MALA ŠKOLA DIZAJNA: SAVJETI ZA UREĐENJE INTERIJERA IZ ŽENSKE PERSPEKTIVE

Za žene često kažemo da su u odnosu na muškarce ljepši spol, no kad su interijeri u pitanju takva usporedba nije relevantna. Ipak, jednu uzrečicu sigurno možemo iskoristiti kada govorimo o pripadnicima spolova i njihovim interijerima, a to je da su žene nježniji spol. Glavne razlike među spolovima odlikuju se u njihovim karakterima, što će u interijeru biti prikazano kroz boje, materijale i dekorativne elemente. 

Pa tako nježne i romantične duše svoju stil uređenja mogu pronaći uz Shabby chic stilu  sa elementima nježnih boja  i prozračnih materijala. Za „otkačenije“  tipove tu je ležerni urbani ambijent sa trendy londonskim detaljima prikazanim kroz elemente industrijskog i eklektičnog stila. Ljubiteljice modernih interijera upotrijebit će nekoliko ženstvenih trikova pomoću kojih će stvoriti razliku između uvjetno nazvanih ženskih i muških modernih interijera.   

U članku ‘Muški pristup dizajnu: Kakve interijere vole muškarci?’ dotaknuli smo se tzv. muških stilova uređenja i istaknuli elemente koji interijer čine muževnijim. Ovoga puta posvetit ćemo se nešto ženstvenijim ambijentima i otkriti vam nove trikove u uređenju interijera. Iako nema prostora kojega ćemo kategorizirati kao tipični muški ili tipični ženski interijer, postoje različiti stilovi koje će jedan ili drugi dio populacije radije izabrati.  

NJEŽNO I ROMANTIČNO 

Ne samo da je rado viđen kod pripadnica nježnijeg spola, nego je i u zadnje vrijeme jedan od popularnijih stilova uređenja interijera – poznati  shabby chic. Radi se o nježnijijem stilovu uređenja interijera prepoznatljivom po romantičnom duhu prošlosti. Karakterističan je po starinskom pohabanom namještaju, po kojem je i dobio ime. Jako dobro nadopunjuje stilove uređenja kao što su vintageromantic cottage i french country

Upravo ih ujedinjuje korištenje vintage namještaj u svijetlim pastelnim bojama, napravljenog od punoga drva. Kako bi postigli da ambijent djeluje prozračno koristite nježne prirodne tkanine u pastelnim  tonovima u prostorijama s bijelim zidovima i svijetlim podovima.

Romantiku u prostoru možete naglasiti s cvjetnim uzorcima ruže i lavande. Retro detalji poput čipkastih jastuka, svijećnjaka i vaza za cvijeće pomoći će vam oplemeniti dom duhom prošlosti. U ovakvim interijerima ne može se pretjerati s detaljima, pa je dozvoljena kombinacija srebra, kristala,  mašni i bisera u samo jednoj prostoriji. Ako baš ne preferirate „starinski moment“, a volite romantiku i nježnost, željeni efekt možete postići korištenjem modernog namještaja uz svijetle boje i nježne materijale.

MODERNO  

Moderni ženski interijer koji je nježan, a uz to odvažan i skladan najlakše ćete postići kombiniranjem namještaja ravnih suvremenih linija i detalja u nježnim tkaninama poput pliša, svile i krzna. Sa ravnim modernim linijama naglasit ćete suvremenost i odvažnost. Ženstvenost i toplinu možete unijeti preko tepiha, prostirki i dekorativnih jastuka. Za ljubiteljice šarenila poželjna je kombinacija baznih bijelih zidova s detaljima i namještajem iz palete osnovnih nijansi boja.

Vrlo je važno pored hladnih modernih obilježja zadržati svježinu prostora. To ćete najlakše postići korištenjem sobnih biljaka i svježe ubranim cvijećem.  Čupavi tepisi i prostirke za garniture u „ženskim bojama” nježnim pastelinim tonovima, svakako će obilježiti ženstvenost u prostoru. Tome možete i pridodati detalje poput dekorativnih kutija ili vaza za cvijeće. Dojam elegancije ostavit će staklene površine i ogledala u svojim modernim oblicima. 

EKLEKTIČNO & URBANO 

Žene i djevojke koje preferiraju nešto „grublje“ uređenje interijera, svoj odabir će pronaći u elementima urbanog i industrijskog stila. Uz namještaj od drva i grubih tkanina poput kože, jute ili organdija možete koristiti „ulične“ detalje kako bi naglasili urbani stil. Za potpuni dojam „urbanosti“ najlakše će vam biti iskoristiti zidove. Osim što ih možemo obložiti grubim kamenom ili ciglama, možete iskoristiti tapete ili zidne naljepnice sa motivom uličnih grafita ili gradova. Detalji sa londonskim motivima, motivima New Yorka  ili crni zidovi ispisani kredom učinit će interijer modernim i „trendy“.

Upotrebom žarkih boja razbit ćete hladnoću koju mogu pružati neki od elemenata industrijskog stila. Nezaobilazan način da ostvarite dojam ženstvenosti je upotreba „mekanih tkanina” koje možete unijeti preko zavjesa, tepiha, jastuka  ili navlaka za namještaj.  Eklektični stil pojačat će dojam opuštenosti. Koristeći njegova obilježja u prostor možete unijeti namještaj koji obilježava neki od perioda iz prošlosti. Ogledalo sa baroknim okvirom doprinijeti će eleganciji prostora. Isto tako i fotografija ili poster u baroknom okviru. Sklad prošlosti možete postići izlaganjem starih stvari na policama betonskih industrijskih  zidova, koji će sigurno biti lijepi podsjetnik na drage uspomene i trenutke.

Foto: © Etsy (Nothern Edge Prints)

Za više ideja i savjeta o uređenju interijera, posjetite KK Design na Facebooku, Instragramu i službenoj web stranici.

Foto: © Unsplash


Pročitaj još:

MUŠKI PRISTUP DIZAJNU: KAKVE INTERIJERE VOLE MUŠKARCI?

5 SAVJETA ZA UREĐENJE RADNOG PROSTORA U SVOM DOMU

INSPIRIRAJTE SE CVIJEĆEM & UREDITE SVOJ DOM IZ SNOVA