5 NAJPOZNATIJIH BILJNIH ČAJEVA NA SVIJETU I NJIHOVE DOBROBITI ZA ZDRAVLJE

Već tisućama godina, čaj se smatra jednim od najvažnijih napitaka na svijetu. Njegove terapijske blagodati iskoristile su brojne civilizacije, a pozitivna svojstva se u današnje vrijeme sve više promoviraju. Uz sadržaj antioksidansa i višestruke prednosti koje može pružiti zdravlju, čaj može pomoći povećati unos tekućine tijekom dana i tako vas zadržati dobro hidratizirane.

To se osobito odnosi na onu skupinu ljudi koja nema naviku piti dovoljno vode tijekom dana. Svaka vrsta čaja ima svoje karakteristike, stoga je važno naučiti ih razlikovati kako biste istinski iskoristili njegove prednosti. Toplo piće pomaže i opušta, zato ove godine nemojte razmišljati, nego se pridružite trendu uživanja u barem jednoj šalici dnevno.

ZELENI ČAJ

Zbog svoje antioksidacijske snage, zeleni čaj je jedan je od najpoznatijih čajeva na svijetu. Zbog procesa oksidacije lišća, bogat je katehinom, brojnim mineralima i vitaminima A, C i E. Sadrži malu količinu teina, pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, smanjuje rizik od obolijevanja od raka, Parkinsa i Alzheimerove bolesti, a odličan je i za kontrolu glukoze u krvi. Konzumacija zelenog čaja vam pomaže da se bolje nosite sa stresnim situacijama i poboljšava vam memoriju.

Zeleni čaj stimulira imunološki sustav i sprječava infekcije uha, prehlade i gripe što je osobito važno u zimskim mjesecima. Zbog svojih povoljnih svojstava potiče metabolizam i pomaže vam u gubitku kilograma. Pritom snižava kolesterol, štiti desni i sprječava njihovo propadanje. Njegova konzumacija se ne preporučuje trudnicama ili ženama tijekom dojenja, kao i osobama s hipertenzijom.

CRNI ČAJ

Listovi crnog čaja prolaze dugotrajni proces oksidacije, pa je njegova boja izrazito tamna, a aroma bogata i jaka. Postoje različite sorte crnog čaja i svaka ima svoja posebna svojstva i kvalitetu. Ova vrsta čaja ima višu razinu oksidacije i sadrži više kofeina od ostalih čajeva s nižim razinama oksidacije. Crni čaj poboljšava cirkulaciju krvi i ima brojne prednosti za srce. Sprječava prerano starenje kože i održava zdravlje kose. Drži odličan balans između dugotrajne i kratkotrajne memorije, te pojednostavljuje obradu informacija. Stimulira metabolizam, ima diuretsko svojstvo i smanjuje šanse za karcinomom zahvaljujući velikoj količini flavonoida.

BIJELI ČAJ

Upotreba bijelog čaja u Kini započela je pretpostavkom da ima moć omogućiti besmrtnost i vječnu mladost. Neka od tih uvjerenja zadržala su se do danas, a njegova svojstva dokazala su velike blagodati za organizam. Bijeli čaj je veći izvor antioksidanata od zelenog čaja, a veća mu je i moć regeneracije tkiva. Ima blagi okus, pa se ubraja u ugodno osvježavajuće piće, koje je savršeno piti u bilo koje doba dana. Poboljšava zdravlje jetre i štiti ju od bolesti. Smanjuje rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti. Pomaže u povećanju proizvodnje serotonina i dopamina u mozgu, ključnih neurotransmitera za jačanje raspoloženja i budnosti.

CRVENI ČAJ ILI PU-ERH

Ovaj je čaj poznat i kao pu-erh, a ujedno i kao “čaj careva”. Njegova su svojstva otkrivena slučajno pri pokušaju produženja kvalitete zelenog čaja. Ova vrsta čaja najbolja je pomoć u borbi protiv zadržavanja tekućine, pa se često koristi u dijetama za čišćenje i mršavljenje. Crveni čaj jača imunološki sustav, pomaže u regulaciji kolesterola i podiže raspoloženje. Njegova konzumacija se ne preporučuje trudnicama ili ženama tijekom dojenja, kao i onima koji pate od visokog krvnog tlaka, nervoze, anksioznosti i imaju problema sa spavanjem.

PLAVI ČAJ ILI OOLONG

Plavi čaj poznat kao oolong, još je jedan trend koji osvaja svijet. Možemo reći da je plavi čaj na pola puta između zelenog čaja i crvenog čaja, zbog njegovog procesa polu-fermentaciju. To znači da je, osim što je antioksidans, regulator i razine masti i kolesterola. Ubrzava metabolizam i pomaže kod gubitka kilograma. Poboljšava probavu, sprječava rak i čuva vaš kardiovaskularni sustav. Vrijeme je da promijenite svoje navike i uvrstite jedan od ovih čajeva u vašu svakodnevnu konzumaciju.

 

Prati nas na ➡ Instagramu Facebooku

Foto: © Unsplash


Pročitaj još:

10 000 KORAKA ZA OČUVANJE ZDRAVLJA

8 “LOŠIH NAVIKA” KOJE SU ZAPRAVO DOBRE ZA ZDRAVLJE

BRAZILSKI ORAH – NUTRITIVNA NAMIRNICA KOJA POBOLJŠAVA ZDRAVLJE ŠTITNJAČE