KAKO GLAZBA UTJEČE NA NAŠE PONAŠANJE? 

Kada slušamo glazbu koja nam odgovara osjećamo se bolje i zadovoljnije. Mnogi su svjesni da glazba itekako utječe na naše ponašanje, a što kaže znanost o svemu tome? Brojne studije su dokazale da glazba utječe na nas na neurološkom nivou. Ona utječe na naše ponašanje i percepciju stvarnosti te cjelokupnu psihu našeg bića. Također, u nekim dijelovima svijeta koristi se kao sredstvo za oporavak od moždanog udara te kod raznih drugih stanja.  

TERAPIJA GLAZBOM 

Američko društvo za terapiju glazbom (AMTA) ističe kako je glazba moćno sredstvo za smanjivanje stresa i boli te poboljšanje pamćenjaU jednoj studiji ljudi koji su išli na operaciju podijeljeni su u dvije grupe. Jednoj je puštana glazba, a drugi su primali sredstva za umirenje. Poslije su ispitivani o nivou stresa te se pokazalo da su oni koji su slušali glazbu manje napeti i uplašeni zbog operacije nego oni koji su primali sredstva za umirenje.  

Glazba dokazano potiče lučenje imunoglobulina, antitijela koji podiže imunitet. Osim toga, glazba nije skupa, a također nema nuspojava kao što je imaju lijekovi. U mnogim dijelovima svijeta danas postoje na stotine terapeuta koji se bave liječenjem glazbom.  

KLASIKA 

Još je Viktor Hugo zapisao: ‘Glazba izražava ono što se ne može reći, a o čemu je nemoguće šutjeti.‘ Njemu je to možda bio emocionalan zapis, ali brojne studije dokazuju da je imao itekako pravo pa čak i laiku ne treba mnogo da bi shvatio vrijednost glazbe u svakidašnjici. Studija iz 1993. godine dokazuje vrijednost klasične glazbe. Tijekom rješavanja testa jedna grupa studenata slušala je Mozarta, druga relaksirajuću glazbu, a treća je bila u tišini.

Mozartova grupa u prosjeku je imala 119 bodova, grupa s relaksirajućom glazbom 111, a treća grupa 110 bodova. U mnogim studijama ističe se upravo klasična glazba kao najbolje sredstvo i za smanjivanje stresa i za poboljšanje sna te pamćenja. Kod nesanice odličnim su se pokazale Chopinove mazurke. Čak i dijete u trbuhu pozitivno reagira na klasiku, sugerira to studija The Secret Life of The Unborn Child.  

SLUŠAJTE ŠTO VOLITE 

Iako brojne studije ističu upravo klasičnu glazbu, glavna poruka cijele ove priče jest – slušajte ono što volite, ali s dozom opreza jer neke vrste glazbe mogu izazvati epileptički napad (primjerice techno). Glazba je inspirativna, ona smiruje i uljuljkuje u san, ali ponekad može biti i destruktivna. Jednako kao i mi, i svaka pjesma ima svoju osobnost i identitet. Birajte pažljivo i budite odgovorni za svoje postupke pod utjecajem glazbe.  

 

Foto: © Pexels