BEČ USKORO DOBIVA INOVATIVNU IKEA TRGOVINU

Zbog loših navika kojima opterećujemo planetu, a usko su povezane s neobuzdanim načinom konzumiranja,  IKEA je napravila plan za održivu potrošnju. S najnovijom trgovinomu Beču, popularna tvrtka dizajnirala je zgradu sa sedam katova koja će imati zelenu fasadu, krovnu terasu i neće biti parkirnih mjesta. Ovaj inovativni koncept usmjeren je prema gradskom kupcu koji će biti primoran koristiti javni prijevoz.

U IKEA Westbahnhof možete kupiti sve što se može kupiti u drugoj trgovini istoimene tvrtke, a za velike predmete kupcima će biti na raspolaganju odjel za logistiku, koji će osigurati da svi predmeti stignu do vašeg odredišta u roku od 24 sata. Novi način kupnje u potpunosti je praktičan i udoban, a također se znatno radi na smanjenju  broja vozila koji neće biti korišteni u svrhu kupovanja. Koliko će čovjek biti dosljedan da i ostale navike prilagodi ovom novom pristupu je upitno, no IKEA svojim primjerom želi pokazati da svi mogu početi i napraviti neku promjenu u životu.

Dizajn zgrade u obliku polica izveli su Querkraft Architekten i IKEA arhitekti s ciljem stvaranja prostora za uživanje, jer će krov biti otvoren za javnost čak i izvan radnog vremena. U IKEA zgradi nalazit će se cafe barovi za uživanje u potpuno zelenom prostoru. Fasada će imati 160 stabala integriranih u vanjski sloj koji pomažu zagrijavanju i hlađenje te tako održava uravnoteženu mikroklimu unutar zgrade.

Osim trgovine, IKEA će u zgradu integrirati i druge tvrtke, poput hotela s 345 soba na gornja dva kata.  Ljekarna, frizerski salon i pekarnica bit će neke od djelatnosti koje će se također integrirati u strukturu koja se počela graditi 7. siječnja 2020., a planira se otvoriti 2021. godine. Pozdravljamo ovaj inovativni projekt i nadamo se da će IKEA također započeti primjenjivati ​​politiku održivosti u ostalim sektorima svojih trgovina dijem svijeta.

Foto: © Querkraft Architekten /IKEA Westbahnhof


Pročitaj još:

OVA SOLARNA KAPSULA OMOGUĆAVA VAM DA ŽIVITE GDJE GOD POŽELITE

NORVEŠKA ATRAKCIJA – BETONSKI VAL ZA PROMATRANJE POLARNOG SVJETLA

NAJVEĆI SVJETSKI MOZAIK U TURSKOJ USKORO OTVARA VRATA POSJETITELJIMA