10 NAJBOLJIH JAZZ ALBUMA SVIH VREMENA

Svakog 30. travnja obilježava se Međunarodni dan jazza. Diljem svijeta održavaju se brojna događanja koja ujedinjuju glazbenike, umjetnike i sve ljubitelje jazza. Ovaj glazbeni žanr nastao je krajem 19. i početkom 20. stoljeća u afroameričkim zajednicama New Orleansa. Od samih početaka jazz je bio priznat kao važan glazbeni izričaj čiji se temelj pronalazi u korijenima bluesa i ragtimea. S godinama se njegova popularnost samo proširivala, što je utjecalo na nastanak novih  stilova poput swinga, bebopa, cool jazza, smooth jazza i brojnih drugih inačica koji su pridonijeli popularizaciji ovog žanra.

Sastavljanje popisa najboljih jazz albuma svih vremena gotovo je nemoguća misija. U izbor glazbenika koji su stvorili revolucionarne radove u razvoju jazza uvršteni su neki od najvažnijih imena poput Milesa Davisa, John Coltranea i Charlesa Mingusa. Kombiniranjem različitih stilova, podžanrova i sjajnih umjetnika, oslobodio se prostor za bogati, raznoliki, pomalo i iznenađujući izbor kao i sama povijest jazza. Proslavite današnji dan u dobrom raspoloženju i neke od najboljih jazz albuma.

MILES DAVIS- KIND OF BLUE

Kind of Blue je studijski album američkog jazz trubača Milesa Davisa. Snimljen je 1959. godine u New Yorku, a izdan 17. kolovoza iste godine od strane Columbia Recordsa. Kind of Blue mnogi kritičari smatraju najvećim jazz ostvarenjem, Davisovim remek-djelom i jednim od najboljih albuma svih vremena. Njegov utjecaj na glazbu, uključujući jazz, rock i klasične žanrove, uvrstio ga je među jedne od najutjecajnijih albuma ikad snimljenih.

 

JOHN COLTRANE- A LOVE SUPREME

A Love Supreme je studijski album američkog jazz muzičara Johna Coltranea i njegovog kvarteta snimljen 1964. godine, a izdan je od strane diskografske kuće Impulse! Records u veljači 1965. Smatra se jednim od najvećih Coltraneovih albuma, u kojem se miješaju hard pop i free jazz stilovi.

 

DAVE BRUBECK QUARTET- TIME OUT

Time Out je studijski album američke jazz skupine Dave Brubeck Quartet, objavljen 1959. od strane izdavačke kuće Columbia Records. Album je suptilna kombinacija cool i West Coast jazz stilova, a u početku je zamišljen kao eksperiment korištenjem glazbenih stilova koje su upoznali na turneji po Europi i Aziji. Veliki utjecaj na ‘Time Out’ album imao je posjet Turskoj u kojem su promatrali skupinu uličnih glazbenika koji izvode tradicionalne turske narodne pjesme.

 

CHARLES MINGUS- THE BLACK SAINT AND THE SINNER LADY

The Black Saint i Sinner Lady je studijski album američkog jazz glazbenika Charlesa Mingusa, izdan 1963. godine. Album se sastoji od jedne kontinuirane skladbe – djelomično napisane kao balet – podijeljene u četiri pjesme i šest pokreta.

 

ART BLAKEY AND THE JAZZ MESSENGERS- MOANIN’

Moanin’ je jazz album Art Blakeyja i Jazz Messengersa snimljen 1958. godine. Album se smatra arhetipski hard bop albumom tog vremena, zbog kombinacije gospel i blues utjecaja sa sofisticiranim modernim jazz senzibilitetom.

 

HERBIE HANCOCK- MAIDEN VOYAGE

Maiden Voyage je peti album jazz glazbenika Herbie Hancocka, snimljen 1965. godine. To je konceptualni album s ciljem stvaranja oceanske atmosfere, a priznanje je dobio i nagradom Grammy Hall of Fame 1999. godine.

 

 

BILL EVANS TRIO- WALTZ FOR DEBBY

Waltz for Debby je live album jazz pijanista i skladatelja Billa Evansa i njegovog tria kojeg čine basist Scott LaFaro i bubnjar Paul Motian. Album je izdan 1962. godine.

 

SARAH VAUGHAN- SARAH VAUGHAN

Sarah Vaughan je jazz album iz 1954. godine, nagrađivane pjevačice Grammyja Sarah Vaughan i utjecajnog trubača Clifford Browna. Album je više puta izašao na CD-u i LP-u, s originalnim popisom od devet pjesama i dodatnom pjesmom. Godine 2005. album je ponovno izdan pod naslovom ‘Complete Recordings with Clifford Brown’ s 18 pjesama.

 

THELONIUS MONK- GENIUS OF MODERN MUSIC VOLS. 1 & 2

Genius of modern music vol. 1 i 2, ime je na najmanje četiri različitih kompilacijskih albuma  jazz pijanista Thelonious Monka. Svaka verzija sadrži neke od Monkovih prvih snimki snimljene 1947. (a ponekad i 1948.). Izvorni LP s ovim naslovom sastavljen je 1951. godine.

 

CANNONBALL ADDERLEY- SOMETHIN’ ELSE

Somethin’ Else je jazz album saksofonista Juliana “Cannonball” Adderleya, objavljen 1958. godine. Album je snimljen tijekom Adderleyevog članstva u Miles Davis Sextetu iz 1958. godine i jedan je od rijetkih nastupa Milesa Davisa kao sidemana.

 

 

Foto: © Pixabay