MUŠKI PRISTUP DIZAJNU: KAKVE INTERIJERE VOLE MUŠKARCI?

Kad je riječ o dizajniranju interijera za muškarce, većina će prvo pomisliti kako muškarcima nije stalo do estetike. Da udobnost i jednostavnost nisu jedini kriteriji koje muškarac želi u prostoru, dokazuju moderni trendovi u dizajnu koji se sve češće kategoriziraju kao “muški stilovi uređenja interijera”. Istraživanje koje su objavili brojni svjetski mediji, među kojima je i National Geographic pokazalo je da muškarci boje vide drugačije nego žene. Možda je to jedan od razloga zbog kojeg se u muškim interijerima često nalaze “siromašne” palete boja.

Unatoč bojama koje muško oko raspoznaje, muškarci kao i žene, imaju jednake prioritete kod uređenja prostora. Udobnost, jednostavnost, praktičnost i estetika uspješna su kombinacija svakog dobro uređenog prostora. Kako bi postigli dobar rezultat prostor je potrebno prije svega organizirati prema životnim navikama klijenta. Samci, u odnosu na one koji žive u zajednicama, imaju prednosti kad je u pitanju uređenje interijera.

Prostor u kojem žive mogu podrediti isključivo sebi i svojim životnim navikama. Dakle, muškarci samci mogu iskoristiti elemente suvremenog dizajna, kako bi ujedinili jednostavnost i muževnost u svom domu. Ovom prilikom ću u svom izboru zadržati elemente tamnog namještaja i tzv. mušku paletu boja. Do sada tipične crno -bijele interijere zamijenit ću modernijim elementima, a toplinu doma postići ću nesvakidašnjim odabirom grubih građevinskim materijala i kožnog namještaja. Klasičnu kombinaciju osvježiti ću sa drvenim dekorom, a ljubitelje suvremenog dizajna inspirirati korištenjem futurističkih elemenata.

TOPLA CRNO-BIJELA

Crno-bijeli interijeri zbog svojih tonova često znaju izgledati hladno i jednolično. Upotrebom namještaja ili obloga u drvenom dekoru možete postići toplinu u crno-bijelom prostoru. Kako bi ostvarili dojam suvremenog dizajna osim namještaja sa površinama visokog sjaja možete koristiti ogledala i sjajne podne površine. Zidove možete ukrasiti detaljima poput postera ili umjetnina, a za izrazito suvremen izgled koristiti obloge od kaljenog stakla. Kod odabira tkanina i tapeta, odaberite moderne crno-bijele uzorke geometrijskih aplikacija.

Da bi naglasili muževnost u prostoru možete koristiti i elemente sa kromiranim detaljima, a za ljubitelje malo „toplije“ verzije krom možete zamijeniti zlatom ili bakrom . Za one koji žele postići dodatni efekt topline jako dobro će poslužiti sobne biljke i zavjese nježnih tkanina. Ukoliko odlučite zadržati dojam modernog interijera nikako nemojte koristiti stari pohabani namještaj niti umjetničke fotografije u baroknim okvirima. Ako ste već ljubitelji „starinskog“ namještaja, možete ga upotrijebiti na moderniji način u industrijskom stilu uređenja interijera.

INDUSTRIJSKI STIL

Za industrijski stil sve se više kaže da je “muški stil uređenja”. Nije isključivo da ga simpatiziraju samo muškarci , ali je jedan od najgrubljih stilova uređenja. Osim što ga karakteriziraju grubi građevinski materijali poput betona,cigle i željeza, prepoznatljiv je i po isticanju raznih instalacija. Stare neobrađene daske možete upotrijebiti kao zidne obloge, kuhinjsku radnu ploču ili komad namještaja poput klub stolića. Zidnim tapetama sa motivom cigle ili kamena možete zamijeniti postojeće bijele zidove. Industrijski stil u kupaonici možete dobiti uz upotrebu mikrocement mase na zidovima, koja osim što imitira beton i daje industrijski dojam, služi kao jako dobar vodootporni izolator.

Sa mikrocementom možete oblagati zidove i podove , te izbjeći keramiku i njene fuge koje su u konačnici manje praktične začišćenje. Kako bi izbjegli hladni industrijski dojam možete upotrijebiti prekrivače, dekorativne jastuke ili zavjese od grubih tkanina poput jute ili organdija. Koža će se također savršeno uklopiti u cijelu priču, posebno smeđe nijanse i nijanse boje konjaka. Za potpuni doživljaj može vam poslužiti i detalj dizajnerskog namještaja u industrijskom stilu. Podna ili stropna rasvjeta, radna stolica, stolić za lampu ili barska stolica tipičnog industrijskog dizajna služit će kao potpis na cijeli prostor. Kao ideja za isticanje instalacija može poslužiti cijev za odvod zraka od kuhinjske nape.

Umjesto da je oblažete knaufom i birate kanale koji će je minimalno istaknuti, možete odabrati oblogu od aluminija ili željeza koja će je dodatno istaknuti u željenom stilu. Kreativna ideja za zidove mogu biti jednostavni tanki okviri u koje postavite crno bijele fotografije poznatih ličnosti koje vas inspiriraju. Police za knjige također će dobro upotpuniti ambijent. Njih možete izraditi sami od nekoliko naslaganih dasaka u jednostavnoj željeznoj konstrukciji. Oni koji žele ublažiti efekt pohabanosti i grubosti industrijskog dizajna mogu to postići primjenom samo jednog ili dva gore navedena elementa. Ono što nikako ne bi trebali upotrijebiti u ovakvim interijerima su SF motivi i ekstremno moderan plastični namještaj visokog sjaja. Za ljubitelje takvog stila preporuča se futuristički stil uređenja prostora.

FUTURIZAM

Futuristički stil obilježava namještaj pomalo “svemirskog” dizajna koji je karakterističan po svojim zaobljenim zakrivljenim linijama. Ovaj stil poprilično je zahvalan kod uređenja muških interijera upravo zbog toga što se jako dobro nadopunjuje modernom elektronikom kao sto su LCD televizori, surround sistemi i moderna rasvjetna tijela. Željeni efekt možete naglasiti upotrebom 3D zidnih tapeta ili obloga. Za postizanje trodimenzionalnog efekta zida poslužit će vam tapecirane obloge različitih dimenzija i debljina. Ljubitelji video igara ili znanstvene fantastike, za uređenje prostora mogu iskoristiti motive sa omiljenim akcijskim likovima.

Osim keramičkih pločica visokog sjaja u ovaj stil jako dobro će se uklopiti epoksi podovi, koji su u zadnje vrijeme jako popularni upravo zbog toga sto se mogu koristiti u dizajnu modernih interijera. Ima ih u svim bojama, matiranim i visoko sjajnim varijantama, a uz jednobojne možete izabrati i između oslikanih sa 2D ili 3D motivima. Dobru ideju za postizanje ovog efekta možete pronaći i u postavljanju led rasvjete. Na primjer, upotrebom rasvjete u dnu kuhinjskih elementa možete postići dojam „lebdeće kuhinje“, a fotografije na zidovima dodatno ćete istaknuti ako iznad njih postavite diskretnu rasvjetu koja svjetlo šalje u donjem smjeru.

Za više ideja i savjeta o uređenju interijera, posjetite KK Design na Facebooku, Instragramu i službenoj web stranici.

Foto: © Unsplash


Pročitaj još:

5 SAVJETA ZA UREĐENJE RADNOG PROSTORA U SVOM DOMU

ENJOJ THE WOOD – 3D KARTA SVIJETA KOJA ĆE ULJEPŠATI INTERIJER SVAKOG PUTNIKA

KATARINA KAVAIN: ‘UREĐENJE INTERIJERA JE MNOGO VIŠE OD ODABIRA BOJA I NAMJEŠTAJA’