7 SAVJETA KAKO ZAPOČETI S DETOKSIKACIJOM TIJELA

Eliminacija otrova iz tijela pozitivno djeluje na cjelokupan organizam.  Proljeće ili neki drugi životni uvjeti poput nedavne izolacije zbog pandemije koronavirusom u kojoj su mnogi pretjerali s konzumacijom hrane, idealno su vrijeme za promjenu životnih navika i detoksikaciju. Naše tijelo je programirano da se u normalnim uvjetima automatski čisti od toksina i ostalog otpada te samo provodi proces detoksikacije i upravo proljeće doživljava kao priliku za svoju regeneraciju.

No, kad živimo pod stalnim stresom, jedemo lošu hranu, ne pijemo dovoljno vode i nismo dovoljno fizički aktivni tada naš metabolizam radi usporeno što dovodi to nakupljanja toksina. Tijelo postaje umorno, bezvoljno, nezdravo i naposljetku bolesno, a pohranjeni toksini mogu oštetiti stanice, tkiva i organe, a kao posljedica toga javlja se tzv. proljetni umor, depresija, alergije, problemi sa cirkulacijom, glavobolje, problemi sa probavom, umorna koža bez sjaja, slabo pamćenje, preuranjeno starenje, stvaranje celulita i slično.

Poslušajmo znakove koje nam tijelo šalje te ubrzajmo i olakšajmo proces detoksikacije na sljedeće načine:

1) Drenažom organa zaduženih za detoksikaciju (biljnim pripravcima – čajevi, tinkture, svježi
sokovi)

2) Laganija prehrana koja sadrži vlakna i time potiče probavu , organski uzgojeno voće i povrće

3) Izbjegavanje unosa alkohola, gaziranih pića, rafiniranih šećera, kave, masne hrane, mlijeka i
mliječnih proizvoda i slično

4) Unos dovoljne količine tekućin u obliku nezaslađenih čajeva, prirodnih sokova i vode.

5) Pojačana fizička aktivnost

6) Koristite kozmetiku i sredstva za čišćenje doma sa što manje štetnih kemikalija

7) Boravak u prirodi na svježem zraku

Svaka kura drenaže i čišćenja organizma trebala bi trajati najmanje tri tjedna. Drenaža sa ciljem detoksikacije može se provoditi 3-4 puta godišnje, a najvažnija kura čišćenja je upravo u proljeće jer je to doba kada se budi jetra. Ako radite samo jednu kuru čišćenja godišnje, neka ona bude u proljeće.

 

Foto: © Pexels


O autoricama:

‘Ideš mi na jetra!’ proljetna drenaža fitoaromaterapijom je zajednički projekt stručnjakinja na području aromaterapije, AEQ metode i kondicijskog treninga: Martina Babić – certificirana aromaterapeutkinja; Gabrijela Kušec – certificirana aromaterapeutkinja; Keti Mastrović – certificirana učiteljica AEQ metode i kondicijska trenerica.