KATARINA KAVAIN: ‘UREĐENJE INTERIJERA JE MNOGO VIŠE OD ODABIRA BOJA I NAMJEŠTAJA’

Dizajner interijera je višeslojna profesija u kojoj se kreativna i tehnička rješenja primjenjuju unutar strukture kako bi se postigao idealan koncept za uređenje željenog prostora.  Ova rješenja funkcionalna su, poboljšavaju kvalitetu života i  estetski su privlačna. Postupak dizajna interijera slijedi sustavnu i koordiniranu metodologiju, uključujući istraživanje, analizu i integraciju znanja u kreativni proces, pri čemu se zadovoljavaju potrebe i resursi klijenta za proizvodnju unutarnjeg prostora koji ispunjava ciljeve projekta.

O navedenoj temi, razgovarali smo s dizajnericom interijera Katarinom Kavain,  vlasnicom KK Designa. Osim vlastitog studija za dizajn interijera, Katarina predaje u Talijanskoj školi za modu i dizajn Callegari, na katedri ‘Ambijenti u interijeru’. Od 2010. godine se profesionalno bavi projektiranjem namještaja i interijera, a svoj talent na području dizajna, potvrdila je brojnim projektima. Specijalizirala se u nekoliko programa poput AutoCAD-a, SketchUp-a, Vray-a i Lumion-a, te nudi kreativna rješenja za interijere putem 3D vizualizacije i 3D videa.

Transformacije prostorija koje je Katarina uređivala spoj su funkcionalnosti, estetike i kreativnosti. Idejna rješenja koja se detaljno razrađuju u KK Design-u, svaki stan će pretvoriti u dom iz snova, a poslovnim prostorima pružiti ambijent u kojem ćete uživati raditi. Na društvenim mrežama KK Designa, svakodnevno se možete informirati o novim projektima i pogledati prije/poslije fotografije koje potvrđuju da uz profesionalni pristup, niti jedan stan, podrum ili mali prostor nisu nemoguća misija. Upoznajte Katarinu Kavain i pročitajte što je podijelila s nama po pitanju interijera, budućih projekta i savjeta za sve ljude koji žele zakoračiti u svijet dizajna i poduzetništva.

Kreativna industrija među svojim profesionalcima krije upravo one ljude koji su hobi pretvorili u posao iz snova. Jesi li i ti među njima? Kako si se pronašla u svijetu uređenja interijera?

Upravo tako, ja sam svoj hobi i svoju strast pretvorila u posao. Uvijek su me privlačili lijepi interijeri, ali i arhitektura i građevina. Nakon srednje škole sam se odlučila za školu Callegari, talijansku školu za uređenje interijera. Kad sam već tijekom školovanja počela raditi u proizvodnji namještaja po mjeri, shvatila sam da mi vrijeme brzo prolazi kada radim nešto vezano za interijere. Baš sam uživala! Nakon završetka školovanja došla sam do nekih svojih prvih samostalnih projekata. Nije mi trebalo dugo da shvatim da je taj posao moja strast. Točno sam znala da je „to-to“, pronašla sam se. Tada sam odlučila da želim pokrenuti vlastiti posao i korak po korak, prateći svoju viziju nastao je KK Design.

Od 2016. godine si vlasnica studija za dizajn interijera KK Design. Kojim projektima se sve bavite?

Do sada sam radila privatne kuće i stanove, vile za najam, luksuzne sobe za najam, apartmanske smještaje, te javne prostore (kafiće i restorane). Također sam projektirala uredske prostore, te eksterijere kuća i restorana. 2015. godine sam radila projekt za uređenje dentalnog laboratorija. Zaista je širok spektar djelovanja u ovom poslu. Cilj mi je osim manjih hotela, raditi i veće hotele te s vremenom i luksuzne brodove.

Za uređenje interijera i njegovu kompletnu prenamjenu potrebno je nekoliko koraka. Opiši nam proces uređenja jednog prostora- od ideje do realizacije projekta.

Prije svega radi se snimak postojećeg stanja. U smislu mjerenja, procjene i ucrtavanja postojećeg prostora. Na temelju postojećeg stanja radi se idejno rješenje. Po odabranom idejnom rješenju, kojeg donosimo zajedno u suradnji s klijentom, rade se nacrti za sve potrebne radove. Rušenje, demontaža, zidanje, nacrti za struju, vodu, dispozicija namještaja i slično.

Po odabranom idejnom rješenju, nakon tehničkih nacrta radi se prijedlog dizajna tj. uređenja, najčešće kroz 3D vizualizaciju ili mood board koji ujedno služi i kao slikovni troškovnik opreme. Po tim projektima klijent može krenuti u samostalnu adaptaciju ili eventualno u fazu s dizajnerom, gdje je onda idući korak odabir izvođača, opreme, obloga za zidove i podove, boja, namještaja, rasvjete i slično.

Iza KK Designa su brojni projekti, a neugledne prostorije pretvorili ste u pravi mali raj u koji momentalno želite useliti. Koji ti je najdraži dio posla?

Najdraži dio posla mi je upravo ta transformacija prostora. I sama u procesu zaboravim kako je prostor izgledao kada smo ga tek zatekli. Kada kao šećer na kraju dođe profesionalno fotografiranje novoga stanja i napravi se usporedba novih i starih fotografija, osjećaj je izuzetan. Osim toga, u samom procesu najviše uživam u stvaranju ideje i izradi 3D vizualizacije jer ona najčešće kod klijenta uzrokuje prvi “wow” efekt, a zadovoljstvo klijenta ipak je na prvom mjestu.

Kad su u pitanju noviteti u dizajnu interijera, čemu pridaješ najviše pažnje i interesa?

Najviše pažnje posvećujem detaljima, posebno u izradi namještaja po mjeri. Uvijek je potraga za novim materijalima, ručkicama, sistemima za otvaranja elemenata i slično. Trudim se dosadašnje klasične materijale uvijek mijenjati tako da umjesto očekivane plohe ubacim staklo, ogledalo, pleksiglas, kamen, keramiku ili neki drugi pločasti materijal s kojim je tehnički moguće zamijeniti očekivani klasični odabir.

Također mnogo pažnje posvećujem odabiru tkanina jer smatram da dobro odabrana tkanina može prostoru pružiti dašak luksuza. Osim toga trudim se osim zidnih tapeta često projektirati i zanimljive zidne obloge, tapecirane ili drvene, te također volim koristiti keramiku kao oblogu za zid u prostorima u kojima se to ne očekuje. Smatram da je jako bitan i odabir rasvjete, pa po tom pitanju surađujem s partnerima kod kojih imam mogućnost narudžbe rasvjete koja prati trendove. Tako često iskoristimo rasvjetno tijelo, osim za izvor svjetla i kao dekoraciju u prostoru.

Osim vlastitog studija, u Talijanskoj školi za modu i dizajn Callegari predaješ na katedri ‘Ambijenti u interijeru’. Što bi savjetovala osobama koji tek ulaze u svijet interijera? Koji su osnovni preduvjeti za uspješnu karijeru nakon završenog školovanja?

Osnovi preduvjet je definitivno ljubav prema tom poslu. Polaznici u školi su većinom ljubitelji interijera i estetike, ali smatram da prije nego se počnu baviti tim poslom, moraju zakoračiti u tehnički segment. Uređenje interijera je mnogo više od odabira boja i namještaja. Nakon što se usvoje svi elementi i završi školovanje, prije samostalne karijere svakako barem godinu dana rada u studiju za dizajn ili trgovinama za izradu namještaja po mjeri. Praksa je ipak najbolji učitelj. Za uspjeh u samostalnoj karijeri, u ovom ili bilo kojem drugom poslu, najbitnije je da se radi strastveno i temeljito.

Svakome bih preporučila da napravi poslovni plan za prvu godinu (prije nego što se krene samostalno baviti nekim poslom) i da si postavi nekoliko pitanja.

Kako želim izgledati na tržištu? Kako želim da izgleda moj vizualni identitet? Koje usluge i proizvode nudim? Tko su moji klijenti i ciljana publika? Kako moje usluge mogu nekome pomoći ili olakšati život? Koja će biti moja marketinška strategija? Koje vrste online marketinga mogu iskoristiti? Što za početak mogu napraviti, a da je besplatno? Što mogu ponuditi klijentima osim svojih usluga? Koje znanje i iskustvo želim dijeliti besplatno na online platformama kako bih okupila oko sebe ciljanu skupinu ljudi koji su mi ujedno i potencijalni klijenti?

Savjetovala bih da na ta pitanja odgovore na papiru i vrlo temeljito, kako bi tim putem stvorili jasnu viziju svog poslovanja. Nakon toga, samo hrabro prema cilju i bez odustajanja na prvim preprekama.

KK Design studio svakim danom ima sve više zanimljivih projekata zahvaljujući kreativnom timu i profesionalnom pristupu interijerima. Koji su planovi za sljedeću godinu?

Planovi za sljedeću godinu su vezani za produkt dizajn. U suradnji s jednim mladim kreativnim timom pokrenula bih office liniju uredskih proizvoda. O tome ćemo svakako uskoro saznati više, pa sada ne bih iznosila detalje jer su još uvijek u nastajanju. Nakon toga se nadam da će se suradnja nastaviti prema proizvodnji nekih malo “većih” stvari, u smislu nekog konkretnijeg komada namještaja, lampe, stolice, stolića i slično. Osim toga, nadam se i nekom novom svježem licu u svom timu.

Posjetite KK Design na službenoj web stranici, Instagramu & Facebooku, a za sve detalje kontaktirajte broj: 091/ 4746464 ili e-mail: kkdesign.katarina@gmail.com

 


Pročitaj još:

5 SAVJETA ZA UREĐENJE RADNOG PROSTORA U SVOM DOMU