti pozornost na radnu stolicu. Ona treba biti udobna, po mogućnosti s naslonima za ruke i s visokim naslonjačem. Osim anatomskih zahtjeva, dobrim odabirom možete zadovoljiti i estetske potrebe. Bilo da je riječ o kožnim, plastičnim, drvenim ili platnenim stolicama, njihovu udobnost i dizajn možete poboljšati s dekom ili jastukom za sjedenje u željenom dekoru i tkanini. 

Kod radnog stola trebate prvo osigurati dovoljnu površinu za rad. Bitna stavka kod radnog stola je dobra organizacija prostora i urednost. To ćete postići koristeći ladice, otvore za kućišta kompjutera i prostor za skrivanje električnih kabela. Da biste prostor lakše održali urednim, dobro bi bilo izabrati radnu površinu od svijetlog materijala visokog sjaja ili nekog od drvenih uzoraka. Time biste osigurali manju vidljivost mrlja od olova, kemijske i ostalih tragova rada. 

UREDSKI  NAMJEŠTAJ  

Za dobru organizaciju dokumenata poslužit će vam police za knjige i registratori. Ako imate mjesta police možete postaviti u visini radnog stola s njegove lijeve ili desne strane ili čak iza svojih leđa. Time ćete osigurati dodatnu radnu plohu koju možete iskoristiti kao podlogu za printer, fax, telefon ili skener. Tako će vam uvijek biti pri ruci kad su vam potrebni za korištenje. Takve police mogu biti otvorenog ili zatvorenog tipa. Klizna vrata jako su praktična ukoliko nemate puno prostora, a dodatnu privatnost uvijek možete osigurati s malom bravicom. 

U nedostatku prostora, policu za knjige i dokumente dobro je postaviti na zid poviše ili pored radnog stola. U slučaju da u kućnom uredu često održavate sastanke, dio ormara može vam poslužiti i kao skladišni prostor za mini bar ili samostojeći hladnjak za koji vam je dovoljno svega 50-tak centimetara širine.  Za dodatni ambijent ugodnosti, kod većih prostorija možete iskoristiti sjedeću garnituru. Osim što ćete udobno smjestiti kolege ili poslovne partnere, možete je koristiti i za kratki odmor između posla,čitanje i opuštanje.

UREDSKA POMAGALA U DEKORATIVNOJ ULOZI

Uredska pomagala mogu poslužiti i za dekoraciju prostora. U današnje vrijeme nailazimo na mnoga moderna dizajnerska rješenja za sve, pa tako i za stvari koje su nam neophodne u kućnom uredu. Na primjer, kutijica za olovke je jako praktična, a zanimljivim dizajnom upotpunit će svaki radni kutak. Za zamjenu možete iskoristiti šalicu ili limenku bez poklopca. Podmetač za miš ili tastatura u nekom modernom ili kreativnom izdanju sigurno će među prvima doći do izražaja. Pretvoriti u dekoraciju možete i skladno iskombinirane boje organizatora za dokumente, klamerice, bušilice za papir i ostali uredski pribora koji inače nema dekorativnu ulogu. 

Zidni ili stolni sat također je jedan od predmeta koji su vam potrebni i s kojima možete izraziti željeni stil uređenja. Ako koristite registratore ili fascikle, pravilnim odabirom boja postići ćete sklad na policama. Pluto ploče mogu biti jako korisne u organizaciji, a ujedno svojom teksturom djeluju prirodno pa tako doprinose ugodnosti, te se jako dobro kombiniraju s bijelom bojom i zelenilom. Ako ne pronađete odgovarajuću ploču za vaš ured uvijek je možete izraditi sami. Plutenu ploču možete unijeti unutar postojećih okvira slika, ogledala pa čak i zidnog sata. A možete pokazati svoju kreativnost i sami izraditi okvir.

PREGRADE I ODVAJANJE PROSTORA 

Često dolazi do situacije da zbog nedostatka prostora kućni ured dijelite s dnevnim boravkom ili nekom drugom prostorijom u domu. Da biste osigurali privatnost možete vizualno ili čak fizički odvojiti radni prostor od ostatka prostorije. U jako malim stanovima samostojeće otvorene police za knjige jako efektno će odvojiti prostor. Ako je pak riječ o jako malim prostorijama police ne moraju zatvarati cijelu visinu sobe. Dovoljno ih je složiti na visinu veću od ramena dok smo u sjedećem položaju. Širina polica se može penjati stepenasto, od širih prema užima.  

Za fizičko odvajanje prostora dobro će  poslužiti i staklena pregrada od mutnog, bojanog ili oslikanog stakla. Staklo će stvoriti prozračnost i neće se ‘teško’ nametnuti u prostoru. Za neke malo drastičnije poteze predložila bih drvene grede s ugrađenom rasvjetom. Grede ne moraju biti puno široke, a razmake između njih diktirat će veličina prostora. Kako biste dobili dramatičniji izgled, u grede možete po visini ugraditi led rasvjetu.  

Ako nemate mogućnost za fizičko odvajanje prostora, poslužit će malo veća sobna biljka. Ona će vam vizualno od jedne prostorije ‘napraviti’ dvije.  Najjednostavniji način za vizualno odvajanje prostora je dobar izbor tepiha. Kad kažem dobar izbor, prije svega mislim na njegove dimenzije. Dobro bi bilo da se radni stol i stolica svojom cijelom površinom nalaze na tepihu, a posebno treba voditi računa o tome gdje se radna stolica nalazi u trenutku kada na njoj sjedimo. Podijeliti prostor možete i postavljanjem podne svjetiljke ili zidne rasvjete. 

Dojam podijeljenosti dat će vam i zid druge boje. Jedan zid ili više njih koji okružuju i prate radni prostor možete obojiti nekom drugom bojom ili oblijepiti zidnim tapetom koji će se uklopiti u ostatak interijera. Također možete  iste zidove obložiti drvenim oblogama ili dekorativnim kamenom, ovisno o efektu kojeg želite postići. Za one kreativnije, dobra je ideja oblaganja kompletne površine zida u pluto ploču. Tako će vam cijeli zid služiti kao ploča za obavijesti.

PERSONALIZACIJA PROSTORA 

Kućni ured je ipak dio vašeg doma i razlikuje se od ostalih ureda po tome što je opušteniji i ležerniji. Da biste postigli opuštenost možete iskoristiti neke od sljedećih trikova.  Osim već spomenutih garnitura za sjedenje, tepih u radnom dijelu ispred stola ili pod stolom stvorit će toplinu i ugodnost. Nešto posebno i osobno možete unijeti pomoću fotografija svoje obitelji, prijatelja, pa i kolega i poslovnih partnera. Možete ih postaviti na plutenu ploču ili u okvire na stolu, policama i zidovima. Zidove možete personalizirati i s umjetničkim slikama ili posterima 

Sobne biljke nezaobilazni su dio kada govorite o toploj i opuštenoj atmosferi. Pomoću zavjesa, tepiha, boje zidova i uredskog pribora unijet ćete svoju omiljenu boju ili dekor. Razne skulpture, razglednice s putovanja, magneti i ostali slični detalji osigurat će prostoru posebnu personaliziranu atmosferu a to će vam omogućiti da se u svom kućnom uredu osjećate ugodno i opušteno. 

 

Posjetite KK Design na službenoj web stranici, Instagramu & Facebooku.

Foto: © Unsplash


Pročitaj još:

IKEA JE DIZAJNIRALA SOBE INSPIRIRANE INTERIJERIMA POZNATIH SERIJA

NAJVEĆI SVJETSKI MOZAIK U TURSKOJ USKORO OTVARA VRATA POSJETITELJIMA